Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видеонаблюдението на изборите е трудоемък и рисков процес

ЦИК прави днес симулация за това как ще се броят гласовете от изборите с видеонаблюдение на 2 април. Ще бъдат демонстрирани и новите устройства за контрол на броенето, вече оприличени на мобилни телефони. За обществения контрол за честността на вота е интервюто на Емил Костов с Никола Тулечки от Обединението за честни избори.

Никола Тулечки коментира и факта, че само три партии и коалиции подкрепиха предложения от организацията пакт за честни избори.

„Отзоваха се само три коалиции и партии, които ще участват в изборите. Което е доста разочароващо за нас и го приемаме като един вид отношение, че честността не е сред топ пиоритетите на партиите“, каза Никола Тулечки.

Той е категоричен, че това е липса на отношение към честността на вота.

1700 са рисковите секции, изборите ще се следят от наблюдатели

Никола Тулечки подчерта, че рискови секции има във всички райони, разположени са равномерно в страната. Голяма част от тях обаче са в по-бедни райони, където има по един голям работодател.

„Има една явна зависимост между статута на хората там и начините, по които те подходждат към изборите. Има много такива секци, в бедни райони, с един голям работодател, който контролира голяма част от икономиката на дадена община. Такива зависимости се виждат в данните, съответно и в изборните резултати. Това е и една от целите на Обединението за честни избори – да изкараме наяве такива практики“, обясни експертът.

Видеонаблюдението е трудоемък и рисков процес

Никола Тулечки обясни още, че видеонаблюдениято на предстоящия на 2 април извънреден парламентарен вот е мащабен, трудоемък и рисков процес и има съмнения дали ще сработи от първи път. Той обаче припомни, че освен на живо, видеонаблюдението ще може да се гледа и на запис.

„Дори и стриймът да не сработи, по една или друга причина, ще има запис, който ще можем да гледаме. И сравнявайки данните от флашките, които също ще бъдат приложени към отворените данни, ще видим къде има несъотствие между преброяването, направено от хора от комисията и данните от флашките. След това ще можем да гледаме записите. Това дали ще промени резултатите? Не, но ще имаме достатъчно материал, за да можем след това аргументирано да предложим институционални и регулаторни промени“, каза още Тулечки.

Цялото интервю с Никола Тулечки можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Промените в Конституцията създават риск Радев да я наруши

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54

Собствениците на земи са против промените в закона

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи..

публикувано на 29.03.24 в 10:10
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10