Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението м/у РСМ и България се поддържа в Белград и Москва

Желанието на Македония да е част от ЕС е желание на всички българи, които имат патриотични чувства. Затова смятам, че българската дипломация постъпи правилно и мъдро като помогна за изработването на така нареченото френско предложение за РСМ, коментира за Радио Пловдив журналистът и анализатор Николай Кръстев. 

Той обаче подчерта, че има много неща, които трябва да бъдат решени: "въпросът за дълбоката държава в Скопие, както и съизмеримо да се отговори на същия въпрос за България. Там е силна УДБА, белграсктите структури от времето на бивша Югославия, а в България пък ДС, както и близките до КГБ структури, които защитават така "патриотично" българските интереси в Македония"

Кръстев подчерта, че нещата в РС Македония не са съвършени, но трябва да се гледа реалността в очите. "Репубика Северна Македония се променя – тя стана член на НАТО и започва да изпълнява всичко, свързано с това членство. Има още много да се желае, но и напредъкът трябва да се отчита". 

Той беше категоричен, че провокатори в българо- македонските отношения има. "Такива има не само от македонска, а и от наша страна – това са евродепутати от ВМРО, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, които правят всичко възможно, за да няма добър диалог между София и Скопие".

Относно напрежението, свързано с честването на годишнината на Гоце Делчев, безспорно имаше проблеми, кзаяви Никола Кръстев. "Не е европейско да не се допускат хора на територията на една държава, както направиха в РС Македония, но не е и европейско хора да твърдят в една държава, че тя няма право на съществуване, както сториха наши "патриоти" в Скопие".

Относно наименованията на българските клубове в РС Македония също можеха да бъдат избрани имена, които да не будят такива негативни чувства в Македония, беше категоричен Никола Кръстев.  "Например Гоце Делчев, Димитър Талев, някои от братята седмочисленици - те можеха да бъдат мост. Те нямаше дса предизвикат такова напрежение като имената на Ванче Михайлов, Цар Борис Трети, Фердинанд и т.н".

"България и РС Македония имат много ясен разписан механизъм как да вървят заедно. Проблемът е, че има двойни стандарти и там и тук и трябва езикът на омразата и от двете страни да спре.  Напрежението съществува и то се поддържа от центрове, които не са свързани с София и Скопие, а с центрове, свързани с Белград и Москва", каза в заключение Никола Кръстев..




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55