Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Гражданска отговорност" няма да поскъпне драстично

Владимир Тодоров
Снимка: БГНЕС


 

"Първоначално Министерството на финансите внесе един законопроект, който беше доста притеснителен за застрахователния бранш", каза Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи за промените в Кодекса за застраховане, които са свързани с покриване на щети в чужбина при пътни инциденти, причинени от клиенти на български застрахователи. 

"Проектът предвиждаше безусловно плащане при предявяване на документи без възможност за нинакво обжалване, оспорване и разглеждане. Разбира се, застрахователите реагираха доста остро и бурно и това беше справедливо, защото макар да има принцип в системата "Зелена карта", че първо плащаш, а после питаш, при всяка застрахователно събитие се регистрира щета и по тази щета трябва да се представят определен набор документи, които включват и експертизи, и разпити и всякакъв вид документи. Така че, това е нормална практика в цяла Европа", добави Тодоров.

Той припомни, че законопроектът бе изменен и в новата му форма вече не се говори за безусловно плащане, а за спазване на правилата на системата "Зелена карта".

"Гражданска отговорност" не би поскъпнала заради бъдещите промени в "Зелена карта", смята Владимир Тодоров. За поскъпването на задължителната застраховка основно влияние, по думите му,  оказват инфлацията, поскъпването на автомобилите и оттам разходите за обезщетение при щети.

По публикацията работи: Емил Костов
Още от категорията

Очевидно е, че държавната хазна се сблъсква с проблеми

Предложенията на финансовия министър за промени в данъчните закони за 2024 г., с акцент върху облагането на бизнеса, връщането на ДДС за ресторантьорите на 20% и въвеждането на бонус срещу сигнал за укрити доходи,разбуниха духовете. Макроикономистът професор Ганчо Ганчев заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив, че..

публикувано на 03.10.23 в 16:45

Кутията на Пандора е вече отворена, нужен е диалог

В програма „Ден след ден“ по проблемите в минния и енергийния сектор на България  говорим с доц. Иван Митев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара, преподавател в Минно-геоложкия университет, енергиен експерт. Според него изход от всяка ситуация винаги има и  той се надява изходът от тази ситуация да бъде положителен за всички...

публикувано на 03.10.23 в 16:03

платена публикация
В Пловдив стартира кампанията „Пресичам безопасно с TEDI”

С открит урок по безопасност на движението по пътищата в ОУ „Алеко Контстантинов“ в Пловдив  бе дадено началото на образователна кампания „Пресичам безопасно с TEDI“. Представители на Главна дирекция „Национална полиция“ запознаха първокласниците в пловдивското училище с основните правила, които те трябва да спазват за своята пътна..

публикувано на 03.10.23 в 14:26

Зелената сделка е най- голямата измама от 2000 години насам

Протестът на миньорите и на енергетиците, който продължава с блокади на ключови пътища в страната вече пети ден, е политически, но не партийно- политически, а срещу безумната политикана ЕС по Зелената сделка, каза в предаването "Точно днес" Димитър Иванов от Движението за енергийна независимост. "Зелената сделка е най- голямата измама в историята на..

публикувано на 03.10.23 в 10:11
Антон Иванов

Неизбежността изкара енергетиците на улицата

Продължават блокадите на миньори и енергетици на ключови пътни артерии в страната - на магистрала "Тракия" при Стара Загора, на магистрала "Струма" край Дупница, Проходът на Републиката и международният път Русе-Свиленград при Гълъбово. Според Деян Денев от Радио Стара Загора протестиращите са решени докрай да отстояват исканията си, като..

публикувано на 02.10.23 в 14:59