Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверките за нелегални туроператори са тромави

Проверките за нелегални туроператори са тромави, тъй като изискват едновеременното действие на няколко институции. Затова трябва да се създаде един контролен орган, който да съвместява правомощията на всички. Това заяви Павлина Илиева от Обединение “Бъдеще за туризма”. 

Тя добави, че темата е коментирана с представители на ресорното ведомство, които имат желание за борба със сивия сектор.

„В момента за да се провери един автобус трябва да се обединят 4 институции, което е доста сложно. За да бъде легална проверката трябва да влязат ДАИ, представител на министерството на туризма, КЗП и Икономическа полиция“, обясни Илиева. Тя добави, че при полетите процедурата е още по-сложна и може да се случи само чрез сигнал към КЗП. 

През последните години сивата икономика при туроператорите се е пренесла към по-далечни дестинации като Азия за йога и духовни практики, отбеляза Илиева. 

„Те обаче не ностя никаква отговорност за хората, които са заплатили за екскурзията. При нелегалният бизнес се заплащат едни пари, а човекът отсреща не знае в каква категория хотел ще отседне, как ще премине цялото пътуване, не дай си боже да се случи нещо със здравето му“, каза Илиева.

По думите й има сериозен недостиг на туроператори. Като недостатък на туристическия бранш Павлина Илиева отбеляза факта, че у нас се залага на морски и планински туризъм, а не се развиват останалите възможности, които има страната ни. „Пловдив въпреки това успява добре да се позиционира на туристическата карта сред чужденците“, добави още тя. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

обновено на 24.04.24 в 11:49
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49