Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекували го от пневмонии, а в бронхите имало заседнала кост

3
70-годишният Йордан Танков с лекарите от пловдивската болница
Снимка: УМБАЛ „Каспела"

За уникален случай на пациент, разминал се със сложна операция, съобщават от пловдивската болница „Каспела".

70-годишният Йордан Танков от Пазарджик в продължение на четири месеца бил лекуван от бронхопневмонии. Въпреки усилията на пазарджищките медици, се наложило да бъде преместен в Пловдив. 

При преглед на скенер в Университетската болница „Каспела“ в бронхите му е открита заседналата кост. Оказало се, че чуждото тяло е попаднало в организма на възрастния мъж преди четири месеца

Тогава той консумирал пилешки крилца и глътнал една от костите. Първоначалната болка преминала и мъжът се оправил, но след това започнал да се задавя дори като пиел вода. Вследствие на усложненията от запушването на бронхите той се разболял от бронхопневмония.

Приет е в болница, където четири пъти го лекували от пневмониите. Пациентът не е споделил с лекарите от Пазарджик за задавянето

След като в Пловдив е открита истинската причина за лошото му здравословно състояние, медицинският екип решил да извади костта от левия му главен бронх с помощта на бронхоскоп.

Лекарите се справили успешно като извадили чуждото тяло с помощта на наличната апаратура. Така не се наложило на пациента да се прави голяма гръдна операция.

Мъжът вече диша нормално и часове след интервенцията е на крак, съобщават от лечебното заведение.

70-годишният Йордан Танков е изключително благодарен на д-р Станислав Къртев, извадил костта от бронхите му, както и на целия екип на катедра „Сърдечна и съдова хирургия“ в УМБАЛ „Каспела“ в Пловдив.

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Хванаха десетки пияни и дрогирани по пътищата за 2 седмици

Хиляди нарушители, десетки пияни и дрогирани шофьори заловиха екипите на „Пътна полиция“ и тринадесетте районни управления  на територията на Пловдив и региона  в рамките на продължилите две седмици стриктни проверки по пътищата.   В периода от 14 до 27 юли са проверени почти 20 500 автомобили и над 17 200 души. Засечени са близо 11 400..

публикувано на 28.06.24 в 15:19

От 3 юли затварят част от Гребния канал в Пловдив

От 3 юли започва затваряне на пространствата на Гребния канал с ограждения, като отворени ще бъдат само проходите и подстъпите към Гребния канал. Това се налага във връзка с провеждането на предстоящите две Световни първенства по кану-каяк – за ветерани от 12 до 14 юли, и за юноши и младежи от 17 до 21 юли. От 6 часа на 10 юли до 20 часа на 21..

публикувано на 28.06.24 в 14:07

В ГЕРБ-СДС има някакви колебания дали да състави правителство

В Пловдив вицепрезидентът Илияна Йотова коментира предстоящото връчване на мандат за съставяне на правителство на 1 юли на най-голямата политическа сила в парламента - ГЕРБ -СДС: „ Нямам отговор за себе си дали ГЕРБ иска да направи правителство или ще ходи на избори. Желанието на всички нас е да има стабилно правителство, защото това е добре за..

публикувано на 28.06.24 в 14:01

Верижна катастрофа затрудни трафика край Областната управа

3 коли се блъснаха във верижна катастрофа на „Шести септември“ до Областната управа в Пловдив.  Блъснали са се Шкода, Хонда и БМВ. Няма данни за сериозно пострадали хора, нанесени са щети по автомобилите. Движението в участъка е временно затруднено.

публикувано на 28.06.24 в 12:42

Проф. Христина Янчева пое управлението на Пловдивска област

Новоназначеният областен управител на Пловдивска област  проф. Христина Янчева пое официално поста. С тържествена церемония във фоайето на сградата на областната администрация тя  прие символите на властта  от досегашния областен управител Илия Зюмбилев.  Смятам, че с резултатите, които съм постигнала в науката и образованието и с..

публикувано на 28.06.24 в 11:37