Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щатският долар може да поевтинее след фалита на банките

Финансовият анализатор Илия Кирчев в интервю за програма "Точно днес" - за фалитите на банки зад океана, също за европейските въпроси в ситуацията с американските банки и последиците, които може да се очакват тук.  Говорим с финансиста и за официалната цифрова валута, за дигиталното евро и кога България ще е готова да представи българската цифрова валута.

Според Илия Кирчев курсът на еврото може да скочи спрямо този на долара, заради ситуацията в Америка. Той обясни още, че макар американското правителство да успя да защити всички вложители при фалитите, то се е уплашило, че това  може да доведе до по-голям срив и на практика са увеличили застраховката върху 100% от депозитите на двете фалирали банки. 

"Това ще доведе до увеличаване на инфлацията, тъй като за да могат да се гарантират тези депозити или ще трябва да се напечатат още пари, или да се вземе още външен дълг от правителството на САЩ.  Тези две мерки в комбинация  ще доведат до увеличаване на инфлацията и трайно повишаване на лихвите, т.е. периода, в който лихвите ще бъдат по- високи ще бъде по-дълъг", коментира Кирчев.

Той добави, че в  Европа няма опасност да се очакват такъв тип лихви като в САЩ, защото банкови регулации на Стария континент са доста по-стриктни.

Според Илия Кирчев отлагането на България да влезе в еврозоната само ще навреди на страната ни и на икономиката. 
"Ние трябва да се стремим към по-голяма интеграция с Европа и по-голямо приемане на страната ни в икономически аспект, тъй като еврото ще ни спести много транзакционни разходи и ще доведе до по-голямо доверие в българските финанси и икономика. 

В момента всички банки плащат т.нар. хеч - това е рискът курсът да бъде променен спрямо еврото, а когато вече сме в евро този разход няма да го има и съответно лихвите по кредитите ще са по-ниски, както и тези по външния дълг. Последните лихвени проценти по лихвения ни  дълг стигнаха 5.70%,  което е доста висок лихвен процент.  На Хърватска след като въведоха еврото е с 1,5% до 2% по-нисък от нашия", коментира Кирчев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55