Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва прецизиране на механизма за минималната заплата

Безспорно увеличението на минималната работна заплата, за което отдавна синдикатите настояват, е полезно. Механизмът обче се нуждае от прецизиране. Така Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ коментира решението на Народното събрание възнаграждението да бъде 50% от средната заплата.

По думите й проблемът идва от там, че се фиксира съотношението между минималната работна заплата и средната, а това е против разпоредби на международната организация на труда и нормативи на ЕС.

„Затова дали тази година, или следващата този текст трябва да бъде променен и да бъде записано не по-малко от 50%. Освен това текстът влиза в сила чак от следващата година.

Икономическите реалности са такива, че замразяването на минималната работна заплата води до продължаване на обедняването на българските работещи“, заяви Ваня Григорова.

Освен това от синдиката са смутени и от базата, която ще се взима при изчисляването - първите две тримесечия  на средната работна заплата.

„Колкото по-близо е до момента на определяне на минимална работна заплата толкова по-свежи са данните и толкова по-актуално се отразяват нивата на средната работна заплата и съответно икономическите реалности.

В момента ние връщаме една година назад, за да изчислим минималната работна заплата, а всъщност я прилагаме една година след този момент. Това времево отстояване води до вече остаряла работна заплата, дори и в момента на определяне“, обясни Григорова.

Тя добави още, че изчисленията показват, че с така приетия механизъм минималната заплата ще бъде 808 лв, а по начина, по който настояваха синдикатите – 833 лв.

„Това означава, че работникът губи 25 лв. на месец от това, че депутатите не се вслушаха в нашето настояване“, каза Григорова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09