Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред Паметника на благодарността в Пловдив спомените за Холокоста оживяха


Стотици пловдивчани и гости от страната и чужбина почетоха в Пловдив 80 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта

Митингът - поклонение се състоя пред паметника на благодарността до Централния дом на младоженците.

На площад „Цар Калоян“ се събраха десетки пловдивчани и български евреи от цялата страна, включително и свидетели на събитията от 10 март 1943 година, които поднесоха венци и цветя и припомниха, че България е една от малкото европейски страни, която успя да спаси от депортиране в нацистките концлагери около 50 хиляди евреи, живеещи на територията на страната. 

„Намираме се на метри от мястото, където през 1943 година пловдивските евреи, са очаквали да бъдат депортирани в лагерите на смъртта, в изпълнение на подписаното споразумение между правителството на България тогава и нацистка Германия, за депортация на 20 000 евреи. 12 000 от тях са от новоприсъединените територии на Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот и  7000 от Пловдив и още 1000 от Дупница и Кюстендил. 

Благодарение на пловдивската общественост, на митрополит Кирил, на цялата Българска православна църква, на общесвеници и политици, плановете за депортация на евреите от Пловдив, Дупница, Кюстендил са осуетени. И благодарение на техните усилия ние днес сме тук, и нашите братя и сестри от Пловдив са тук, те имат много ясен спомен за случилото се тогава. Ние, техните наследници, помним това, което българският народ направи тогава. Помним отговорността, която носим за света, в който живеем. И знаем, че ние не трябва да допускаме грешките на историята да се повтарят“, каза председателят на организацията на евреите в България „Шалом“ професор доктор Александър Оскар.

Той подчерта, че случилото се в годините на Втората световна война Холокоста е най-голямата трагедия в човешката история.

„Холокоста се е случил не само защото е имало нацистка човеконенавистна идеология, а защото е имало достатъчно много хора, които са останали безучастни и са позволили нацистите да изпълнят своите пъклени планове. И милиони невинни хора, са станали жертва на тази човеконенавистна идеология. За щастие в България е имало достатъчно много хора, които са оказали съпротива на властите тогава, за да не осъществят тази човеконенавистна идеология в нейната цялост. Благодарение на тези хора ние днес сме тук и ние носим дълг, който те са ни завещали и да не допускаме грешките на историята да се повтарят. Благодаря от името на българската еврейска общност и от името на евреите по света за това, което БПЦ направи тогава, затова, което българският народ направи, за да не допусне депортацията на своите братя и сестри в лагерите на смъртта“, каза професор Оскар.

Знеполският епископ Арсений припомни, че благодарение на усилията на целия български народ е спряно депортирането на българските евреи.

„Истината е, че в ноща на 9 срещу 10 март 1943-та година митрополит Стефан търси спешна среща с държавното ръководство, за да му изрази несъгласието на църквата срещу предстоящата депортация. А митрополит Кирил влиза при затворените евреи в училището в Пловдив и заявява на охраната, че ако те бъдат отведени, той ще тръгне заедно с тях. Това не са изолирани актове на гражданска позиция, а резултат на една системна, твърдо отстоявана линия на Светия синод“, каза Знеполският епископ Арсений.

Пред Паметника на благодарността в Пловдив присъстваха и очевидци на събитията от преди 80 години. Сред тях беше и председателят на най-голямата организация на преселниците от България в Израел Ино Ицхак, който се върна към събитията в България по време на Втората световна война. Тогава той е бил на 6 години.

„Имам няколко спомена, бях на шест години тогава. Има няколко картини, които не мога да забравя никога. Една от тях е, когато получихме покани да дойдем на гарата, и всеки един от семейството да направи по един куфар. Родителите ни говориха така, че децата да не разберем какво говорят. Казаха ни, че отиваме на екскурзия. Майка ми нареждаше кофарите и плачеше. Тогава не разбирахме, не знаехме къде отиваме. Но наистина не бяха леки тези дни – ходихме със значки, от 21 часа беше забранено да излизаш по улицата. Оставиха къщи, работа, дюкяни, фабрики, ама е факт, че останахме живи“, каза Ино Ицхак. 

На церемонията по отбелязването на 80 години от спасяването на българските евреи присъстваха пловдивският кмет Здравко Димитров, областният управител, дипломати и общински съветници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Жега, порои и градушки в голяма част от страната днес

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевична активност е обявен за 10 области на страната за днес, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология на сайта си. Предупреждението е в сила за областите Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Плевен, Търговище, София – област, Шумен. Очаква се на места в тези области да..

публикувано на 12.06.24 в 07:22

Тридневна кампания „Дарете кръв, спасете живот!“ в Пловдив

Районният център за трансфузионна хематология в Пловдив организира тридневна акция за безвъзмездно и доброволно кръводаряване.  Всеки, който иска да дари кръв, може да го направи от днес  до петък, от 09.00 до 13.00 ч. в мобилен кабинет на площад „Стефан Стамболов“.  Мотото на кампанията е „Дарете кръв, спасете живот!“. Призивът е пловдивчани..

обновено на 12.06.24 в 06:52

Паметна плоча за загиналите във Втората световна война в Марино поле

В карловското село Марино поле ще бъде открита паметна плоча, посветена на загиналите военни и цивилни по време на Втората световна война. Днес се навършват 80 години от смъртоносните бомбардировки над летище Марино поле. Мемориалният знак се намира в парка до кметството, където преди месец започна изграждането на православния храм „Св. пророк..

обновено на 12.06.24 в 06:52

Десетокласниците се явяват на изпит по математика

Над 54 хиляди десетокласници се явяват на национално външно оценявене по математика днес. Изпитът започва в 8 часа и продължава 90 минути. Той се провежда в над 1000 училища в страната и за него са нагажирани близо 14 000 квестори.  Тестът съдържа 17 задачи, като 15 от тях са с избираем отговор. За решаването на останалите две задачи – с разширен..

обновено на 12.06.24 в 06:51

Пуснаха движениeто по Голямоконарско шосе след катастрофата

Девет часа след тежката катастрофа на Голямоконарско шосе от тази сутрин, пътят вече е разчистен и свободен за движене , съобщиха от пловдивската полиция. Частично обаче продължават  дейностите за цялостно почистване на пътната настилка в участъка.   Там, към 8.40 ч. поради неспазена дистация камион блъсна отзад празна цистерна, като при удара тя се е..

обновено на 11.06.24 в 19:56