Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бременна лекарка, военен и младеж от Пловдив са задържани за трафик на мигранти

| обновено на 14.03.23 в 17:10

Бременна в 7-мия месец жена, военен и още един мъж са заловени, докато са превозвали нелегални мигранти. 

Арестувани са в петък, 10 март, на територията на област Хасково, съобщи за Радио Пловдив полковник Ангел Узунов, говорител на Военно-окръжна прокуратура - Пловдив.

40-годишният военнослужещ е ефрейтор от района на Пловдив. По случая е образувано досъдебно производство, уточни той. 

Полицаите останали изненадани, че сред участниците в престъплението има и бременна жена. Вероятно чрез нея, останалите двама мъже трафиканти, разчитали да заблудят властите при евентуална проверка. Тя е д-р Ирена Персенска, която е лекар в УМБАЛ "Пловдив, но в момента е в болнични.

Случаят е от петък следобед в района на Хасково, когато 8 мигранти от Сирия са били транспортирани с три автомобила от Любимец с крайна цел София.

От прокуратурата уточниха, че на 10 март, около 17 ч. в района на гр. Хасково, полицейски патрул спрял за проверка лек автомобил БМВ, управляван от 40- годишния ефрейтор от ВВС Димитър Динчев. Той се движел като пилотна кола на пътуващия зад него лек автомобил, марка „Фолксваген Голф“, управляван от 39-годишна жена била в напреднала бременност. 

В колата, която тя шофирала, се намирали четирима чужденци – граждани на Сирия. В лекия автомобил, марка „Фолксваген Голф“, пътувал и 25-годишният Г.Б. 

В същия ден Г.Б. превозвал други четирима чужденци – граждани на Сирия, с лек автомобил, марка  „Ауди“, но колата му се повредила и той ги оставил в района на парк „Кенана“ край гр. Хасково. По тази причина Г.Б. се преместил в лекия автомобил „Фолксваген Голф“, допълват от прокуратурата. 

Мигрантите са били качени в автомобилите от района на гр. Любимец и са пътували към столицата. Те са преминали нелегално през „зелена“ граница с Турция.

Двамата мъже са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. На 13 март 2023 г. по искане на Военно-окръжна прокуратура – Пловдив съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

При предявяването на обвинението спрямо бременната жена е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева с оглед на здравословното й състояние.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира, че това не е първото престъпване на реда от страна на бременната жена. Позната е на полицията, тъй като е залавяна да шофира с наркотици.

Двойката е наблюдавана отдавна от Военна полиция.

Интересна подробност е, че 25-годишният Г. Б. се оказа издирваният във фейсбук и в полицията Георги Божиков от с. Труд. Неговата майка Веселина Божикова не успяла да се свърже с него след работа в петък и вчера го обяви за издирване . 

В крайна сметка е открит жив и здрав, но задържан в Пловдив. "Адв. Щерю Царев се е свързал с него и ме уведоми. Ще отида в събота на свиждане, защото само тогава имало свободна дата", разказа пред Радио Пловдив майката.

Адв. Царев потвърди, че е защитавал Георги Божиков в производство по налагане на мярка "задържане под стража". Божиков е задържан и обвинен за трафик на мигранти, а следващото дело за обжалване на мярката е на 20 март. 

"Той е в добро здравословно състояние. Притеснението му е за родителите му, че им създава проблеми. Не мога да си представя какво са изживели близките му и особено майка му, като е нямала връзка с него 2-3 дни", коментира адвокатът. 
По публикацията работи: Неда Велкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

По разчетите на EVN парното в Пловдив поскъпва с 13 % от юли, за тока нищо е ясно

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града.  Заместник  - председателят на УС на дружеството Калина Трифонова обясни, че разчетите им са във основа на съществуващите регулации и наредбата за ценообразуването, която предвижда признаване на..

обновено на 28.03.24 в 17:01

Птичи грип порази кокошки в Цалапица

Причинителят на инфлуенцата е установен в птицеферма за отглеждане на кокошки носачки, където се отглеждат над 86 000 птици, съобщават от БАБХ Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат Цалапица и Стамболийски.  В 10-колиметровата  наблюдавана зона около огнището на болестта попадат..

публикувано на 28.03.24 в 16:28

Община "Марица" помогна на семейството, чиито роднини загинаха в Солинген

Общинският съвет "Марица" отпесна 6 000 лева еднократна помощ за пострадалото семейство Жилови от село Костиево, чиито син, снаха и две внучета загинаха при пожар в германския град Солинген.  Предложениета за помощта беше внесено от кмета на общината Димитър Иванов. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналото в Германия семейство, а..

обновено на 28.03.24 в 16:06

Арестуваха насилник, пребил жестоко 91-годишния си баща

Син, пребил  жестоко 91-годишния си баща и заплашил с убийство сестра си, бе арестуван по обвинение за тежка форма на домашно насилие, съобщиха от пловдивската Районна прокуратура. Потресаващият инцидент е станал на 16 март тази година в Сопот.  Седмица преди това, 50-годишният мъж отправил закана за убийство към собствената си сестра, което тя,..

публикувано на 28.03.24 в 15:44

ОбС предостави терена до църквата "Свети Николай" за застрояване

Без сериозни дебати пловдивските общински съветници дадоха 600 кв. м. зелена площ на митрополията с опция за застрояване. Теренът се намира в квартал „Отдих и култура“ и е в непосредствена близост до църквата „Свети Николай“, която е построена върху земя частна общинска собственост. За целта се променя Подробният устройствен план...

обновено на 28.03.24 в 15:27