Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фалстарт - ЦИК ще определи ръководствата на двете РИК за Пловдив и областта

| обновено на 05.02.23 в 12:59

Централната избирателна комисия ще определи окончателно ръководствата на 16 РИК-Пловдив град и 17 РИК-Пловдив област. Това стана ясно след проведените днес от областния управител на област Пловдив Ангел Стоев политически консултации за провеждането на изборите на 2 април 2023 г.

За състава на 16 РИК политическите сили постигнаха консенсус за председателското  място. Те приеха предложението на коалиция ГЕРБ-СДС – Калоян Сухоруков, който оглавяваше РИК на изборите за 47-ото Народно събрание.

Политическите сили обаче не постигнаха съгласие за двете заместник-председателски места.  Кандидатурите са три – коалиция "Продължаваме промяната" предложиха  за поста Стоян Мемцов, ПП "Движение за права и свободи" – Васил Петров, ПП "Възраждане" – Виолета Костадинова.

За секретарското място единствената кандидатура остана тази на Минка Сърнешка, която беше издигната от коалиция "БСП за България“.

Председателското място на 17 РИК-Пловдив област също ще се определи от ЦИК, след като и тук партиите не се споразумяха за поста. Бяха предложени две кандидатури – коалиция ГЕРБ-СДС предложи Янко Радунчев, който и на предишните избори оглавяваше комисията, а коалиция "БСП за България" – Ваня Костадинова.

Спор нямаше за двете заместник-председателски места като те са съответно кандидатите на коалиция "Продължаваме промяната" – Иван Кърчев и на "Възраждане" – Сузана Николова.

Секретарското място в 17 РИК - Пловдив област също не бе спорно, тъй като само ДПС предложи свои кандидат, който е досегашният секретар Ферат Мурат.

При това положение  документите за двете избирателни комисии ще бъдат изпратени в ЦИК за вземане на окончателно решение за състава на 16 и 17 РИК.

Комисиите ив двата избирателни района са съставени от общо 17 членове – като ръководните места са четири – председател, двама заместници и един секретар, а останалите 13 са членове. Задължителното условие на закона е членовете на ръководството да са от различни политически сили.

Според резултатите от последните избори и на база решение на ЦИК местата са разпределени по следния начин и за двете РИК – 5 места за коалиция ГЕРБ-СДС, 4 места за коалиция "Продължаваме промяната", по 2 места за ПП "Движение за права и свободи",  ПП "Възраждане" и  коалиция "БСП за Българи"“, по 1 място за коалиция "Демократична България – Обединение" и коалиция "Български възход".


По публикацията работи: Севдалин Палаузов

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Жилищна кооперация гори в Чепеларе, 14 души са евакуирани

Четириетажна жилищна кооперация гори в Чепеларе, съобщи за Радио Пловдив комисар Симеон Цървуланов, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян.  Сигналът е подаден около 5:30 часа тази сутрин, а живеещите в блока са евакуирани. Няма пострадали.  Огънят е тръгнал от покрива и бързо е обхванал сградата, като..

публикувано на 26.03.23 в 09:57

Отчитат голям интерес към евтините полети Пловдив - Истанбул

Голям интерес се наблюдава към полетите от новата редовна авиолиния от летище Сабиха Гьокчен в Истанбул до летище Пловдив. От летище Пловдив уточняват, че всяка седмица се изпълняват два редовни пътнически полета, като цената на билета започва от 49 евро в едната посока.  Новата въздушна връзка създава огромни възможности за жителите на региона, а и..

публикувано на 26.03.23 в 09:29

Индексът на тържищните цени пада втора поредна седмица

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица пада с 1,30 на сто до 2,435 пункта.  От началото на годината равнището на индекса се е повишило с 5,14 на сто (от 2,316 пункта), но сега регистрираме втора поредна седмица на спад. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г...

публикувано на 26.03.23 в 08:56

Пожар пламна в ресторант в Асеновград

Пожар е избухнал снощи в кухнята на ресторант в Асеновград, който е долепен до сградата на голям хотел.  Сигналът за инцидента на бул. България №77 в кв. Запад е подаден около 18.30 ч.  На място са изпратени 5 пожарни автомобила от Асеновград и Пловдив, които ликвидирали огъня.  Спасена е сградата на хотела. При инцидента няма пострадали,..

публикувано на 26.03.23 в 07:55

Обучение в чужбина представят на "Световно образование" в Пловдив

Най-актуалните оферти за обучение в чужбина ще бъдат представени по време на изложението „Световно образование“, което ще се проведе днес в Пловдив, а посетителите ще имат право на 5% отстъпка от избрани предложения.  Мястото е хотел срещу църквата „Света Петка“ на бул. Княгиня Мария Луиза. Времето на форума е от 10 до 17 часа. Пролетното издание..

публикувано на 26.03.23 в 07:49