Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Първенец не иска кариера за добив на инертни материали

| обновено на 20.03.23 в 10:41

В Първенец ще проведат общо събрание на 7 април, с което ще повторят тяхното "Не на кариерата за добив на пясък и дребни чакъли". 

Димитър Воденичаров, председател на инициативния комитет, който застава срещу добива на инертни материали, обясни, че предстои второ обществено обсъждане на инвестиционното намерение.

"На първото обсъждане почти изгонихме инвеститорите, защото никой не иска тази кариера и районът на 5 села да бъде тровен. Една трета от земята е собственост на фирмата, останалите 2/3 са частна собственост, включително община "Родопи" има 35 дка. Въпреки това българското законодателство позволява и процедурата продължава да върви", обясни Воденичаров.

Той обясни защо хората са против кариерата: "Земеделието ще бъде тотално компрометирано. Водата ще изчезне или силно ще намалее, тъй като е кариерата е много близо до реката, а без вода земеделието ще бъде компрометирано на 100 %. Никой не иска кариера близо до дома си".

Жителите на Първенец са подкрепени и от хората от селата Марково, Златитрап, Брестовица и пловдивските квартали Коматево и Прослав. 

РЗИ - Пловдив има становище, че кариерата представлява здравен риск, но въпреки това процедурата продължава, каза Димитър Воденичаров. 

Председателят на инициативния комитет допълни, че имат 3 подписки, последната от които е с над 1500 подписа. И припомни, че има прекалено много кариери в Родопската яка, а нищо не се казва за кумулативния им ефект върху хората в 5-те населени места. 

Цялото интервю на Живка Танчева с Димитър Воденичаров е в прикачения файл. 

БНР подкасти:

Още от категорията
Петър Влайков

Инвестиция в културата е задължителна

Синдикални организации се готвят да спрат културните събития в страната за една седмица през месец октомври, ако не бъде увеличен бюджетът за сектор „Култура“.  Ще бъдат блокирани театрални и музикални спектакли и концерти. Очаква се да бъдат затворени галерии, музеи, читалища и библиотеки.  Спирането на събитията е заради изготвения от служебното..

обновено на 07.06.23 в 10:19
Георги Проданов

Работата на кабинета ще се следи с небивал надзор

През юни политиците с наша помощ на избиратели, поставиха възможност да броим месеците и да очакваме резултати - от новото правителство на България. За редовния кабинет и за знаците, които даде договореното между ПП-ДБ и ГЕРБ говорим с политолога  Георги Проданов . Политологът каза, че за разлика на другите ни правителства, този ще бъде под..

публикувано на 07.06.23 в 09:33

Психопатското поведение на политиците се корени в детството

Политиците се държат като психопати, a причината е дълбоко комплексна. Това е личностна патология – патология, която е свързана с начина на структуриране на характера, на изграждане на личността, т.е. това е патология, чийто генезис е заложен в детството им и не подлежи на лечение. Това коментира психиатърът д-р Владимир Сотиров по повод..

публикувано на 06.06.23 в 16:59

Обществото не иска PR арести, а някой да влезе в затвора

Разбива се статукво, съществувало дълго време с оплетени в него много хора, каза по повад последните криминални и прокурорски сюжети журналистът Слави Ангелов. Според него е ясно, че разследванията, които сега се рефрешират нищо няма да излезе, защото прокуратурата е спала твърде много време. "Барселона гейт" е прах в очите, по това дело не..

публикувано на 06.06.23 в 16:02

Кои са спасителите на българските евреи, говорят техните потомци

Тази година се навършват 80 години от спасяването на българските евреи и депортацията на 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот в нацистките лагери на смъртта. Паметните събития от месец март 1943 година бяха отбелязани по национална програма с  инициативи на редица места в страната и чужбина - шествия, научни..

публикувано на 06.06.23 в 13:58