Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Пловдив екстрадира в Германия втори българин, работил в колцентър

Пловдивският апелативен съд потвърди решението на ОС-Стара Загора за екстрадиране на българин във Федерална република Германия. Срещу Н.А. е издадена европейска заповед за арест от Районния съд в Бамберг.

Според заповедта младият мъж е работил в колцентър в София за търговска платформа  от април 2020 г. до месец юли 2021 г.. Правейки неверни твърдения по телефон и електронна поща, работещите за платформата подвеждали клиенти в Лайпциг, Берлин и други населени места в Германия да инвестират големи суми в различни финансови инструменти. Депозираните клиентски средства незабавно били разпределяни в сложна мрежа за пране на пари, разположена в цяла Европа. Немските власти твърдят, че Н.А. причинил щета на 40 пострадали лица, която е на обща стойност 1 700 000 евро.

Апелативните съдии не приеха твърденията, направени в протеста на Окръжна прокуратура – Стара Загора и жалбата на исканото лице, че в европейската заповед за арест не е описано точно обвинението, повдигнато срещу Н.А.  Прокурорът от Апелативна прокуратура – Пловдив заяви, че решението на Окръжният съд в Стара Загора за предаване на лицето следва да се потвърди.

От властите в Германия са получени писмени гаранции, че след изслушване на Н.А., той ще бъде върнат в България  за изтърпяване на наложеното наказание, ако бъде признат за виновен. 

Спрямо него е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ до приключване на процедурата му по предаване.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Това е втори български гражданин, който Апелативен съд – Пловдив предава въз основа на европейска заповед за арест, издадена от Районен съд Бамберг с идентично обвинение. 

През октомври миналата година на германските съдебни власти беше предаден Иван Тилев от Пазарджик. И по този случай магистратите приеха, че в България не е образувано наказателно производство спрямо исканото лице и следва да се отдаде приоритет на наказателната юрисдикция на издаваща заповедта държава - Германия.          




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Днес е последният ден за регистрация на листи за вота 2 в 1

Остават часове, в които партиите и коалициите могат да регистрират листите си за европейските избори и тези за 50-тото Народно събрание на 9 юни. Днес в 17.00 ч. изтича крайният срок, а на 10 май започва и предизборната кампания. Регистрирани за участие в ЦИК са 22 партии и 11 коалиции. Днес в Пловдив своите листи ще регистрират ГЕРБ-СДС,..

обновено на 07.05.24 в 15:23

18-годишна прегази ученичка в Сопот

15-годишно момиче от Сопот е в болница с опасност за живота, след като е било блъснато от 18-годишна шофьорка в района на спортната зала в града, съобщиха от пресцентъра на МВР.  Младата водачка водела сестра си на училище, но при обратен завой изгубила управлението на колата и връхлетяла върху две ученички. Едното момиче се отървало само с..

обновено на 07.05.24 в 15:22

Асен Василев е начело на листата на ПП-ДБ в Пловдив, Богдан Богданов в областта

Асен Василев е водач на листата на ПП-ДБ в Пловдив. Втори е Йордан Иванов, а трети Стою Стоев. На четвърто място е Манол Пейков, а на пето Николай Гюров, който е градски лидер на ПП. Шестото място е за Христо Петров, известен като Ицо Хазарта.  Влизаме в тази кампания с амбицията да победим ГЕРБ и да станем първа политическа сила в Пловдив,..

публикувано на 07.05.24 в 15:10

Нови две деца в Пловдив с коклюш, заболелите са вече 23-ма

Две деца на 14 и 10 години в Пловдив са заразени с коклюш през Великденските празници. Заболяването при тях протича леко, учениците са на домашно лечение.  И  двете деца са били имунизирани за коклюш. Те учат в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства и Основно училище „Душо Хаджидеков“. Класовете им са поставени под карантина до 13 май..

публикувано на 07.05.24 в 15:07

Кристиан Вигенин и Иван Петков регистрираха листата на БСП в Пловдив

Водачите на листите на БСП за Европейски парламент – Кристиан Вигенин и за Парламентарни избори в Пловдив-град – Иван Петков регистрираха листата на социалистите в 6-та РИК. Те бяха придружени от останалите кандидати на БСП в града под тепетата. След Петков на второ място е Катя Стоилова, а на трето Теодора Николаева. В листата..

публикувано на 07.05.24 в 13:12