Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Общественият съвет към ЦИК призова за повече машинен вот

Снимка: БГНЕС

Общественият съвет към ЦИК излиза с призив за предстоящия на 2 април извънреден парламентарен вот да се използват максимално машините за машинното обработване на гласовете. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Стефан Манов от Обществения съвет към комисията.

„Искаме да има прозрачност, да се отпечатва длъгият протокол от машината. И най-вече – информацията от така наречените флашки, която да се публикува незабавно, за да могат хората да следят. Защото те имат доверие на флашките, обратно на това, с което ни облъчваха от парламентарната трибуна. Те искат да видят и резултатите от флашките“, обясни Стефан Манов.

Общественият съвет към ЦИК повдига и още няколко важни въпроса, които касаят обявяването на мандатите.

„ЦИК ги публикува вчера, но без данни как са изчислени. Рушим доверието. Имаме в 30% от избирателните райони промяна в мандатите. Някои получават, други губят. Тези, които губят, трябва да видят защо губят. Призоваваме данните от Националния статистически институт, които са използвани, и изчисленията, стъпка по стъпка ЦИК да ги публикува незабавно. Целта е да няма никакви съмнения“, каза още Манов.

Той допълни, че другият призив към ЦИК касае видеонаблюдението. Там трябва да се свърши много сериозна работа по засилване на доверието. Хората трябва да бъдат убедени, че никой няма да следи техния вот, и че камерите ще работят само след приключване на изборния ден.

Цялото интервю със Стефан Манов можете да чуете от звуковия файл. 


Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20