Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Чистота" посрещна снеговалежите в Пловдив още рано сутринта

| обновено на 05.02.23 в 09:58

Чувствително застудяване с минусови температури прогнозират синоптиците за днес.  

В Пловдив,  заради очаквания и случил се  снеговалеж от около  2 часа тази нощ  разпръсквачи  на общинската фирма „Чистота” са обработили с противообледенителни материали мостовете,  надлезите, входно-изходните пътни артерии и основните улици в града, съобщи директорът на фирмата Димитър Георгиев.  По думите му, от 6 часа сутринта дежурни екипи обработват ръчно автобусните спирки, тротоари, подлези и пешеходни пространства. 

Според метеорологичните прогнози през деня в Пловдив ще превалява слаб сняг, а температурите ще останат малко над нула градуса. На всеки два часа мостовете и надлезите се проверяват за заледявания, информират от  градската управа.

Засега временно е ограничено движението през Ришки проход поради аварирал товарен автомобил, предупредиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Леките  коли се пренасочват през Айтоски проход, а товарните изчакват на място.  

На проходите Шипка и Хаинбоаз вали сняг, пътната настилка е заснежена. Има на места заледени пътни участъци, но теренът е обработен. Температурата на прохода Шипка е минус шест градуса, видимостта е ограничена до 20 метра, поради силен вятър. 

На прохода на  Републиката е четири градуса под нулата. Има образувани преспи.

На автомагистралите „Тракия“ и „Марица“ в  старозагорския  участък температурите са около нулата, пътищата са мокри.  Машини са обработили шосето с препарати против заледяване. Видимостта е добра.Няма въведени допълнителни ограничения за товарни автомобили.

Пътуващите днес да тръгват подготвени за зимни условия. Прогнозата на метеоролозите е за снеговалежи и силен северозападен вятър, което е предпоставка за преспи и навявания – предупреждават от АПИ. 

Днес  с умерен, в Източна България силен вятър от север-североизток ще нахлува студен въздух. Ще преобладава облачно време. 

Валежите ще продължат, като навсякъде ще бъдат от сняг - в  планинските райони, в Предбалкана и източните райони. Ще се образува снежна покривка. В Добруджа и Лудогорието, както и по планинските проходи остават условията за виелици и навявания. 

Температурите ще се понижават и в по-голямата част от страната ще са с обратен денонощен ход, а към 14 часа преобладаващите ще бъдат между минус 4° и 1°.

Над планините ще е облачно и мъгливо. На много места ще има валежи от сняг, значителни в Централна Стара планина, Странджа и на места в Рило-Родопска област. Ще духа силен, по билата временно бурен вятър от север-североизток и по планинските проходи ще има навявания. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 8°, на 2000 метра - около минус 13°.


По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В УХТ се провежда базарът "По-добрата храна"

„По-добрата храна“ е темата на второто издание на  Re:Bazaar , което ще се проведе днес в Университета по хранителни технологии , като част от ежегодния Ден на отворените врати. Кандидатстуденти, родители, партньори и гости ще могат да разгледат учебната база на висшето училище и да дегустират храни и напитки, разработени от студенти...

обновено на 26.04.24 в 06:38

Клисура е домакин на "Дните на възрожденската и патриотична песен"

С 21-ото издание на „Дните на възрожденската и патриотична песен“ в Клисура започват проявите, посветени на 148-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. Двудневният конкурс се провежда в местното читалище „20-ти април 1876 г.“ и събира хорове и изпълнители от цялата страна. Проявите продължават на 30 април със заупокойна..

публикувано на 26.04.24 в 06:24

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38