Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Астрологични констелации и разходки с Кремена Радулова

| обновено на 06.02.23 в 13:37

Астрологът Кремена Радулова е родом от Русе, понястоящем живее и работи в София. Над 30 години тя изучава астрология и се занимава с тази древна наука. Малко повече от 10 години, води свои групи по астрология, преподава и развива метода „Астрологични констелации“. Смесването на астрологията с психотерапията е добър и в същото време забавен начин, човек да се види отстрани, да оцени ситуацията през една малко по-различна гледна точка.  

„В тази забавна астрологична игра, която прилича на фамилна констелация, пресъздаваме хороскопа с истински герои. Участниците представляват планетите в хороскопите си. Използваме истинските астрологични карти на хората, ориентирани по посоките на света. Доста интересни прозрения се получават. Разбира се, фамилните констелации са сериозен метод, при който е необходим фасилитатор, ние го направихме повече като игра. Изиграваме си хороскопа. Използваме ориентацията по посоките на света, които са свързани с основните точки в хороскопа, асцендент, десцендент, медиум цели /точката, която е свързана с професията/ и имум цели /точката, която е свързана със семейството/. По един човек застава на тези кардинални точки. След това този, за който се разиграва хороскопа, той избира някой от присъстващите да представлява Слънцето, Луната или някоя от другите планети в зависимост от това, каква ни е темата. Като цяло, хората си намират решения. Благодарение на другите участници, благодарение на това, че те успяват да видят това, което се случва в тях отстрани. Но, най-вече заради това, което им дават като обратна връзка другите участници. Всъщност, когато правим нещата като игра, ние до голяма степен се отваряме към неизвестното, към възможностите и пускаме контрола над ситуацията, и тогава можем да приемем много повече в живота си. Ние учим чрез преживяване“, разказва Кремена Радулова.

Семейните или фамилни констелации са разработени от Берт Хелингер като процес, който се разгръща по време на групова работа. И както казва Хелингер, по този начин ние виждаме картини, които лекуват душата.

До астрологичните констелации, Кремена Радулова, стига спонтанно в желанието си да разнообрази преподаването на астрология и да бъде по-полезна, и по-практична в работата си.

„Интересното е, че първоначално, когато това мислех да го правя, го направихме на една кръгла масичка. Сложихме хороскопа по средата, с една приятелка, тя имаше проблем и започнахме да слагаме на отделните позиции най-различни предмети. Беше много интересно, защото тя осъзна неща, за които до този момент не си беше давала сметка. Аз, за себе си, търся практични приложения на астрологията. Например с етерична масла, с разходки из града, включително имах една лекция на една от конференциите, която се казваше „Астрология в чинията“. Това беше свързано с циклите, всяка една планета какъв вид храни символизира и съответно кое усилваме, и кое отслабваме“, продължава разказа си Кремена Радулова.

Астрологична констелация може да се направи както с наталната карта на човека, така и с астрологичната му карта за съответната година или т.нар. соларен хороскоп.

Астрологичните разходки са другата страст на Кремена Радулова. Вече 2 години, тя прави в София такива астрологични разходки. В момента подготвя подобно събитие и за Пловдив, свързано със Стария град, както и за родния ѝ град Русе. Астрологичната разходка е комбинация между принципите за управление на пространството /васту/, като там всяка една от посоките на света се свързва с влиянието на определена планета. Това знание се е използвало и по нашите земи, в древността. Това го показва начинът, по който са ориентирани някои къщи, сгради, стаите в съответните сгради. Цялата тази наука, приложена към устройството на един град, казва за него много неща свързани с развитието му преди и сега. Всеки един град има две основни улици изток-запад и север-юг. Това е принципът на строеж на градовете, още преди римско време.

Сега, когато прехвърлим това върху един град, можем да сложим хороскопа върху осите на града. Тези четири важни точки в картата, асцендент, десцендент, медиум цели и имум цели, съвпадат с основните улици на града. Така, градът се превръща в един голям хороскоп. Разхождайки се, човек може да види всяка една от зоните на града, какво му дава. В случай, че живеем в зоната, където са пада Марс, ние ще бъдем винаги в конфликт. Ако сме попаднали в зоната на Юпитер, ще ни се отварят нови възможности. Цялата тази информаци, допълнително, се проверява и по личния хороскоп на човека. Важно е къде са намира центърът на града, като той се измества във времето и това оказва влияние върху развитието на града, и неговата роля.

Астрологът Кремена Радулова е гост в неделния „Шейкър“.

Цялото интервю, чуйте в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Динко Хоркаш

Динко Хоркаш разтгогна с "Локомотив"

Динко Хоркаш не е част от Локомотив (Пловдив), считано от днес, съобщиха от клуба. Двете страни постигнаха договорка за разтрогване по взаимно съгласие, като лично играчът пожела да приключи своите взаимоотношения с „черно-белите“ няколко месеца преди да му изтече договора. От Локомотив благодарха на Динко Хоркаш и му пожелаха бъдещи успехи в личен и..

публикувано на 25.04.24 в 15:16

Две благотворителни събития посветени на танца и спорта

В два поредни дни - събота и неделя, тази седмица са разположени двете благотворителни събития, чийто основен огранизатор е DS "Magnifique" организира в подкрепа на деца лишени от родителска грижа, и посветени на Деня на танцовото изкуство. За втора поредна година се oрганизира "Благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство"...

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Ахметджан Ершимшек

Ахметджан Ершимшек е новият треньор на "Марица"

Младият турски специалист Ахметджан Ершимшек е новият старши-треньор на "Марица" (Пловдив), съобщиха официално от клуба. Той поема поста след раздялата с досегашния наставник Борислав Крачанов, който беше начело на тима в последните три години. Ершимшек има богата треньорска кариера и от сезон 2016-2017 е помощник на легендарния наставник Джовани..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Локо победи с 2:0 "Ботев" в дерби на дублиращите тимове

"Локомотив" II надви "Ботев" II в отложената среща при дублиращите отбори. “Черно-белите” надделяха с 2:0 над “жълто-черните” на “Лаута”. Петър Андреев реализира и двете попадения за крайния успех. Иван Михайлов пък можеше да направи резултата класически, но нацели страничната греда. Така "Локомотив" триумфира и в двете дербита през сезона в..

публикувано на 25.04.24 в 09:59

Приветстваха шампионките на "Марица" и в Общинския съвет

С аплодисменти и на крака общинските съветници посрещнаха шампионките от волейболен клуб Марица Пловдив, които в началото на днешната сесия показаха спечелените трофеи през тази година – Купата на България и Шампионската титла. Отборът на "Марица" спечели за поредна година и двете титли в страната.  Председателят на Общинския съвет в Пловдив Атанас..

публикувано на 25.04.24 в 09:15