Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказките ни образоват за важните неща

 Световния ден на разказвачите или по-познат като Международен ден на приказката отбелязваме днес. Тази традиция започва през 1991 г в Швеция, като постепенно към нея се присъединяват все повече държави – от Австралия и Мексико до Канада и Естония. Целта на този празник е да ни припомни за гласа на разказвача, който ние чуваме дори, когато четем наум. И през целия дълъг път, който книгата е изминала за хиляди години, от ръкописа, печатната книга до електронното издание, този глас си остава непроменен.

На 20 март ежегодно от 2013 г. се отбелязва и Международният ден на щастието, учреден с резолюция на Общото събрание на ООН през 2012 г. В документа се посочва, че стремежът към щастие и благополучие е сред основополагащите цели на човечеството. По този повод избрахме да разговаряме с писателката Петя Кокудева. Тя е съавтор на предаване в радио НЕТ, сценарист за куклен театър и носител на литературни награди. А в последното издание на  литературния фестивал „Пловдив чете“ бе представена нейната книга „Юху-буху измислячус“. 

Интервю - звуковия файл:

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за войната и мира

В далечната 1932 г. Айнщайн в писмо пита Фройд защо човечеството не може да се избави от обречеността на войните.  Фройд се учудва защо ученият толкова много се възмущава от войната и отговаря: "Та, тя - войната, изглежда природно заложена, добре обоснована биологически, на практика почти неизбежна". Но завършва писмото си така: "Всичко, което..

обновено на 15.06.24 в 10:11

В Хвойна откриват бюст-паметник на отец Атанас Аролски

Бюст-паметник на отец Атанас Аролски ще бъде открит днес в чепеларското село Хвойна. Отец Аролски е знакова личност за региона. Над 50 години е служил в Златоград, а последните години от живота си е свещеник в селата Хвойна, Орехово и Малево. За хората, които са се докосвали до него, той е истински библейски мъдрец и с възрожденски дух. За моливите..

публикувано на 15.06.24 в 08:15

Галерия „Сигна“ представя изложба на Илиян Шарков

Галерия „Сигна“ представя изложбата на Илиян Шарков. Експозицията включва  малка пластика от бронз и живопис.  Авторът е пловдивчанин, завършил е първия випуск на Гимназията за сценични и екранни изкуства. Шарков работи в различни стилове и насоки – реклама, вътрешно оформление, дизайн, живопис, като най-дълго има изяви в рисуването с глазури..

публикувано на 15.06.24 в 07:53

По пътя на славата с мюзикъла „Фейм“ в Пловдив

„Мечтай и вярвай, че ще направиш велики неща!“ Под режисурата на доц. д-р Петър Одаджиев, артистите от Софийски музикален театър, представят вдъхновяващата история на група млади артисти, от нюйоркски колеж за сценични изкуства, поели  по пътя на славата. Всички те мечтаят да постигнат заветната си цел, но когато се сблъскват с..

обновено на 14.06.24 в 19:34

"Да обичаш Гершуин" с Хилда Казасян и Васил Петров в Пловдив

Концертът „Да обичаш Гершуин“ с Хилда Казасян и Васил Петров ще звучи под звездите в лятно кино „Орфей“ - Пловдив.  Новият музикален проект на Хилда Казасян и Плевенската филхармония със звездни музиканти идва премиерно на 21 юни. Под диригентството на Борислав Йоцов на сцената излизат Теодосий Спасов – кавал и джаз певецът Васил Петров, както и..

обновено на 14.06.24 в 08:59