Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Гражданска отговорност" няма да поскъпне драстично

Владимир Тодоров
Снимка: БГНЕС


 

"Първоначално Министерството на финансите внесе един законопроект, който беше доста притеснителен за застрахователния бранш", каза Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи за промените в Кодекса за застраховане, които са свързани с покриване на щети в чужбина при пътни инциденти, причинени от клиенти на български застрахователи. 

"Проектът предвиждаше безусловно плащане при предявяване на документи без възможност за нинакво обжалване, оспорване и разглеждане. Разбира се, застрахователите реагираха доста остро и бурно и това беше справедливо, защото макар да има принцип в системата "Зелена карта", че първо плащаш, а после питаш, при всяка застрахователно събитие се регистрира щета и по тази щета трябва да се представят определен набор документи, които включват и експертизи, и разпити и всякакъв вид документи. Така че, това е нормална практика в цяла Европа", добави Тодоров.

Той припомни, че законопроектът бе изменен и в новата му форма вече не се говори за безусловно плащане, а за спазване на правилата на системата "Зелена карта".

"Гражданска отговорност" не би поскъпнала заради бъдещите промени в "Зелена карта", смята Владимир Тодоров. За поскъпването на задължителната застраховка основно влияние, по думите му,  оказват инфлацията, поскъпването на автомобилите и оттам разходите за обезщетение при щети.

По публикацията работи: Емил Костов

БНР подкасти:

Още от категорията
Иван Нейков

Социалната система не е причината за дефицита в бюджета

Възможните ограничения в социалната сфера в условията на все още висока инфлация коментира в програма "Ден след ден" Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика. Според него най-големият разход в социалната сфера, който идва от бюджета, това е допълването на средствата, необходими за изплащането на пенсиите. По..

публикувано на 20.03.23 в 17:13

Видеонаблюдението на изборите е трудоемък и рисков процес

ЦИК прави днес симулация за това как ще се броят гласовете от изборите с видеонаблюдение на 2 април. Ще бъдат демонстрирани и новите устройства за контрол на броенето, вече оприличени на мобилни телефони. За обществения контрол за честността на вота е интервюто на Емил Костов с Никола Тулечки от Обединението за честни избори. Никола Тулечки..

публикувано на 20.03.23 в 16:08

Оръжейният бизнес страда от политическата несигурност

Тодор Воденов, който е председател на синдикат „Отбрана“ към КТ „Подкрепа“ сподели, че от началото на войната в Украйна работата в нашите оръжейни предприятия се е увеличила и продължава да нараства. Търсят се високо квалифицирани хора е  и то не, защото, че предприятията са неподготвени кадрово. У нас има интелектуален резерв, но важното е..

публикувано на 20.03.23 в 15:52

С филм за пиян и дрогиран убиец на пътя възпитават ученици

През последните 5 години в Пловдивска област сме установили 7000 водачи, които управляват колите си след употребата на алкохол или наркотични вещества. В 8 от случаите след употреба на упойващи вещества имаме загинали хора, а ранените са хиляди – съобщи комисар Радослав Начев, заместник-директор на пловдивската полиция. Данните висшият..

публикувано на 20.03.23 в 15:15

Първенец не иска кариера за добив на инертни материали

В Първенец ще проведат общо събрание на 7 април, с което ще повторят тяхното "Не на кариерата за добив на пясък и дребни чакъли".  Димитър Воденичаров , председател на инициативния комитет, който застава срещу добива на инертни материали, обясни, че предстои второ обществено обсъждане на инвестиционното намерение. "На първото..

обновено на 20.03.23 в 10:41