Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Пазарджик започват "Зимни музикални вечери"

| обновено на 02.02.23 в 12:56

Четиридесет и осмото издание на  Международния фестивал „Зимни музикални вечери - Проф. Иван Спасов” започва тази вечер в зала „Маестро Георги Атанасов” в Пазарджик. Традиционно първото произведение, което слага началото на четирите концертни вечери, е рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров. 

В програмата на първата фестивална вечер е включена още симфония № 2 в ми-минор от Сергей Рахманинов по повод 150 години от рождението на композитора.

Втората фестивална вечер по традиция е с камерен концерт, като тази година той е на клавирното дуо Евгения Симеонова и Десислава Щерева, с интегрално изпълнение на произведения за две пиана от Панчо Владигеров. 

В третата вечер ще гостуват музикантите Гергана Русекова - мецосопран и Симеон Златков – пиано, които ще представят едни от най-хубавите вокални произведения на Франц Шуберт - вокален цикъл „Зимен път".

Фестивалът ще завърши отново с изпълнения на Симфоничен оркестър – Пазарджик под диригентството на Джулио Маразия и солист Еторе Пелегрино - цигулка.

Международният фестивал се организира от община Пазарджик. Началният час на всички концерти е 18.30.
По публикацията работи: Иванка Петкова
Още от категорията

Представят луксозен албум и сайт на група РъБ

Луксозен албум –монография и сайт на емблематичната пловдивска група РъБ ще бъдат представени в Дом на културата „Борис Христов“. Проектът е реализиран от Сдружение „Изкуство днес“ и е част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата. Формирана в Пловдив още в началото на бурната 1989-а  г., група РъБ оставя дълбока..

публикувано на 30.03.23 в 06:38

Минко Михайлов събра цветовете на Мароко във фотоизложба

Известният пловдивски фотограф и пътешественик Минко Михайлов представя фотоизложба „Мароко – вдъхновение в цветове“ в залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър“. Авторът е подбрал кадри на пейзажи, портрети, архитектура и улични сюжети, заснети в период от 10 години – от 2013 до 2023 г.. Изложбата, предаваща духа на тази екзотична..

публикувано на 30.03.23 в 06:34

Великите европейци - Роберт Кох

Роберт Кох е лекар и изследовател, който бръкна в невидимото и ни предпази от някои скрити там опасни хищници. Те ни разболяват от гадни болести и не спират пред нищо, за да оцелеят, освен пред човешкото знание. Само то ни помага да ги надхитрим и унищожим, преди те да унищожат нас.  BNR podcasts · Великите европейци - Роберт Кох В случая..

публикувано на 29.03.23 в 10:02

Ненко Генов представя в Пловдив новата си книга

На 1-ви април, от 17 часа в „Петното на Роршах“, ви очаква една история създадена в духа на класическите фентъзи истории - „Приключенията на капитан Клод и Небесните негодяи“. Авторът Ненко Генов е от Пловдив, но живее в Полша със семейството си. Завършил е английска филология и кино режисура. Преподава и превежда от полски и английски...

обновено на 28.03.23 в 17:05

Кръгло водохранилище разкриват археолозите на Небет тепе

На Небет тепе от тази седмица работи екип с ръководител археолог София Христева от Регионалния археологически музей в Пловдив. Там се предвижда максимално да бъде експонирана крепостната стена. Интерес за новия сезон, през следващите няколко месеца ще представляват две структури на обекта, които ще се реставрират и консервират. Археолозите..

публикувано на 28.03.23 в 10:51