Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Залавянето на Левски не е заради предателство

Къкринско ханче

След Карлово Ловеч е другият град, който пази най- много спомени, градски легенди и загадки за Васил Левски. Ловеч е градът, който той избира за столица на революционната мрежа, която създава. Там хвърлилият расото в името на освобождението убива чирака Стойчо в опит да набави пари за делото. И ако Карлово е началото, то от Ловеч започва краят на Апостола и пътят му към безсмъртието. 

В Ловеч най- силно отекват версиите за предателството срещу него, а историци и изследователи продължават да търсят доказателства от пепелта на времето. И до днес общественост, политици и местната власт водят спорове дали поп Кръстьо е предателят на Левски и дали на негово име да бъде кръстен площад в стария квартал Вароша.

Историкът и изследовател на Левски Теодор Тончев от  музея в Ловеч от години твърди, че залавянето на Левски е резултат от стечение на обстоятелствата, както и че няма доказателства поп Кръстьо Никифоров да е предателят му.

Според Тончев залавянето на Апостола в Къкринското ханче на 27-ми декември е следствие на случайна среща предишния ден между него и водача му Никола Цвятков с две заптиета в местността „Пази мост“ на втория ден на Коледа през 1872 година. Пред тях Цвятков, когото познават, казва, че отива в Търново, а Левски, облечен в червени вехти турски дрехи обяснява, че отива на лозето си, за да провери колко тор са му доставили. След въпросите и отговорите срещата приключва, но няма как заптиетата да не са се осъмнили в разказа на странника, който отива на лозето си във втория ден на Коледа. Освен това снимката на Левски е разпространена в достатъчно екземпляри и връщайки се в Конака няма как заптиетата да не забележат приликата между непознатия от "Пази мост" и издирвания от османските власти. Така или иначе след тази случайна среща, потерята е пусната, обобщава историкът и добавя, че може би и Левски е подценил ситуацията и вместо да бяга с Никола Цвятков, той решава да отседне в Къкринско ханче, където е заловен.

Още три градски версии помнят ловченци за залавянето на Апостола. Една от тях, според изследователя, заслужава внимание. В писмо от месец май 1873-та година до Иван Драсов комитетски дейци му съобщават, че двамата „чапкъни“ Добри Механджията и Пано Бонджора /Пано Петков/, който е турски шпионин, са забелязали тогава непознат и още двама да напускат Ловеч. Те съобщават за странника на турските власти, след което потерята тръгва по дирите на непознатия и стига до Къкринското ханче. Случилото се има своето продължение няколко месеца по- късно. Получената информация Иван Драсов  съобщава в Турну Мъгуреле на Данаил Попов, а той я препраща на Любен Каравелов. И в  първата дописка от началото на месец юни във вестник „Независимост“ за предателството са посочени Пано Петков и Добри Механджията, „като в таз работа бил помешен и един поп“. В следващи публикации във вестника, чийто източник са Величка Хашнова и представители на рода Поплуканови, на преден план за предател на Левски е посочен поп Кръстьо, разказва Тончев.  

След залавянето на Димитър Общи заради обира край Арабаконак са арестувани  неколцина видни ловченци, съратници на Левски - Анастас Попхинов, Марин Поплуканов, Димитър Пъшков и са отведени в София. За разлика от тях Кръстьо Никифоров е задържан на 18-ти ноември в ловешкия конак, а на другата  сутрин е освободен и поставен под домашен арест.  По думите на Тончев най- спорният момент си остава защо поп Кръстьо е освободен. Едни смятат че е предател, други смятат, че не е, но това не го прави герой, а трети, че трябва да бъде издигнат на пиедестал, казва историкът. Той твърди, че е нямало как Левски да контактува през това време с поп Кръстьо, защото последният е бил под домашен арест. Факт е също, че  след освобождаването на свещеника арестите спират. 

 Заключението на историка е, че доказателства за предателство няма, но попът е удобният виновен, включително и за комитетски дейци, които също "не са издържали теста на времето". 

За църквата въпросът с невинноста на поп Кръстьо отдавна е решен. Преди 20 година в храма, в който е служил е поставена паметна плоча, на която е написано, че светлата му памет е помрачавана 120 години. На 26-ти януари тази година Общинският съвет на Ловеч отново реши площадът пред Художествената галерия в града да носи името "Свещеноиконом Кръстю Никифоров", а на 9-ти февруари областният управител го върна за ново обсъждане, заради процесуални пропуски. Така за пореден път през последните 20 години градът не може да вземе окончателно решение площадът да носи името на поп Кръстю.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29