Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без оптимизъм за бъдещето на българските гори

Близо една четвърт от годишния дърводобив у нас е незаконен. Изсичането на българските гори е мащабно престъпление - нелегалният дърводобив е една от най – доходоносните престъпни дейности. Какви са данните за него през изминалата година? Имат ли гражданите ефикасни начини да му се противопоставят?

„Имам доста притеснения за бъдещето на горите в България. По две причини. Първо – вдига се цената на дървесината, а второ – няма работна ръка, което налага внасяне на механизация. С нея могат да се нанесат големи поражения, със значителни негативни последици“, това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив Костадин Вълчев, старши експерт на програма "Гори" в Световния фонд за природата (WWF – България).

Според него промените в Закона за горите, които станаха факт в началото на тази година, също крият съответните рискове. 

„Действително съществува риск, но да се надяваме, че професионализмът ще надделее над колегите. Системата е консервативна и не винаги стават злоупотреби от грандиозен мащаб“, коментира Вълчев, който призна, че има потенциал за сериозни нарушения.

Най-честите нарушения са свързани с извозване на по-големи количества от разрешителните за добив и износ. По-рядко са абсолютно незаконната  сеч.

Цялото интервю с Костадин Вълчев можете да чуете в звуковия файл.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23

Кампания събира средства за операция на 22-годишния Георги

Зов за благотворителност в подкрепа на 22-годишния Георги Маринов, претърпял тежка катастрофа край Хисаря, в резултат на което момчето е парализирано от гърдите надолу. Благотворителната кампания за събиране на средства за операция, която стартира миналия месец, продължава, а сред основните организатори на дарителската инициатива под надслов..

публикувано на 21.05.24 в 10:10