Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Машината пази качеството на нашия глас

"Не трябва да се фиксираме върху видеонаблюдението, като единствена гаранция за честни избори, защото това е само един от елементите в изборния процес, които гарантират честното отчитане на изборните резултати. Секционните избирателни комисии се сформират на принципа на участие на политически партии, които същевременно са съперници в изборния процес и взаимно се контролират. Това гарантира от години това, което трябва да се случва  чисто и честно"., заяви Стефан Манов - член на Обществения съвет към ЦИК и представител на "Българско сдружение за честни избори и граждански права".

По думите му, видеонаблюдението ще даде повече доверие на избирателите, тъй като битуват съмнения, че в някои случаи при отчитане на изборния резултат се допускат неволни или пък напълно умишлени манипулации.  Но неналичието на онлайн излъчване от видеокамера в дадена секция  не означава, че няма да има запис от това видеонаблюдение, който впоследствие може да се види, но е имало техническа невъзможност за онлайн излъчване, поради липсата на мобилен интернет.

Манов обаче  подчерта, че ЦИК остава длъжник, тъй като от години публикуваните списъци с адреси на избирателни секции  са "в доста неупотребяем вид за блоково анализиране и обработване, а би следвало избирателните секции да бъдат посочвани с GPS - координати на интерактивна карта, която всеки може да вижда, вместо да се представят адресите в секционните избирателни комисии тромави и селски таблици, които се използват трудно."

За съжаление, ЦИК работи в "режим на самодостатъчност", заяви Манов.

"На 2 февруари Общественият съвет изпрати предложение до ЦИК, включително и формуляр - образец на протокола, който стана пословичен с обжалването и ЦИК после прие  нов, като предложихме да участваме в работните групи, изработващи изборните книжа и другите елементи от изборния процес, но до ден днешен не сме получили покана. Дори бях лично в ЦИК 10-ина минути преди началото на заседанието и никой не ме покани да се присъединя към работата". 

Манов бе категоричен, че не може да  приеме аргумента, че Общественият съвет, членовете на който не получават никакви възнаграждения  за дейността си и са хора с професии в други области, не си върши работата. 

"Сроковете за осигуряване и поставяне на 12 000 камери са абсолютно напрегнати. Не е лека и задачата да се оформи съответният софтуер, но се надявам, че фирмата, натоварена с тази задача, ще успее да се справи навреме. Работата "на педал"  обаче не е добра практика за изборна подготовка, а напоследък често се случва промени в изборното законодателство, направени в 12 без 5, да изправят на нокти и държавни институции, и изборни експерти" . Така се създава усещането за нещо, което се прави прибързано и че избобрите няма да са честни, заяви още Стефан Манов.

По думите му, намаляването на тежестта на контролирания вот идва само от масово гласуване и затова той призова избирателите да бъдат граждански активни и да не се отказват от машинното гласуване. "Машината пази качеството на вашия глас!".

    Интервю - звуковия файл: 

По публикацията работи: Веселина Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Тренд" измери 0.3% разлика между ГЕРБ - СДС и "ПП - ДБ"

Ден преди провеждането на парламентарните избори не е ясно кой ще бъде победителят, показва проучване на агенция “Тренд”. 0,3% е разликата между ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната-Демократична България” и те събират съответно 26,4% и 26,1%. Половин процент пък дели ДПС (13,7%) от “Възраждане” (13,3%), които си оспорват третото място. Пета е “БСП за..

публикувано на 31.03.23 в 15:01

Победителят във вота ще се реши в последния момент, според Галъп

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа с 26,9% и 26,5%, ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%. В борба за шанс за достигане на бариерата "в пакет" са "Български възход" с 3,5% и "Левицата" с 3,3%...

публикувано на 30.03.23 в 13:38

Пет формации влизат в 49-то НС, прогнозира Алфа Рисърч

Предизборните обиколки са довели до известна мобилизация на симпатизантите на ГЕРБ-СДС, главно в по-малките населени места, като формацията повишава леко резултата си отпреди месец и към момента получава подкрепата на 25,9% от твърдо решилите да гласуват. При ПП-ДБ са налице известни вариации и с 25,4% те остават на 0,5 на сто зад ГЕРБ-СДС. Пет..

публикувано на 30.03.23 в 09:24

Напълно сме готови за изборите, декларираха от 16 и 17 РИК

Напълно сме готови за изборите тази неделя, уточнени са всички подробности около видеонаблюдението и попълването на по – сложния изборен протокол. Това обявиха председателите на 16-та и 17-та Районни избирателни комисии Калоян Сухоруков и Янко Радунчев при получаването на 598 000 хартиени бюлетини за вота на 2 април и 983 телефонни устройства, с..

публикувано на 28.03.23 в 13:57

Пристигат бюлетините и устройствата за вота в Пловдив

В Областната администрация на Пловдив днес ще бъдат доставени хартиените бюлетини и записващите устройства за вота на 2 април. Бюлетините са общо 598 хиляди. За 16 многомандатен избирателен район са предназначени 308 000, а за МИР-17 Пловдив област – 290 000. С тях се осигурява вота на 100% във всички избирателни секции. Бюлетините ще..

обновено на 28.03.23 в 06:20