Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През последните години най-много средства отидоха в подкрепа на икономиката

Социалната система не е причината за дефицита в бюджета

Най-големият разход в социалната сфера е доплащането при пенсиите

Иван Нейков
Снимка: БГНЕС

Възможните ограничения в социалната сфера в условията на все още висока инфлация коментира в програма "Ден след ден" Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика.

Според него най-големият разход в социалната сфера, който идва от бюджета, това е допълването на средствата, необходими за изплащането на пенсиите. По думите му те се движат вече около 6 милиарда лева годишно. Това са допълнителните средства, които са необходими, за да се изплащат пенсиите. 

"Всички останали разходи са много по-малки като размер и ресурс и като имаме предвид, че дефицитът в НОИ не се е появил през последните няколко години, а той съществува някъде от 2002 - 2003 година, няма как да бъде упреквана социалната система, че тя е причината за дефицита. Да, бяха увеличени и то значително пенсиите, но това беше и целта на пенсионния модел. Поетапно да има увеличаване на възрастта и увеличаване на средствата, които пенсионерите ще получават. Ако сложим на масата всички разходи, които държавата направи през последните три-четири  години, ще видим, че огромната част от тези пари всъщност отидоха във фирмите, в подкрепата на икономиката - там, дали бяха помощи за енергетика, дали бяха помощи, свръзани с пандемията или други причини, но големият ресурс, които похарчи бюджета, извънредно да подкрепя някого, това беше подкрепата  за фирмите. Трябва да казваме нещата с истинките имена", коментира Нейков и допълни, че ако я нямаше подкрепата за фирмите, икономиката може би нямаше да се развива с тези темпове, но в бюджета щеше да има повече пари.

Според него това е политическо решение и от днешна гледна точка то не е било неправилно, защото виждаме, че икономиката стои много добре. Той посочи, че това е задачата пред следващато  правителство и пред следващия парламент.

"Дали ще продължим по този начин, дали ще продължим да намаляваме ДДС за едни или други отрасли и после да се чудим защо има по-голяма дупка в бюджета. Или ще кажем  -  тези, които се справят сами нямат нужда от подкрепа и ще подкрепяме онези, които има нужда от тяхния бизнес, за да може да съществува обществото ни и подкрепата ще отиде при тях.", заключи експертът

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова
Още от категорията

Трудно ще е въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив

Автомобилите от най-ниската еко категория отново могат да влизат в идеалния центърана София, след като имаше такава забрана, която беше в сила до края на февруари. Забраната е свързана с определенето на т.нар. зони за ниски емисии, които се подготвят и за действие в Пловдив.  От октомври 2022-ра година Общинският съвет прие методика за въвеждане на..

публикувано на 01.03.24 в 16:27

Ипотечните кредити не надуват пазара на имотите

"Не виждам все още балон на пазара на движими имоти, коментира кредитният консултант Тихомир Тошев. Кредитите растат четвърта поредна година, но намаляват с 2% от миналата година. Пазарът продължава няколко години да е в засилено търсене и по- малко предлагане и това е причината за повишаването на цените на имотите и оттук идва тегленето на..

публикувано на 01.03.24 в 16:09
Георги Ангелов

Ипотечните кредити гонят рекордно високи нива

Макроикономистът Георги Ангелов коментира в програма "Ден след ден" продължаващия ръст на ипотечни кредити у нас и евентуалните последици от това. "Основният проблем е, че растежът на ипотечните кредити вече е на рекордни високи нива, които не сме виждали от 15 години насам.  В същото време си спомняме какво стана преди 15 години, когато имахме..

публикувано на 01.03.24 в 15:33

У нас не се очакват сериозни сътресения на пазара на горива

„ Имайте предвид, че от няколко седмици рафинерията Лукойл е преминала на преработка на алтернативен петрол, не руски. Така че не очакваме това да създаде някакви проблеми в производството и в доставките на горива. Колегите от рафинарията правят всичко възможно пазарът да бъде овладян и да няма стресови ситуации “ – заяви в интервю за Радио..

публикувано на 01.03.24 в 15:20

Мартеницата е символ и магия

Мартеницата е един от най-обичаните български символи. Традицията повелява в първия ден на месец март най-старата жена в семейството да връзва на децата на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки. В някои краища се премята на простора червена дреха за здраве на дома.  Още сутринта на 1 март всеки от нас..

публикувано на 01.03.24 в 11:19