Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Месец на народните танци“ в Младежки център Пловдив

| обновено на 06.03.23 в 14:03

Всеки от нас носи корените на едно вълшебство, завещано от предците ни - фолклорът. Израз на силата на българския дух, устоял на трудностите на времето, чрез съхраняването на различни традиции и обичаи.

„Месец на народните танци“ е младежка инициатива, организирана от Виктория Попова, с подкрепата на ОП „Младежки център Пловдив“. Занятията ще се провеждат всеки вторник, до края на месец март, от 19 часа в сградата на Младежки център Пловдив и ще бъдат с продължителност 1 час. Работата включва практическа и теоретична част.

Събитието е насочено към младежи на възраст 15-29 години, от Пловдив и региона, които могат да се включат напълно безплатно, единствено чрез попълване на регистрационна форма: https://rb.gy/kdenzo, която може да бъде открита и във фейсбук страницата на събитието или страницата на ОП „Младежки център Пловдив“. Въпреки, че инициативата е ориентирана към младежката аудитория, тя е отворена за всеки, който има интерес към фолклора.

Дейността се реализира по проект „Младежки център Пловдив – мощен фактор за местно развитие“, по програмата „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година.

Организаторът на инициативата и водещ на занятията, Виктория Попова, се занимава любителски с изучаването и практикуването на народни танци, повече от три години. Тя е студент, втори курс „Финанси“ в ПУ, но българското фолклорно изкуство трайно се настанява в сърцето и живота ѝ.

„Фолклорното изкуство за мен е онова, което ме накара да заобичам себе си в по-голяма степен. В живота се стремя да бъда победител, а победата е да имаш възможност да се занимаваш с това, което обичаш. В рамките на няколко урока, ще се разучават различни хора, най-разпространените, най-популярните, най-играните. Разбира се, ще има и пояснителни, теоретични части, които са с цел обогатяване на общата култура по отношение на фолклора. Идеята на всичко е да продължаваме да съхраняваме българското фолклорно изкуство, да го почувстваме, да го разпространяваме и да имаме все повече желание за развитие. Естествено, първият урок ще бъде малко по-теоретичен, за фолклорните области в българия и техните особености. След екзерсиса, започваме с изучаване на първото хоро, право хоро“, разказва Виктория Попова, гост в неделния „Шейкър“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Димитър Илиев подписа нов договор с Локомотив

Капитанът на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев преподписа с “черно-белите”, съобщиха официално от клуба. Новият контракт на Футболист номер №1 на България за 2019 и 2020 година е със срок до лятото на 2025-та година. В същото време  с тарши-треньорът Александър Томаш взе участие в честванията по повод 100 години Етър (Велико Търново). Наставникът на..

публикувано на 26.04.24 в 17:02
Кристиан Василев

Кристиан Василев на финал на олимпийската квалификация

Българинът Кристиан Василев от СК "Хеброс-гребане" се класира за финала на скиф на Европейската олимпийска квалификация по гребане в Сегед (Унгария). Василев спечели втория полуфинал и заслужи място във финалната фаза на пресявките за Париж 2024. Василев измина дистанцията от 2000 метра за 7:14.17 минути, оставяйки зад себе си словенеца Исак Иван..

публикувано на 26.04.24 в 15:29

„Алтер его” – стари хипари, поезия и трибют за Радой Ралин

Поредната годишнина от рождението на Радой Ралин ще отбележим в „Алтер его“ тази събота. Според паспорта на големия български сатирик – 101 години, а според свидетелството му за раждане – 102. „Порка мистерия!“, би казало алтер егото на водещия Петър Краевски – Краю Петровски, но дали ще го каже, ще разберете, ако ни слушате.  Апропо, докато..

публикувано на 26.04.24 в 10:02
Динко Хоркаш

Динко Хоркаш разтгогна с "Локомотив"

Динко Хоркаш не е част от Локомотив (Пловдив), считано от днес, съобщиха от клуба. Двете страни постигнаха договорка за разтрогване по взаимно съгласие, като лично играчът пожела да приключи своите взаимоотношения с „черно-белите“ няколко месеца преди да му изтече договора. От Локомотив благодарха на Динко Хоркаш и му пожелаха бъдещи успехи в личен и..

публикувано на 25.04.24 в 15:16

Две благотворителни събития посветени на танца и спорта

В два поредни дни - събота и неделя, тази седмица са разположени двете благотворителни събития, чийто основен огранизатор е DS "Magnifique" организира в подкрепа на деца лишени от родителска грижа, и посветени на Деня на танцовото изкуство. За втора поредна година се oрганизира "Благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство"...

публикувано на 25.04.24 в 11:25