Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След Перник и в Пловдив хвърлят партийните си книжки от БСП

Снимка: Радио Пловдив, Паолина Комсалова

Общинските съветници от "Автентична лява БСП" в Пловдив и още 109 редови членове напускат партията. Оставаме социалисти, но напускане партията на Нинова, каза председателят на групата Николай Радев. 

 В декларация те заявиха, че с действията си последният конгрес е станал унищожителен форум за партийната демокрация, социалистическия дух и здравия политически смисъл.

Чашата на партийната им толерантност се чупи окончателно след години на конфронтация с националото ръководство. Последният удар по нея e 50- ят конгрес и скнадлите с изключени членове и  недопуснати делегати, включително и от Пловдивската организация. 

"Схемата Нинова" в управлението е станала устойчив модел на саморазправа, безпринципни коалиции, предателство на националните интереси, липса на анализ на поредицата изборни загуби, липса на морал и порочни практики, които са стимулирали посредствеността и лицемерието, обобщи председателят на групата Николай Радев. Той е в партията от 1988, но днес не намира основания да я продкрепя, защото тя самата е абдикирала от идеите си. 

Доайенът на групата доц. Ангел Иванов сподели, че не си е представял, че сам ще напусне партията, в която е приет пред 1977, но днес да остане, означава да продкрепя тези, които "приватизират, лъжат и крадат". Съветникът Тодор Стоилов разказа, че е сред делегатите, които не са били допуснати на конгреса. Според него да напусне БСП е форма на протест да напусне тези, които "участват в убийството на 130 годишната партия на Благоев и на Коларов".  Другите двама съветници на групата д-р Атанас Баташки и Ангел Чалаков са солидарни с колегите си,въпреки че не членуват в БСП.  

Съветниците, които напуснаха БСП, остават в Общинския съвет. 

Предстои им пак да сменят името на групата и вече ще се казват „Алтернатива за Пловдив“, каквото сдружение с нестопанска цел вече са регистрирали. Николай Радев обяви, че ще останат активна опозиция в местния парламент, а ако някой поиска да го напуснат, защото са избрани от партийна листа заяви, че на база на изборните резултати никой няма основание да им отнеме продкрепата на хората.

В позиция на ГС на БСП в Пловдив, изпратена до медиите по повод напускането на пловдивските социалисти, се заявява, че "не социалисти, а служители на едрия капитал напускат градската партийна организация".

"През изминалата година те се самоотлъчиха от Българската социалистическа партия в града под тепетата, защото години наред манипулираха редица партийни организации и по този начин подбираха делегатите, чрез които владееха организацията", се казва още в станивището.

От ГС на БСП в Пловдив добавят: "Това са хора, които бяха избрани от листата на „БСП за България“ и с левите гласове в Пловдив. Те трябва да напуснат Общинският съвет на Пловдив, а не лицемерно да лъжат социалистите и пловдивските граждани. Те отдавна не са част от социалистическата партия, защото най-висшият орган Конференцията вече се е разграничила от тях"! 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново протест срещу частен паркинг на Пещерско шосе

Жители на пловдивския район „Западен“ за втори път излизат на протест тази вечер срещу изграждането на паркинг на общинския терен пред болница „Пълмед“.  По-рано днес предложението да се прекрати договорът за наем на имота между общината и фирмата, собственик на лечебното заведение, внесено в Общинския съвет от районния кмет Тони Стойчева,..

обновено на 28.06.24 в 17:28

Бутат Бетонния мост още тази вечер

Днес следобед започва  демонтажът на Бетонния мост. Това съобщи ръководителят на проекта от страна на изпълнителя за Радио Пловдив. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.  Разрушителните дейности ще продължат три денонощия без..

обновено на 28.06.24 в 17:27

От 3 юли затварят част от Гребния канал в Пловдив

От 3 юли започва затваряне на пространствата на Гребния канал с ограждения, като отворени ще бъдат само проходите и подстъпите към Гребния канал. Това се налага във връзка с провеждането на предстоящите две Световни първенства по кану-каяк – за ветерани от 12 до 14 юли, и за юноши и младежи от 17 до 21 юли. От 6 часа на 10 юли до 20 часа на 21..

обновено на 28.06.24 в 17:26

Хванаха десетки пияни и дрогирани шофьори за две седмици в Пловдивско

Хиляди нарушители, десетки пияни и дрогирани шофьори заловиха екипите на „Пътна полиция“ и тринадесетте районни управления  на територията на Пловдив и региона  в рамките на продължилите две седмици стриктни проверки по пътищата.   В периода от 14 до 27 юли са проверени почти 20 500 автомобили и над 17 200 души. Засечени са близо 11 400..

обновено на 28.06.24 в 16:59

„Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лв. в 17 нови събития

Фондация „Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лева за събития по програма „Зелена Култура – Зелен Град“. 17 събития от общо 34 проектни предложения вече са класирани от експертното жури и получават финансиране. Те ще се реализират в градските паркове, тепетата, както и на открити сцени и публични пространства в кварталите на града. Целта е да се..

публикувано на 28.06.24 в 15:59