Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия "Димитър Георгиев" отбелязва 3 март

| обновено на 03.03.23 в 10:30

Музейна галерия “Димитър Георгиев” отбелязва втория си рожден ден на Националния празник - 3 март. 

Галерията е пространство, в което се представят значими произведения на изобразителното изкуство и музиката.

Проф. д-р Емилия Константинова, арт мениджър на музейна галерия "Димитър Георгиев" разказа, че на 3 март в 11.00 ч. ще започне първото събитие при тях. Програмата включва кратка ретроспекция на дейността, музикална импресия от народни песни в изпълнение на младата певица Ивана Погосян и акомпанимент на пиано - Георги Вълчев. Актрисата Стефана Дункова ще представи автентичен фолклорен ритуал за здраве и благоденствие.

На 7 март, от 18.30 часа ще се състои празничен концерт на Мария-Десислава Стойчева. 

Проф. д-р Емилия Константинова припомни: „Всяка колекция увеличава своята стойност, когато е видима и споделена пред обществеността. Именно затова сме щастливи, че колекцията от българско класическо изкуство на инж. Димитър Георгиев е представена по най-удачния начин в залите на музейна галерия „Димитър Георгиев“. Освен това за краткия си период на дейност галерията осъществи редица разнообразни културни прояви. Тя стана част от Австрийските музикални седмици, организирани от Виенски клуб и Австрийското посолство, заедно с това даде сцена на млади и талантливи класически изпълнители като Ева-Фей Мак Гонегал, Любен Банев, Мишел Хачикян, Бренос-Камен Мак Гонегал, Мейв-Ашлинг Мак Гонегал, Николай Маринов, възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив. В тази връзка също ще спомена и концерта „Писма до Клара“ на Мария-Десислава Стойчева. Галерията беше домакин и на презентацията на последните четири тома от седемтомното издание „Изчезващата памет. Срещи по пътя“ със събрани интервюта на проф. Аксиния Джурова. Миналата година стана част и от „Пловдив чете“, осъществихме кръгла маса с разговор на тема „Театърът днес“ с участието на Георги Тошев, с което се подновиха срещите между театроведи на фестивала „Сцена на кръстопът“. Освен това събрахме на семинарна среща журналистическия кръг срещу инфодемията. В залата за временни изложби представихме украинската графичка Стратийчук, за първи път осъществихме изложба на един непознат, но изключителен акварелист Генчо Алексиев от времето на Константин Щъркелов и Николай Райнов. Заедно с културните ни прояви ние се включихме и в благотворителни акции. Работим прекрасно и с децата в неравностойно положение от община Брезово, които срещнахме с младата поетеса Албена Фурнаджиева. С тях направихме и образователна програма с интересни игри, свързани с нашите класически майстори, чиито творби са експонирани в музейна галерия „Димитър Георгиев“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Театрален проект помага на ученици да овладеят гнева и проблемите

Проектът „Форум театър в училище“ започва през януари, в ПГО „Ана Май“, в Пловдив. Това е първият такъв проект, който се случва в училище. Борис Зафиров и Лилия Секова са двигатели на проекта, съавтори и режисьори, като Борис Зафиров е и ръководител на проекта, който се реализира със съдействието на национален фонд "Култура"...

обновено на 25.06.24 в 16:16

Балетна гала вечер на талантите на DS Magnifique

Балетната гала вечер на талантите на DS Magnifique с ръководител Нора Маршаха ще се случи на 30 юни (неделя) от 17:00 ч., в Дом на културата "Борис Христов". Това издание на Балетната гала вече се осъществява с подкрепата на Опера Пловдив и с медийната подкрепа на Радио Пловдив. "Изключително разнообразна програма сме подготвили и този път. На..

обновено на 25.06.24 в 14:20

Специална премиера в Театър “А'парт“

Деца със специални образователни потребности канят на театрална премиера в Театър“ А'парт“! Днес от 17: 30 ч. в залата на Театър“ А'парт“ ще бъде представена за първи път на пловдивска сцена и пред публика, театрална постановка, която се реализира изцяло от деца със специални образователни потребности. Премиерата "Не пипай куфара" по Борис..

публикувано на 25.06.24 в 13:40

„Любими картини от любими автори“ във "Възраждане"

В галерия „Възраждане“ се открива изложба „Любими картини от любими автори“. В експозицията са показани платна на художници, с които галерията е работила през годините. Сред тях са Димитър Лалев, Георги Чапкънов, Слав Бакалов, Ставри Калинов, Димитър Манолов, Стефан Десподов, Виолета Радкова, Иван Чакъров и други. „В новата обща изложба..

публикувано на 25.06.24 в 07:59
Орлин Горанов изпълнява песента „Все още“ на авторския концерт на Кристиян Бояджиев в I студио на БНР.

Орлин Горанов празнува 50 години на сцената

Петдесет години на сцената е период , за който човек  трудно може да повярва, че  толкова неумолимо бързо са минали- споделя любимият на милиони българи певец Орлин Горанов. Приема този факт с благоговение, защото винаги е бил с приятни за него хора на сцената и са правили това, което искат. Благодарен е на публиката , че за всичките тези 50 години..

публикувано на 24.06.24 в 16:15