Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва прецизиране на механизма за минималната заплата

Безспорно увеличението на минималната работна заплата, за което отдавна синдикатите настояват, е полезно. Механизмът обче се нуждае от прецизиране. Така Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ коментира решението на Народното събрание възнаграждението да бъде 50% от средната заплата.

По думите й проблемът идва от там, че се фиксира съотношението между минималната работна заплата и средната, а това е против разпоредби на международната организация на труда и нормативи на ЕС.

„Затова дали тази година, или следващата този текст трябва да бъде променен и да бъде записано не по-малко от 50%. Освен това текстът влиза в сила чак от следващата година.

Икономическите реалности са такива, че замразяването на минималната работна заплата води до продължаване на обедняването на българските работещи“, заяви Ваня Григорова.

Освен това от синдиката са смутени и от базата, която ще се взима при изчисляването - първите две тримесечия  на средната работна заплата.

„Колкото по-близо е до момента на определяне на минимална работна заплата толкова по-свежи са данните и толкова по-актуално се отразяват нивата на средната работна заплата и съответно икономическите реалности.

В момента ние връщаме една година назад, за да изчислим минималната работна заплата, а всъщност я прилагаме една година след този момент. Това времево отстояване води до вече остаряла работна заплата, дори и в момента на определяне“, обясни Григорова.

Тя добави още, че изчисленията показват, че с така приетия механизъм минималната заплата ще бъде 808 лв, а по начина, по който настояваха синдикатите – 833 лв.

„Това означава, че работникът губи 25 лв. на месец от това, че депутатите не се вслушаха в нашето настояване“, каза Григорова.


Още от категорията

Украйна е истинската крепост на цивилизацията в момента

"Важно е да се припомня за кого се бие Украйна. Тя се бие за нас и за целия свободен свят и това е ясно на всички хора, които имат ум в главата и сърцето в гърдите". Това заяви в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив книгоиздателят и депутат от ПП-ДБ и Манол Пейков. „ Хибридната пропаганда на Русия разчита на..

публикувано на 27.02.24 в 17:41

МЗ удължава с месец забраната за износ на инсулин

До намирането на трайно решение на проблема  се удължава срока на забраната за износ на инсулини. Това бе съобщено от Здравно министерство повод липсата на животоспасяващия медикамент и сигналите от страна на пациенти.   "И едно оплакване да имаме, това за нас е сериозен сигнал",  заяви зам.-министърът на здравеопазването Илко Гетов..

обновено на 27.02.24 в 16:11

Археолозите и архитектите държат да има ограда на Небет тепе

Оградата на Небет тепе е сложена да предпазва от вандализъм. Това е позицията на община Пловдив, след като граждани изразиха силно възмущение в социалните мрежи за решетките, които са с дължина близо 50 метра и са разположени в участъка от Щерната до подхода откъм баня „Старинна”. Така е по проекта "По крепостните стени на Филипопол", който е одобрен..

обновено на 27.02.24 в 16:10

Разумът все пак ще победи и предсрочни избори няма да има

Дебатите преди ротацията показват нервност, опит определени хора да са представят в желана от тях светлина и сигурно на някои това се харесва, но на останалите носи омерзение. Така социологът от Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов анализира репликите, които си разменят партньорите във властта.   "Ако разсъждаваме рационално би трябвало да..

обновено на 27.02.24 в 16:10
Светозар Гледачев

Светозар Гледачев за парите и тяхното управление

 Писателят, публицистът и финансов експерт Светозар Гледачев  сподели за слушателите на Радио Пловдив своите политически и икономически прогнози за текущата година, както и откровеното си мнение за механизмите на политическата власт в България.  Чуйте цялото интервю в звуковия файл!

публикувано на 27.02.24 в 15:10