Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исландско-родопските послания на Елица Гигова

| обновено на 09.02.23 в 15:16

Изложбата „Исландско-родопски послания“ ще бъде открита от художничката Елица Гигова, в Пловдив. Събитието е тази събота, на 11-ти февруари, от 18 часа в Арт галерия "Пловдивски културен институт".

“Първата част на изложбата представя живописни картини, създадени след едно от пътешествията ѝ до Исландия.

„Островът ме вдъхнови със скалистия си бряг, контрастът между лед и лава, красотата на Северното сияние и неудържимия леден вятър. Повечето рисунки, които съм направила са на мънички листчета в бележник, който съм носила по време на пътешествието. Най-удобно е в трудните моменти, в природните стихии, да се запечата това впечатление”, разказва авторката.

До момента, Елица Гигова е обиколила 45 страни, на пет континента. Това е първата от поредица изложби посветени на нейните пътешествия и свързана с нейните корени, в Родопа планина. На мистичната и прекрасна Родопа, споменавана още от Омир, Вергилий, Овидий е посветена и втората част на изложбата. В нея художничката ни връща с любов и привързаност към бащиното огнище, което след всяко далечно пътуване дава нови сили и енергия.

„Кураторът Илиян Колев и Пловдивски културен институт отдавна ме канят да покажа родопската тема, която до този момент предимно представях в творчеството си. Всъщност, те ме улучиха в един от тези моменти, в Исландия. И така, решихме да съчетаем нещата. Това ме мотивира да създам първите си картини, след тези малки наброски и ескизи, и връзката между родопските ми предишни изложби с новите пътешественически. Това е основната идея, както и да проследя връзката между обичаите, които видах в Исландия, в църквата Халгримур. Една от големите църкви в Рейкявик. Там видях дърво, на което се връзват шарени конци с пожелание и всеки цвят носи определен символ, и късмет за човека. И когато, дърветата се окичат с много, много конци, те се поставят към олтара, за да може църквата заедно с посланията от предците да изпълни желанията на хората. Цветовете на тези конци са типично родопски цветове характерни и за Исландия – жълти, оранжеви, червени. Всеки човек и на север, и на юг мечтае за обич, за топлина. Жълтото се свързва със слънцето и общите ни корени, а цветовете не се делят на народи. Интересното е, че предците ни са се вълнували от нишката на живота, която се преплита, и която е една и съща, и която е свързана с копнежа за обич, за здраве, за разбирателство“, споделя художничката Елица Гигова.

Третата част от изложбата “Исландско-родопски послания” пресъздава тези два обичая. Българските мартеници се преплитат с исландското окичено дърво, с вълнени конци. Предците и на двата народа са завещали символи и знаци за здраве, обич и късмет, в съчетание с вяра и надежда. Всеки гост на изложбата ще може да завърже конец на дряново клонче с лично послание, за да допълни нещо свое към обичаите на двата народа.

Изложбата ще бъде достъпна, за пловдивчани и всички гости на града, от 11 февруари до 10 март. Всеки делничен ден от 16.00 до 21.00 часа, както и събота и неделя от 10.00 до 17.00 часа.

Чуйте още, от интервюто с Елица Гигова, гост в предаването „Вход свободен“.


По публикацията работи: Дора Башакова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Символите на вярата в изкуството

"Християнското изкуство е наситено със символика. Символичните изображения преобладават, предвид няколко фактора. Още първите християни, по време на гонението срещу тях в римската империя, са практикували своята вяра чрез обреди, които не са били установени както в днешно време, но са били изпълнени със символика. Що се отнася до изображенията,  в..

публикувано на 05.05.24 в 09:31

"Срещи" на 4 май

РАДИО ПЛОВДИВ, СЪБОТА 4 МАЙ-МАЛКО СЛЕД 9 Ч "СРЕЩИ" Толстой го е казал: "Не в силата е Бог, а в истината." В утрото преди ВЪЗКРЕСЕНИЕ с отец Радослав Паскалев припомняме някои истини, които УВИ- днес занемаряваме. За оправдание казваме-той, ЖИВОТЪТ се оказва една трудна хореография...

обновено на 04.05.24 в 11:21

В "Срещите" - за смисъла и символиката на Разпети петък

На Разпети петък в "Срещите" ще говорим за смисъла и сомволиката на най-тъжния за християните ден.  Наш събеседник е п роф. Владимир Градев.  И като големия Георги Марков, и ние питаме: "Защо дяволът никога не е бил разпъван на кръста?".  Отговорът на писателя е, "защото дяволът живее в нас и с нас", нали е така? Слушайте,..

обновено на 03.05.24 в 11:45

"Памет за поета Вазкен Наблантян" в Балабановата къща

Възпоменателна литературна вечер, посветена на поета Вазкен Налбантян, ще се проведе тази вечер от 18 ч. в Балабановата къща.   Близки, приятели и почитатели на поета ще разкажат свои спомени и ще го споменат с негови стихове. Проявата е организирана от Дружеството на пловдивските писатели. Вазкен Налбантян ни напусна внезапно..

публикувано на 03.05.24 в 07:54

Димитър Стоянов с дебютна стихосбирка в Пловдив

Тази вечер от 19.30 часа , в уютното пространство на „Георги Бенковски“ 50, в Капана, младият асеновградски творец и актьор, от театър „Арте” при НЧ „Родолюбие”, представя сборника „Април“. Поезията и театърът съжителстват безпроблемно в сърцето и душата на Димитър Стоянов, за когото лириката и стихотворната форма са най-добрият начин..

обновено на 02.05.24 в 16:07