Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички партии са готови за изборите, но са и уморени

Евелина Славкова
Снимка: Ани Петрова

В програма "Точно днес" разговор с Евелина Славкова, социолог от агенция "Тренд" за нагласите да отидем на петите извънредни избори, за машинния и за хартиения вот, за коалициите, които ще се изградят. 

Евелина Славкова коментира конфликта в Пловдив с поисканата оставка на кмета Здравко Димитров, като припомни, че той датира още от 2022 г., когато Борисов оповести, че Димитров няма да бъде кандидатурата на ГЕРБ за кмет на местните избори. Борисов още тогава предупреди Здравко Димитров, днес тежкото наследство накара ГЕРБ отново яростно да се дистанцира от него, смята социологът. По думите й ГЕРБ не искат да загубят позиции във втория български град.

По повод на изборите на 2 април: "Ние тепърва сме на терен от "Тренд", като ще питаме отделно за доверието към Продължаваме промяната, после и в коалиция с Демократична България. Тестваме потенциала на такава коалиция, но едва когато бъде обявена тя, тогава ще може да се направи коректно проучването. Много деликатна ситуация е днес да кажем дали 49-то НС ще бъде с пет или шест партии, зависи как ще се конструира кампанията също е важна. Важна ще е битката ГЕРБ и Продължаваме промяната с ДБ."

"Не мисля, че хартиена бюлетина е панацеята, която да върне избирателите", каза още Славкова. Тя посочи, че надежди да върнат избирателите си имат от БСП. 

"Очаквам българите да разсъждават през призмата дали партиите ще могат да съставят кабинет в следващия парламент", посочи Евелина Славкова.

Още от категорията
Мария Пиргова

ДПС е органична част от българския олигархичен модел

Политологът проф. Мария Пиргова коментира в програма "Ден след ден"  промените в ръководството на партията  и предложението на Доган да има двама съпредседтели - Джевдет Чакъров и Делян Пеевски. Според нея причината за тези промени e, че през последните години движението не е така успешно като присъствие в публичното пространство.  По думите и преди..

публикувано на 26.02.24 в 16:01

Отварят трезор за идеи за бившата сграда на БНБ в Пловдив

Конкурс за идейно проектиране за обновяването на сградата на БНБ в Пловдив стартира общината. Това съобщи кметът Костадин Димитров, който заедно с екипа на заместник-кмета Пламен Панов представиха концепцията за набирането на проекти. Срокът е до 30 април, като предложенията могат да подават екипи на архитекти, художници, дизайнери и граждани от..

публикувано на 26.02.24 в 11:12

Смяната на министрите е функция на партийните договорки

"Изборът на двамата съпредседатели на ДПС е част от поетия официално курс от партията към формално влизане във властта. Повече от година мина, откакто ръководството започна  да говори за това през подобно поставена цел. Сега част от  стъпките вече са извървени  чрез влизането на ДПС под една или друга форма в парламентарно мнозинство. Остава да бъде..

публикувано на 26.02.24 в 11:01

360 мил. лева за зъболечение, безплатни протези за възрастни

358 милиона и 882 хиляди лева е бюджетът за стоматологична помощ, разписан в  анекса към Националния рамков договор за стоматологична помощ , съобщи в програма "Точно днес" доктор Красимира Сариева, председател на Районната колегия на Стоматологичен съюз-Пазарджик. По думите и няма голяма разлика от миналата година, като единственият..

публикувано на 26.02.24 в 10:46

Любопитството и умението да поемаме рискове, с гост Димитър Томов (част 2)

В епизод 12, последен за сезон 2, продължаваме разговора с Димитър Томов, срещата с когото започна в епизод 11. Димитър е инженер по автоматика, изобретател и предприемач. Във всяко човешко решение има несигурност относно резултата, но ние имаме възможност да избираме с коя несигурност да живеем. В тази връзка Димитър дава пример с решението да..

публикувано на 26.02.24 в 10:21