Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В последните 24 часа трусове в Турция има на всеки 5 минути

За шокиращия и смъртоносен за хиляди хора земен трус в Турция и детайли от научна гледна точка търсим професор Николай Милошев от  Националния институт по геофизика, геодезия и картография към БАН. 

Емоционалният му коментар е "Нещо страшно, нещо страшно, което не пожелаваме на никого".

А като професионалист, той сподели, че подобни трусове могат да се прогнозират евентуално като място и сила, но за жалост не и  по време. 

Повече от вече 200 са следтрусовете и те най- вероятно ще продължат още с месеци,дори и годита прогнозира проф. Милошев. Той уточни, че силата им ще намалява, но ще ги има. В последните 24 са средно през около 5 минути. Има някколко труса с магнитуд над 6, повече с магнитуд на 5 и доста над 4, а човек усеща всичко, което е над трета степен.

Няма връзка между случилото се в Турция и евентуални последствия у нас,  обясни сеизмологът. Разстоянието е доста голяма, а и двете земетресения се случиха в Източния анадолски разлом, а дори и в Северния, който е около Истанбул, няма.

Трябва да се строи качествено е едното от нещата, което си напомняме сред подобни бедствия, казва проф. Милошев, а другото е да се запази спокойствие, макар че призна  "лесно е да се даде съвет за това, но е трудно той  да се спази, когато земята се клати под краката ти".По публикацията работи: Паолина Комсалова

БНР подкасти:

Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20