Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отдаваме почит на Левски по повод 150 години от трагичната му гибел

| обновено на 17.02.23 в 06:53

С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика в Пловдив ще бъде почетена 150-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски

Преди това в 10.00 часа в храм „Св. св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида. На службата ще присъстват Петко Георгиев - родственик на Апостола, и представители на Общинския комитет „Васил Левски“.

Слово пред паметника на Бунарджика ще произнесе Емил Манчев, ученик в XI клас на ЕГ „Пловдив“.  Водещ на възпоменателното честване ще е Мария Генчева – актриса в Драматичен театър - Пловдив.

В церемонията по традиция участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, както и членове на Общински комитет „Васил Левски” и Комитет „Родолюбие”.

От 18.00 часа, във Военния клуб ще се състои тържествена вечер – концерт „Поклон, Апостоле“.

СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Пловдив, за трета година инициира сред училищата съвместното отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски. Национална инициатива стартира през 2021 г. с 3500 ученици от I до XII клас от 12 образователни институции в гр. Пловдив, които едновременно рецитираха Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“.

Включването на училищата от страната на 17 февруари 2023 г., в 12:00 ч., и на българските училища в чужбина ще даде възможност на повече ученици да отдадат почит към паметта на Левски по един нетрадиционен начин и да съпреживеят мощта на Ботевото слово. Очаква се рецитирането да бъде хорово, във всяка класна стая.

В родния град на Левски – Карлово, възпоменателните чествания продължават тази вечер с представяне на книгата на Георги Заркин „Левски“.

В Асеновград продължават възпоменателните прояви, посветени на 150-та годишнина от обесването на Левски. Днес от 12.00 ч. пред барелефа на Апостола ще се състои възпоменателен митинг-поклонение. Слово ще изнесе писателят Николай Табаков и ще бъде представена литературна програма с участието на ученици от града. Възпоменателните чествания приключват в неделя с поход поклонение до манастира „Св. Петка Мулдавска“.

С панихида пред паметника на загиналите кукленци във войните за национално обединение, на централната алея в парка ще бъде почетена 150-атагодишнина от трагичната гибел на Апостола. На поклонението с минута мълчание ще бъде почетена паметта на Дякона, след което ще бъдат поднесени венци и цветя на монумента.

От 10.30 часа пред сградата на НЧ “Никола Вапцаров-1909“ в Куклензапочва музикално-поетична програма, която включва творби посветени на Апостола.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Потушен е пожар край граф Игнатиево

Пожарникарите гасиха пожар тази сутрин край пловдивското село Граф Игнатиево.  Огънят лумнал в склад на фирма за месо около 6,30 ч. Няма пострадали. Не са засегнати други сгради.  Задимяването е попречило на движението по карловския път. Пожарът е овладян от екип с 6 противопожарни коли.

публикувано на 01.06.24 в 12:30

С редица прояви Пловдив отбелязва Международния ден на детето

В Международния ден на детето Пловдив е изпъстрен с празнични събития и занимателни игри.  Програми за 1 юни са приготвили всички културни институти, а забавленията ще са както в Центъра и в Старя град, така и в парковете на всички райони.  Не само зрители, но и съавтори в събитията ще бъдат децата на Пловдив в голяма събитията, посветени на..

обновено на 01.06.24 в 08:55

Доброволците от 112 правят демонстрации на Гребната база

Днес и утре Доброволно Формирование „Пловдив 112“ към Община Пловдив  организира празник на открито, посветен на  Деня на детето и 5 юни – Деня на българския доброволец при бедствия.  На трибуните на Гребната база децата, младежите и всички пловдивчани ще бъдат запознати дейностите, оборудването и методите на работа при височинно спасяване,..

публикувано на 01.06.24 в 08:55

"Магията на детските усмивки" завладява Пазарджик

С целодневна празнична програма под мотото “Магията на детските усмивки” Пазарджик отбелязва Деня на детето. От 9 до 17 часа на площад “Константин Величков” (Тортата) има организирани редица музикални, творчески и забавни занимания.  Освен това се провеждат и съпътстващи събития, сред които са мащабният танцов шампионат Pazardzhik Dance Open..

публикувано на 01.06.24 в 08:49

Балон полита над града на Ботев Калофер, заря-проверка в Сопот

Децата в Калофер ще отбележат 1 юни с полет с балон над града на Ботев. Инициативата се организира от Съюза на парашутистите и е част от проявите, посветени на 148-та годишнина от гибелта на поета и войводата. Началото е в 9.00 часа. По-късно малчуганите могат да се включат в рисуването на открито под мотото „Нарисувай ми бащино огнище“. По..

публикувано на 01.06.24 в 08:43