Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Шесткратно нарасна броят на наетите чужденци в Смолянско

Причината е в украинските граждани, започнали работа в областта

| обновено на 02.02.23 в 12:54
Автор:

Общо 99 работници от трети държави са наети от работодатели в област Смолян през зимния сезон. Това сочат данни на Инспекцията по труда в Смолян за постъпилите уведомления за ангажирани чужденци на работни места в областта. 

В сравнение с миналата година, броят им е увеличен шесткратно,  като ръстът се дължи на работещите украински граждани. Работници от страни извън ЕС са наети предимно в хотели и ресторанти, главно в Пампорово, според Емилия Даракчиева, началник на Инспекцията по труда.

Няколко работници от трети страни са назначени и в Смолян и Чепеларе.  За миналото лято работодатели са избрали общо 21 чужденци от Молдова, Русия, Украйна, Узбекистан и Казахстан.

През летния сезон чуждестранните служители работили по договори в Смолян, Чепеларе, Златоград, Пампорово и Девин. През миналия зимен сезон работниците от страни извън ЕС са били едва 16, според данни от Инспекцията по труда. Увеличението на наетите граждани от трети държави се дължи главно на броя на започналите работа украинци, бягащи от войната. 


По публикацията работи: Иванка Петкова
Още от категорията

Измамница ужили със 120 000 лева земеделски производители

54 годишна жена е задържана за измама в особено големи размери. От 2014 година до момента, в Пловдив и в други градове на страната тя успяла да измами с общо 120 хиляди лева седем  лица – земеделски производители. Тя им обещавала да осигури субсидиране от неправителствени организации. За целта им искала предварително пари, уж, за да ги използва..

публикувано на 23.03.23 в 16:57

Ударно чистят "Столипиново" след проверка на Прокуратурата

Множество незаконни сметища, липсата на достатъчно контейнери за смет в „Столипиново“, както и нормативни и фактически разминавания за броя им в квартала. Това, според Главна прокуратура, е установила разпоредена от нея проверкана Окръжната прокуратура Пловдив.  Заместник-окръжният прокурор Галин Гавраилов съобщи пред журналисти, че Пловдивската..

обновено на 23.03.23 в 14:45

С дрон и кучета откриха сериен обирджия, вилнял в Стрелча

След продължително преследване и издирване екипи от полицейското управление в Панагюрище и участъка в Стрелча задържаха мъж, извършил кражби от търговски обекти. В издирвателните мероприятия са използвани следово куче, дрон, оказано е ценно съдействие от страна на лесничеи. През този месец на територията на Стрелча били документирани две кражби..

публикувано на 23.03.23 в 13:52

Масов бой в Девин между два рода вдигна накрак полиция и жандармерия

Осем души са задържани за едно денонощие в Районното управление в Девин след сбиване между два рода на ул. „Освобождение“ в града при спецоперация за противодействие на конвенционалната престъпност, която   се провежда втори ден на територията на област Смолян.  Всичко е започнало като лека свада, но е прераснало в бой, в който са участвали няколко..

публикувано на 23.03.23 в 12:55

Ремонтират паважа от МБАЛ "Св. Иван Рилски" до гара Филипово

Започна спешен ремонт на павирания участък от болница „Св. Иван Рилски“ до жп гара "Филипово". Той ще продължи до събота като движението не е спряно, но се регулира от полиция.  Пътната отсечка  е с множество неравности, пропадания и дупки и не е ремонтирана от години. След затварянето на Брезовско шосе тя стана алтернативен маршрут и то..

публикувано на 23.03.23 в 10:38