Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наказанията за каналджиите трябва да са по-големи

Гранична полиция се справя с мигрантите, но й е нужна техника

Българската гранична полиция се справя добре с овладяването на засиления мигрантски натиск, въпреки че страната ни не е част от Шенгенското пространство. Това коментира в предаването „Точно днес“ прокурор Владимир Вълев от Окръжна прокуратура – Пловдив, който издаде монография "Фронтекс в контекста на съвременните миграционни процеси и опазването на външните граници на ЕС". В нея той изследва развитието и операциите на европейската агенция за гранична сигурност и брегова охрана, ключови съдебни дела, исторически предпоставки.

Според Владимир Вълев обаче работата на граничарите може да бъде подобрена с подновяване на материално-техническото състояние на структурата. Той отбеляза още, че те имат нужда от високо проходими автомобили, от съвременни средства за съобщения и наблюдение.

„Те никога няма да бъдат достатъчни, защото обслужването на една толкова дълга граница (136 километра) отнема голям кадрови и технически ресурс. Знаете, че на българо-турската граница се изгради една ограда, която страда от множество дефекти. Има необходимост и от пътища“, добави още Вълев.

Мигрантите през последните години са предимно от Сирия, Афганистан, но има и от африкански страни. Основният канал за придвижването им в България е АМ „Тракия“. Прокурор Вълев е категоричен, че наказанията за каналджийство трябва да бъдат завишени, за да може да има една по-добра превенция.

„Няма как да не отчетем и че закриването на специализираната прокуратура позволи развитие на организирани престъпни групи, което беше в един намален размер в изминалите години“, каза Вълев.

Предизвикателствата пред България и Европа на фона на засиления мигрантски натиск са сходни, като първото е свързано със законодателство, отбеляза Вълев. Според законодателството всеки, който премине границата има право, ако желае, да кандидатства за статут на бежанец или хуманитарен статут. Това означава да подаде документи до председателя на Държавна агенция за бежанците, да бъде настанен в страната, докато компетентните органи не се произнесат по молбата му. Едва след това следва съдебен контрол.

„Големият обем мигранти съвсем естествено затормозява дейността на административните органи. Към момента в България този натиск не се усеща, но по отношение на Италия проблемът е съществен.

През последните 5 години Фронтекс осъществява действия по спасяване на лица, които се придвижват по Средиземно море с негодни плавателни съдове. Спасени са 350 000 мигранти. Това са лица, които са платили определена сума, за да бъдат докарани до Италия, Испания, Гърция и са ги зарязали по пътя с риск да се удавят“, обясни Вълев.

Като положителна тенденция в процеса с преодоляване на засиления мигрантски натиск прокурорът отбеляза, че Фронтекс е успял в кратък период от време значително да увеличи правомощията си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55