Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В интернет жените се групират като майки, а мъжете по интереси

"Данните от изследването, което направих в групите за родители, показаха, че в тях преобладават жените, и то в ролята им на майки. Любопитно беше да направя сравнение с общности от мъже в ролите им на бащи, които бяха много по-малко на брой и ми направи впечатление, че в малкото такива общности във фейсбук много по-малко се обсъждаха теми, свързани с мъжете в ролята им на бащи, а преобладаваха клубовете по интереси." Това заяви д-р по комуникации Ели Александрова по повод изследването й за социалната роля на жените "Виртуален матриархат".

По думите й,  жените в тези групи се изявяват като лидери на мнение, независимо дали една пред друга, като препоръчват напр. стоки или услуги за бита, но и като правещи предценка за по-важните избори в семейството. Това са потвърдили и маркетинговите стратегии на компаниите, предлагащи стоки и услуги на жените, независимо от факта, че много стоките, които са таргетирани като "мъжки", се маркетират към жените, тъй като те вземат решенията за покупка.

В някои от групите - обект на изследването се прокрадва темата за 8-ми март, за правата, насилието, а в други - те са основна тема за разговор. 

"В моето изследване направих паралел между реакциите по темата за Истанбулската конвенция, станала известна у нас като "Конвенция за третия пол", а все пак тя е насочена към превенция и мерки срещи насилието над жени. Изместването на фокуса от тази тема за мен беше достатъчно показателно, че по нея има още какво да се направи".

Д-р Александрова подчерта, като контрапункт на статистиката изнесена от КНСБ, че жените у нас получават 15% по-ниско заплащане от мъжете, че един от най-големите проценти на участие на жени в ръководни позиции  в държавите-членки в ЕС, е именно в България.

Тя бе категорична, че разговорът за правата на жените днес, ще бъде винаги актуален, тъй като се изпада в двете крайности - от пълно онеправдаване и незачитане до прекомерна еманципация.

"Жените са двигател на баланса и спокойствието в обществото и когато те са добре, обществото ще бъде здраво. Затова моето послание по темата е насочено към този баланс, да не изпадаме в крайности, да ценим това, че сме жени дотам, че да бъдем женствени и че сме пълноценни във всичките си социални роли".

Интервюто е в звуковия файл.


По публикацията работи: Веселина Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27