Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Трябва прецизиране на механизма за минималната заплата

Безспорно увеличението на минималната работна заплата, за което отдавна синдикатите настояват, е полезно. Механизмът обче се нуждае от прецизиране. Така Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ коментира решението на Народното събрание възнаграждението да бъде 50% от средната заплата.

По думите й проблемът идва от там, че се фиксира съотношението между минималната работна заплата и средната, а това е против разпоредби на международната организация на труда и нормативи на ЕС.

„Затова дали тази година, или следващата този текст трябва да бъде променен и да бъде записано не по-малко от 50%. Освен това текстът влиза в сила чак от следващата година.

Икономическите реалности са такива, че замразяването на минималната работна заплата води до продължаване на обедняването на българските работещи“, заяви Ваня Григорова.

Освен това от синдиката са смутени и от базата, която ще се взима при изчисляването - първите две тримесечия  на средната работна заплата.

„Колкото по-близо е до момента на определяне на минимална работна заплата толкова по-свежи са данните и толкова по-актуално се отразяват нивата на средната работна заплата и съответно икономическите реалности.

В момента ние връщаме една година назад, за да изчислим минималната работна заплата, а всъщност я прилагаме една година след този момент. Това времево отстояване води до вече остаряла работна заплата, дори и в момента на определяне“, обясни Григорова.

Тя добави още, че изчисленията показват, че с така приетия механизъм минималната заплата ще бъде 808 лв, а по начина, по който настояваха синдикатите – 833 лв.

„Това означава, че работникът губи 25 лв. на месец от това, че депутатите не се вслушаха в нашето настояване“, каза Григорова.


Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20