Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През последните години най-много средства отидоха в подкрепа на икономиката

Социалната система не е причината за дефицита в бюджета

Най-големият разход в социалната сфера е доплащането при пенсиите

Иван Нейков
Снимка: БГНЕС

Възможните ограничения в социалната сфера в условията на все още висока инфлация коментира в програма "Ден след ден" Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика.

Според него най-големият разход в социалната сфера, който идва от бюджета, това е допълването на средствата, необходими за изплащането на пенсиите. По думите му те се движат вече около 6 милиарда лева годишно. Това са допълнителните средства, които са необходими, за да се изплащат пенсиите. 

"Всички останали разходи са много по-малки като размер и ресурс и като имаме предвид, че дефицитът в НОИ не се е появил през последните няколко години, а той съществува някъде от 2002 - 2003 година, няма как да бъде упреквана социалната система, че тя е причината за дефицита. Да, бяха увеличени и то значително пенсиите, но това беше и целта на пенсионния модел. Поетапно да има увеличаване на възрастта и увеличаване на средствата, които пенсионерите ще получават. Ако сложим на масата всички разходи, които държавата направи през последните три-четири  години, ще видим, че огромната част от тези пари всъщност отидоха във фирмите, в подкрепата на икономиката - там, дали бяха помощи за енергетика, дали бяха помощи, свръзани с пандемията или други причини, но големият ресурс, които похарчи бюджета, извънредно да подкрепя някого, това беше подкрепата  за фирмите. Трябва да казваме нещата с истинките имена", коментира Нейков и допълни, че ако я нямаше подкрепата за фирмите, икономиката може би нямаше да се развива с тези темпове, но в бюджета щеше да има повече пари.

Според него това е политическо решение и от днешна гледна точка то не е било неправилно, защото виждаме, че икономиката стои много добре. Той посочи, че това е задачата пред следващато  правителство и пред следващия парламент.

"Дали ще продължим по този начин, дали ще продължим да намаляваме ДДС за едни или други отрасли и после да се чудим защо има по-голяма дупка в бюджета. Или ще кажем  -  тези, които се справят сами нямат нужда от подкрепа и ще подкрепяме онези, които има нужда от тяхния бизнес, за да може да съществува обществото ни и подкрепата ще отиде при тях.", заключи експертът

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55