Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военният министър инспектира ремонта на авиобаза "Граф Игнатиево"

| обновено на 09.02.23 в 09:57

Състоянието на ремонта на военната база "Граф Игнатиево" ще провери служебният министър на отбраната. Инфраструктурата трябва да е готова до пристигането на първите от първите осем изтребителя Ф-16 през 2025 година.

Първите строителни работи по инфраструктурата на новите самолети Ф-16 започнаха през октомври. Но със закъснение от две години, както отбеляза служебният министър Димитър Стоянов наскоро.

Публични данни посочват, че новата инфраструктура ще бъде разположена на площ от около 140 декара. Ще има събаряне на сгради, подмяна на ВиК и ел. инсталация, доизграждане на хангари и съоръжения. Пистата за излитане и кацане, която е с дължина 3000 м, също ще бъде ремонтирана. Финансирането е до 300 милиона лева, отпускани целево от различните правителства през годините.

Освен за закъснението на ремонта, министерството съобщи в края на миналата година, че фирми отказват да си изпълнят договорите за строителни дейности въпреки авансовото им 100 процентово плащане.

"Инфраструктурата е болният проблем на проекта за изтребителите", отчете Димитър Стоянов. И обяви, че за някои договори ще преговаря за прекратяване. А за други ще има нови процедури, но не на принципа на директното възлагане.

Уверението засега е, че укритията за първите осем Ф-16 са обезпечени. Но все още няма започнало проектиране за укрития на новите осем Ф-16.

Вариантите са да се ползват закупени от Швеция подвижни хангари и предоставените от Нидерландия, която участва с Ф-35 за охрата на въздушното пространство през април.

Заради ремонта от септември миналата година военната ни авиация лети от цивилното летище "Пловдив".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е обявен за днес

От Националния институт по метеорология и хидрология издадоха за днес жълт предупредителен код за интензивни валежи.  Силен дъжд се очаква за няколко области, сред които са  близките Пазарджик, Стара Загора и Смолян.  Предупреждението за Пловдивска област визира вероятност от силни дъждове в северната и част,  Карловския регион.  Днес..

обновено на 23.05.24 в 06:36

Специалната награда "Пловдив" получи Йордан Велчев! Честито!

На официална церемония в Драматичен театър-Пловдив се връчват наградите „Пловдив“. Отличията са в 12 категории в различни сфери на изкусвото и културата. Специалната награда "Пловдив" връчи пловдивският кмет Костадин Димитров и тя отиде при Йордан Велчев.   "Аз съм изключително развълнуван. Но винаги съм мислил, че ние, всички пловдивчани, дължим..

обновено на 23.05.24 в 06:36

Почина журналистът и автор на "Великите европейци" Пламен Асенов

Внезапно ни напусна Пламен Асенов. Авторът на поредицата "Великите европейци" само преди седмица представи петия том с истории за забележителни личности, разказани в ефира...  Пламен Асенов е журналист от 1981 година. Работил е за вестниците "Нов живот" - Кърджали, "Демокрация" и "Подкрепа". От 1991 до 2005 е журналист в българската редакция на ВВС...

публикувано на 22.05.24 в 22:51

Пловдивската полиция обяви мерки за ограничаване на скоростта в града

Изграждането на различни инженерни съоръжения, препятствия и други методи за ограничаване на скоростта в Пловдив, искане за още видеокамери и пътни знаци – това са част от пакета предложения към общината за повишаване на пътната безопасност в града – съобщи началникът на областната дирекция на МВР  старши комисар Георги Чергов.  Това е..

обновено на 22.05.24 в 16:50

РУО-Пловдив връчи награди на учители и директори

Шестима учители и петима директори от Пловдив и областта получиха награди на специална церемония, организирана от Регионалното управление на образованието. Иванка Киркова, началник на РУО-Пловдив каза: „След известна пауза отново съм сред вас с толкова много съмишленици. Вие сте мотиваторите, от които зависи бъдещето на нашите деца. Поздравявам ви за..

публикувано на 22.05.24 в 16:47