Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Видеонаблюдението на изборите е трудоемък и рисков процес

ЦИК прави днес симулация за това как ще се броят гласовете от изборите с видеонаблюдение на 2 април. Ще бъдат демонстрирани и новите устройства за контрол на броенето, вече оприличени на мобилни телефони. За обществения контрол за честността на вота е интервюто на Емил Костов с Никола Тулечки от Обединението за честни избори.

Никола Тулечки коментира и факта, че само три партии и коалиции подкрепиха предложения от организацията пакт за честни избори.

„Отзоваха се само три коалиции и партии, които ще участват в изборите. Което е доста разочароващо за нас и го приемаме като един вид отношение, че честността не е сред топ пиоритетите на партиите“, каза Никола Тулечки.

Той е категоричен, че това е липса на отношение към честността на вота.

1700 са рисковите секции, изборите ще се следят от наблюдатели

Никола Тулечки подчерта, че рискови секции има във всички райони, разположени са равномерно в страната. Голяма част от тях обаче са в по-бедни райони, където има по един голям работодател.

„Има една явна зависимост между статута на хората там и начините, по които те подходждат към изборите. Има много такива секци, в бедни райони, с един голям работодател, който контролира голяма част от икономиката на дадена община. Такива зависимости се виждат в данните, съответно и в изборните резултати. Това е и една от целите на Обединението за честни избори – да изкараме наяве такива практики“, обясни експертът.

Видеонаблюдението е трудоемък и рисков процес

Никола Тулечки обясни още, че видеонаблюдениято на предстоящия на 2 април извънреден парламентарен вот е мащабен, трудоемък и рисков процес и има съмнения дали ще сработи от първи път. Той обаче припомни, че освен на живо, видеонаблюдението ще може да се гледа и на запис.

„Дори и стриймът да не сработи, по една или друга причина, ще има запис, който ще можем да гледаме. И сравнявайки данните от флашките, които също ще бъдат приложени към отворените данни, ще видим къде има несъотствие между преброяването, направено от хора от комисията и данните от флашките. След това ще можем да гледаме записите. Това дали ще промени резултатите? Не, но ще имаме достатъчно материал, за да можем след това аргументирано да предложим институционални и регулаторни промени“, каза още Тулечки.

Цялото интервю с Никола Тулечки можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Още от категорията
Петър Влайков

Инвестиция в културата е задължителна

Синдикални организации се готвят да спрат културните събития в страната за една седмица през месец октомври, ако не бъде увеличен бюджетът за сектор „Култура“.  Ще бъдат блокирани театрални и музикални спектакли и концерти. Очаква се да бъдат затворени галерии, музеи, читалища и библиотеки.  Спирането на събитията е заради изготвения от служебното..

обновено на 07.06.23 в 10:19
Георги Проданов

Работата на кабинета ще се следи с небивал надзор

През юни политиците с наша помощ на избиратели, поставиха възможност да броим месеците и да очакваме резултати - от новото правителство на България. За редовния кабинет и за знаците, които даде договореното между ПП-ДБ и ГЕРБ говорим с политолога  Георги Проданов . Политологът каза, че за разлика на другите ни правителства, този ще бъде под..

публикувано на 07.06.23 в 09:33

Психопатското поведение на политиците се корени в детството

Политиците се държат като психопати, a причината е дълбоко комплексна. Това е личностна патология – патология, която е свързана с начина на структуриране на характера, на изграждане на личността, т.е. това е патология, чийто генезис е заложен в детството им и не подлежи на лечение. Това коментира психиатърът д-р Владимир Сотиров по повод..

публикувано на 06.06.23 в 16:59

Обществото не иска PR арести, а някой да влезе в затвора

Разбива се статукво, съществувало дълго време с оплетени в него много хора, каза по повад последните криминални и прокурорски сюжети журналистът Слави Ангелов. Според него е ясно, че разследванията, които сега се рефрешират нищо няма да излезе, защото прокуратурата е спала твърде много време. "Барселона гейт" е прах в очите, по това дело не..

публикувано на 06.06.23 в 16:02

Кои са спасителите на българските евреи, говорят техните потомци

Тази година се навършват 80 години от спасяването на българските евреи и депортацията на 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот в нацистките лагери на смъртта. Паметните събития от месец март 1943 година бяха отбелязани по национална програма с  инициативи на редица места в страната и чужбина - шествия, научни..

публикувано на 06.06.23 в 13:58