Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мюфтийството в Пловдив помага на засегнатите от земетресението

Районното мюфтийство в Пловдив също се включва в подпомагането на пострадалите турски градове от земетресението. Те ще събират парични помощи след края на петъчната молитва.  За целта на изходите ще бъдат поставени няколко урни. Това заяви Ахмед Пехливан, председател на Мюсюлманското настоятелство. 

Той обясни още, че ще има възможност да се даряват средства и през останалите дни, като това ще става при секретарите на джамийските настоятелства и ще бъде срещу квитанция.

„След което ще ги сведем до главното мюфтийство и те ще определят как ще заминат средствата за Турция, т.е. чрез кое сдружение.  Граждани и сдружения също се обърнаха към мен и изявиха желание да се организират и да съберат одеяла, хранителни продукти. 
Отделно сдружението на предприемачите на българските и турските бизнесмени също сме обявили в нашата сметка възможност за дарение. Според събраните средства ще решим дали да ги предоставим като парична сума или да закупим най-необходимото и да изпращаме продукти от първа необходимост“, коментира Пехливан.

Той обясни още, че  транспортна фирма е отделила два тира, които ще пътуват към Одрин и областната управа на Одрин ще ги разпределя. 

Ахмед Пехливан припомни още, че има и разкрита дарителска сметка за цялата страна. 

БНР подкасти:

Още от категорията

4-ма души пострадаха при катастрофа на Пазарджишко шосе

Четирима са откарани в болница за прегледи след катастрофа на пътя Пловдив-Пазарджик , до входа на сметището.  Сигналът е след 17 ч. - автомобил, който излязъл на главния път от пресечка, не спазил знак "Стоп" и бил блъснат от друг.   Трима от пострадалите са от първата кола, а един - от втората. Изчакват се резултатите от болницата.  Движението не е..

публикувано на 25.03.23 в 18:44

Възстановиха движението Труд-Пловдив

Малко след 17 ч. е възстановено движението Труд-Пловдив. Заради паднал валяк на кръговото движението до с. Труд бе пренасочвано по маршрута Царимир, Голям Чардак и Съединение в посока Пловдив. Изтеглянето на валяка приключи към 17 ч., след което движението бе възстановено Валякът бе изпаднал от платформата, с която е превозван. Няма пострадали при..

публикувано на 25.03.23 в 16:19

"Красива усмивка" в МУ Пловдив

Факултетът по дентална медицина при Медицински университет – Пловдив ще проведе празника „Красива усмивка” като начало на благотворителния „Месец на денталната профилактика на децата” в Пловдив.  Месецът на денталната профилактика и оралното здраве на децата ще се проведе от 25 март до 25 април 2023 г. Началото е днес /25 март -събота/, на..

обновено на 25.03.23 в 11:39

Жители на Шишманци блокираха на протест пътя за Белозем

Жители на село Шишманци, община Раковски, отново протестираха срещу разширяването на кариерата за добив на инертни материали край селото .  С плакати и знамена те блокираха за около час пътя за Белозем при изхода на селото. В района се добиват материали от 70 години, досегашното находище е изчерпано и фирмата концесионер иска да ползва нов..

публикувано на 25.03.23 в 11:38

Рибен курбан на Благовещение в ЖР "Тракия"

300 порции печена риба бяха раздадени днес пред храма в „Тракия” за големия християнски празник Благовещение.  След литургията отец Теодосий благослови ритуалната храна за здраве и благоденствие. Миряните, дошли да се черкуват в храм „Свето Преображение Господне”, благодариха на дарителите – семейство Серкови. Инициативата на кмета на..

публикувано на 25.03.23 в 08:42