Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои пето издание на клуб "Пловдивски ракурси"

„Дискусионен клуб“ е част от проекта на Сдружение Кей-Търн „Искам нещо да ти разкажа“, който се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”. 

На 21 март от 19:00 часа стартира третия модул от проекта, посветен на образованието в Пловдив, като входът за събитието е свободен. 

През XVII – XVIII век просвещенските идеи в Европа утвърждават нови образователни приоритети, които проникват и на Балканите. Учебното дело става основата, върху която се развиват възрожденските процеси, а образованието се превръща освен в система от знания и в социален механизъм, чрез който обществото се съхранява и утвърждава във времето. С оглед на големите стопански начинания по това време са необходими и качествено нови знания. Пловдив се оформя като един от центровете на новобългарската просвета. С материалните средства на богатите българи, тук се откриват светски училища и гимназия.
Малко хора знаят, че в навечерието на Съединението се обмисля да отвори врати и Висше училище. За тези и други подробности от развитието на образованието в града можете да научите, ако се присъедините към интересната компанията на Рада Банялиева и Иванка Митева в деня на събитието.

Още в детайли ни разказа и самата Рада Банялиева, която бе наш ефирен гост в предаването "Вход свободен" днес. 

Чуйте в прикачения звуков файл. 

По публикацията работи: Станка Лазарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кристина Ляхтова с изложба "Животът е танц"

Кристина Ляхтова е ландшафтен архитект по образование и художник, който рисува с неудържима страст! Рисуването преоткрива преди около десет години и от тогава не спира да твори. Участва в множество съвместни изложби с други артисти.  Обича да рисува с масло и обожава техниката с шпакла.  “За мен е много важно в една картина да има послание! Да..

обновено на 16.06.24 в 09:38

Ден на доброволците на Алея на книгата от "Пловдив чете"

Днешната неделя е последният ден на тазгодишната Алея на книгата, но фестивалът „Пловдив чете“ продължава до сряда, 19 юни. Програмата днес минава под знака „Ден на доброволците“.  В литературен кът към  Алеята на книгата  в 10,30 часа ще има спорт, игри и четене с „Клуба на добротворците“. В 15,30 под надслов „Четем на глас“ ще е разговорът защо..

обновено на 16.06.24 в 09:26

„Градът празнува Операта“ в Пловдив с виртуозния Васко Василев

В Пловдив ще се проведе празничен гала концерт „Градът празнува Операта“със специалното участие на виртуозния цигулар Васко Василев. Проявата е на площад „Централен“, входът е свободен. Събитието е кулминация на честванията, посветени на 70 годишнината на Опера Пловдив. Концертът със солисти, хор и оркестър на Опера Пловдив ще бъде дирижиран от Якопо..

обновено на 16.06.24 в 09:26

Преге - предаване за света на книгите, 15 - 21 юни

В предаването за книги на Радио Пловдив на 15.06. 2024 бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Георги Райчевски. Този шарен Пловдив. Роман хроника. 266 стр., ок. 4А, Хермес, 2024. Райнер Мария Рилке. Дуински елегии (поетическа версия на Кирил Кадийски) 152 стр., ок. 5А, Колибри, 2024. Кевин Бари. Нощен ферибот за..

публикувано на 16.06.24 в 09:20

В "Срещите" за войната и мира

В далечната 1932 г. Айнщайн в писмо пита Фройд защо човечеството не може да се избави от обречеността на войните.  Фройд се учудва защо ученият толкова много се възмущава от войната и отговаря: "Та, тя - войната, изглежда природно заложена, добре обоснована биологически, на практика почти неизбежна". Но завършва писмото си така: "Всичко, което..

обновено на 15.06.24 в 10:11