Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Лидерът на ГЕРБ е отговорен за скандалите в Пловдив


Скандалите в ГЕРБ - Пловдив са закъснели от гледна точка на лошата работа на местната власт, на харченето на публични средства и на нарушения на обществени поръчки в предишния мандат, коментира пред Радио Пловдив политологът Димитър Аврамов. Резултатът са нарушения, които  ще се плащат от джоба на пловдивчани и преки загуби за хората, които живеят в града заради политиката на ГЕРБ в продължение на 10 години, на предишния кмет и вероятно на сегашната власт. 

"Има една голяма политическа отговорност, която се носи от ГЕРБ. Не можем да щадим нейният лидер, който от 2019 година си играе с темата футбол в Пловдив, непрекъснато обещава на феновете стадиони, въпреки че се знае, че няма пари. В момента пак идват избори и от партия ГЕРБ си играят с чувствата на феновете. Резултатът за пореден път е струкутурна криза в двата клуба и никакви изпълнени обещания", каза Аврамов. 

Според него политическата отговорност е ясна  и тя е в централата на ГЕРБ, независимо как си я "подмятат сегашният и предишният кмет". Здравко Димитров и Иван Тотев са част от една партия и каквото и да говори сегашният кмет, той можеше да си хвърли партийната книжка и преди една година, подчерта анализаторът и добави, че пловдивският случай илюстрира българската поговорка, че рибата се вмирисва откъм главата. 

Основният проблем на ГЕРБ, а и на ДПС и БСП, е в липсата на политическо лидерство. "Хората, които управляват партиите биват ненаказани за провалите. В ГЕРБ няма конкурентност на върха. Тя работи като частна структура, но партиите не са племена, в тях трябва да има критично мислене. Това не се случва в ГЕРБ, ДПС и БСП. Т.е това са три основни партии, които имат проблем с лидерите си. Това не дава алтернатива и на избирателите, които не са футболни фенове. В политиката хората имат право да сменят предпочитанията си", подчерта Димитър Аврамов.

Той не очаква кадрови промени или обновяване на структурата на ГЕРБ, защото партията има един и същи лидер повече от десетилетие. "Ако в нея имаше нови хора или плурализъм, досега щеше да има двама – трима нови лидери", обясни той. 

Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20