Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Манастирите не трябва да плащат промишлен ток

Заради рекордно високи сметки за ток на манастирите от Светия Синод поискаха с писмо до КЕВР светите обители да плащат електрическа енергия като битови потребители. 

Само за България от страните от ЕС се оказа, че манастирите плащат промишлен ток, каза епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир.

"Манастирите и храмовете са божии домове и се занимават само със своята духовна дейност и служение. Не произвеждат нищо, което да ангажира промишлен ток. В манастирите живеят монаси и възрастни хора, приютени от монасите. Това са  социални институции", посочи игуменът. 

Епископ Сионий подчерта, че в Бачковския манастир сметките за ток са много високи, защото и площта му е голяма. Миналата есен една от сметките е била за 30 000 лв, а след икономии – 20 000 лв. Преди това сметките са били 6-7000 лв., т.е. сега са поскъпнали 3 пъти. 

Заради скъпия ток се налагат ограничения. Сега в манастира се отоплява само 1 жилищно крило, музеят, хранилището за икони и храмовете с безценните икони и стенописи. Не функционира нито хотелската част, нито социалният дом за възрастни хора заради скъпия ток, допълни епископ Сионий. 

По публикацията работи: Иванка Петкова
Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20