Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюфтийството в Пловдив помага на засегнатите от земетресението

Районното мюфтийство в Пловдив също се включва в подпомагането на пострадалите турски градове от земетресението. Те ще събират парични помощи след края на петъчната молитва.  За целта на изходите ще бъдат поставени няколко урни. Това заяви Ахмед Пехливан, председател на Мюсюлманското настоятелство. 

Той обясни още, че ще има възможност да се даряват средства и през останалите дни, като това ще става при секретарите на джамийските настоятелства и ще бъде срещу квитанция.

„След което ще ги сведем до главното мюфтийство и те ще определят как ще заминат средствата за Турция, т.е. чрез кое сдружение.  Граждани и сдружения също се обърнаха към мен и изявиха желание да се организират и да съберат одеяла, хранителни продукти. 
Отделно сдружението на предприемачите на българските и турските бизнесмени също сме обявили в нашата сметка възможност за дарение. Според събраните средства ще решим дали да ги предоставим като парична сума или да закупим най-необходимото и да изпращаме продукти от първа необходимост“, коментира Пехливан.

Той обясни още, че  транспортна фирма е отделила два тира, които ще пътуват към Одрин и областната управа на Одрин ще ги разпределя. 

Ахмед Пехливан припомни още, че има и разкрита дарителска сметка за цялата страна. 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двама митрополити отслужват литургия на български в Дубай

Пловдивският митрополит Николай и Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний са на посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщават от Българската патриаршия. С благословението на Негово Блаженство антиохийския патриарх Йоан Десети и по решение на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП),..

публикувано на 15.06.24 в 09:28

В Иван Вазово празнуват българската роза

Ден на българската роза ще се проведе за първи път в община Калояново. От 11.00 ч. в село Иван Вазово ще бъде пресъздаден ритуалът розобер, а самодейци от Ръжево Конаре и Калояново ще пеят и танцуват заедно с младата изпълнителка Елизабет Кирова. Кулминацията на празника е конкурсът за Царица на розата. В него ще участват около 25..

публикувано на 15.06.24 в 09:04

Бойко Борисов и Николай Марков стават депутати от Пловдив

Бойко Борисов и Николай Марков от "Величие" избраха да станат депутати от Пловдив - град .  Новото пловдивско лице в парламента от ГЕРБ - СДС е проф. Даниела Дженева, която бе втора в листата на 16-ти МИР. Тя е художествен ръководител на Ансамбъл "Тракия“ и майка на Кирил Велчев, председателят на Фондация “Пловдив 2019".  Другите двама..

публикувано на 15.06.24 в 08:41

В Асеновград събират опасни отпадъци в мобилен пункт

За първи път община Асеновград организира кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци.  Акцията ще се проведе от 11:00 ч. до 18:00 ч. на паркинга пред ДИП „България“.  Мобилният пункт предоставя възможност на гражданите да предадат безвъзмездно опасни отпадъци, останали в домовете им. Сред тях са: луминесцентни лампи; бояджийски..

публикувано на 15.06.24 в 08:33

Автобусите с № 12, 26 и 29 възстановяват маршрутите си

Автобусните линии №12, 26 и 29 от вътрешноградския транспорт възстановяват маршрута си по общинската транспортна схема от 15 юни (събота), информират от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Това става възможно, след като миналата седмица приключиха строително-монтажните работи на кръстовището между бул. „Хаджи Димитър“ и..

публикувано на 15.06.24 в 08:12