Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията събира само нови дрехи, хигиенни материали, храни и парични средства.

За 30 часа събрахме над 200 000 лева от 1 500 дарители

Никола Рахнев: В петък за Турция заминава първият ТИР с 33 палета помощи.

| обновено на 08.02.23 в 16:26
6
Снимка: Facebook

Спешно събиране на помощи за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия започна инициативата „Гората.бг". 

Организирани са пет пункта в София и няколко в Пловдив, съобщи пред Радио Пловдив основателят на „Гората.бг" Никола Рахнев

Стартирахме буквално преди 30 часа. Над 1500 дарители имаме за тези трийсетина часа и сме събрали над 200 000 леваУспяхме да купим хиляди топли якета и обувки, шапки, ръкавици, които съвсем скоро ще тръгнат към пострадалите. 

Купили сме и хиляди бройки посуда - чинии от алпака, коита са подходящи за полеви усливя. На символична цена купихме и 5 000 кубчета на Рубик, защото десетки хиляди деца в момента са в много тежко психологическо състояние, обясни Рахнев. 

Първите 18 палета с най - необходимите стоки ще бъдат при наш логистичен партньор в Пловдив.

Надяваме се в петък да успеем да организираме първия ТИР с над 33 палета, които да заминат за най - пострадалите градове в Турция, каза Никола Рахнев. 

Какви помощи събират? 

Най - нужни са топли дрехи, одеала, топли обувки, палатки, шатри.

Събират се само нови дрехи - това е изискване на турската държава, посочи Рахнев. 

На второ място са хигиенни материали, санитарни консумативи, включително памперси.

Следват храни - особено специализирани като бебешки.

Събират се също и финансови средства.

Организираме и мащабна акция за Сирия, заяви Никола Рахнев. Според него подкрепа за там ще е нужна месеци наред.

За там организираме огромни количества храна, тъй като недостигът от храна там е изключителен.

Говорим за 50 - 60 това брашно, ориз, леща, нахут. Както и топли облекла - дрехи и обувки, също и завивки, каза инициаторът на кампанията.

Намерихме доверена благотворителна организация, която на място работи добре и с Асад, и с бунтовниците в окупираните територии. Орагнизацията има дългогодишен опит и гарантира, че даренията стигат до нуждаещите се. Говором със сириец, който дълги години е живял в България, уточни Рахнев. 

Той посочи, че в събирането на помощи Гората.бг се координира с другите две подобни инициативи - на „Капачки за бъдеще" и тази на пловдивския издател Манол Пейков.

Имаме организиран зелен коридор за ТИР-овете. Осигурено е безплатното преминаване на 30 ТИР-а, така че, весеки, който е събрал дарения и се чуди как да ги достави до Турция или до Сирия, може да се свърже с нас, уточни Рахнев. 

„Ще помогнем спешно, ефективно, активно!", уверяват от „Гората.бг".

Интервюто на Иванка Петкова с Никола Рахнев е в звуковия файл.

Снимки: Facebook: Гората.бг

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Кампанията в мрежата съвсем заглуши социалния диалог

Две по - значими тенденции в предизбаната кампания за изборите н 9 юни открои Никола Тулечки от Обединението за честни избри /ОЧИ/.  Едната е негативната, в която лидерите говорят защо НЕ трябва да се избере противниковия политик, а другата е към разколебаване на активността за гласуване. Второто е доста по - притеснително, смята Тулечки, според когото..

публикувано на 07.06.24 в 10:37
Доц. Николай Каканаков, заместник-директор на филиала и доц. Митко Шопов, декан на факултета по Електроника и автоматика (от дясната страна)

Петима кандидат-студенти за място в компютърни системи

Има завишен интерес към специалностите на филиала в Пловдив, на Технически университет - София. Това съобщиха от ръководството на вуз-а, по повод на старта на кандидат-студентската кампания.  През тази година ще бъдат приети 400 бакалаври редовно и 100 задочно обучение, магистрите ще са 150, само в редовна форма. Студенти ще се приемат в общо..

публикувано на 06.06.24 в 11:31

Ако изборите 2 в 1 са честни, ще има много изненади

„ Почти сигурно е, че има много скрит вот. Социологията в момента не може да ви даде картина, защото има много хора, които не желаят да споделят за кого ще гласуват, тъй като усещат, че държавата ни се намира в строга цензура. Хората не искат да си споделят политическите позиции, най-малко пък за кого ще гласуват. Аз съм сигурна, че ако..

публикувано на 06.06.24 в 10:35

Дигитализацията при обучението на шофьори е без алтернатива

Параграф 22 ли е пътната безопасност у нас и как готвените промени в шофьорските курсове ще спомогнат да спре безумието по пътищата?  Темата коментира в програма "Ден след ден" Красимир Георгиев, председател на  Асоциация за квалификация на автомобилистите в България. Според него в публичното пространство се чуват две мнения относно предложенията на..

публикувано на 06.06.24 в 10:33

Съдбата на Джеси предизвика протест срещу насилието

20-тина пловдивчани се събраха на протест и шествие в защита на кучето Джеси, малтретирано в продължение на годината от собственика си Стоил Георгиев. Припомняме, че след като кучето беше намерено спасено от деца от Френската гимназия и съдбата му стана популярна в социалните мрежи, Районната прокуратура в Пловдив започна проверка във..

публикувано на 05.06.24 в 16:51