Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Всички партии са готови за изборите, но са и уморени

Евелина Славкова
Снимка: Ани Петрова

В програма "Точно днес" разговор с Евелина Славкова, социолог от агенция "Тренд" за нагласите да отидем на петите извънредни избори, за машинния и за хартиения вот, за коалициите, които ще се изградят. 

Евелина Славкова коментира конфликта в Пловдив с поисканата оставка на кмета Здравко Димитров, като припомни, че той датира още от 2022 г., когато Борисов оповести, че Димитров няма да бъде кандидатурата на ГЕРБ за кмет на местните избори. Борисов още тогава предупреди Здравко Димитров, днес тежкото наследство накара ГЕРБ отново яростно да се дистанцира от него, смята социологът. По думите й ГЕРБ не искат да загубят позиции във втория български град.

По повод на изборите на 2 април: "Ние тепърва сме на терен от "Тренд", като ще питаме отделно за доверието към Продължаваме промяната, после и в коалиция с Демократична България. Тестваме потенциала на такава коалиция, но едва когато бъде обявена тя, тогава ще може да се направи коректно проучването. Много деликатна ситуация е днес да кажем дали 49-то НС ще бъде с пет или шест партии, зависи как ще се конструира кампанията също е важна. Важна ще е битката ГЕРБ и Продължаваме промяната с ДБ."

"Не мисля, че хартиена бюлетина е панацеята, която да върне избирателите", каза още Славкова. Тя посочи, че надежди да върнат избирателите си имат от БСП. 

"Очаквам българите да разсъждават през призмата дали партиите ще могат да съставят кабинет в следващия парламент", посочи Евелина Славкова.

Още от категорията

Държавата не помага на бизнеса, а планира да пречи

"Публикуването на идеите за данъчни промени е пряко следствие от публикуването на доклад на Финансовото министерство, в който се предупреждава за  рисковете за българската икономика и българския фиск от подетите още преди години процедури на бюджетно разхлабване и харченето на доста пари за социални програми. От години десните икономисти..

публикувано на 27.03.23 в 10:56

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00