Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Самостоятелна изложба на Христо Бозуков в галерия „Артистика“

| обновено на 23.03.23 в 16:22

Изложбата „SPACE TRANSIT“ се открива във вторник, на 28 март, от 18.30 часа. 

Художникът показва 36 картини, които комуникират с абстрактни вселени от мисли, емоции и чувства. От известно време, Христо Бозуков живее в Нидерландия, като голяма част от творбите за тази изложба са правени там. В картините се виждат светове с графитени ефекти, символично пресъздаващи типичните за космоса багри. 

SPACE TRANSIT е комуникация на един космически обект с друг. Количеството светлинна енергия, погълнато от космическия обект при тази комуникация, показва колко голям е той, в сравнение с другите космически обекти.Така е и в истинското изкуство. „SPACE TRANSIT“ е една изложба за светове и вселени, които се раждат и заживяват собствен животЗащо „SPACE TRANSIT? Много време се чудих как да съчетая нещата, но с течение на времето всичко започна да се напасва от само себе си. Миналата година имах малък проблем, с доставката на картините за изложбата ми, по повод 10 години творчество в Пловдив. Тази година, всичко беше опаковано и готово един месец предварително. Много бързо се случи и доставката до България, само за четири дни творбите бяха тук. Затова, „space“ е пространство, космос, „transit“ е в смисъл, че всичко премина супер с организацията и доставката на картините. Даже, интересното е, че в комплексът, в който живея в Айндховен има едно огромно огледало и стенопис, на който е изобразен космонавт и като изнасях картините виждайки го, приех това като знак, че всичко се подрежда“, разказва Христо Бозуков.

По повод името на изложбата, баща му се шегува с него, като му подарява диплома за заслужил инженер от НАСА, която става повод и за една от изненадите в изложбата.

Всяка една картина притежава своя собствена история, впечатление, провокация от нещо или някого, цвят, място, обект, образ и всичко, което може да си представим в една абсолютна и изцяло абстрактна вселена. Творбите на художника са вдъхновени, от местата които е посетил и видял, както и от двигателя на тези процеси, жената до него Джей Джей.

Христо Бозуков обогатява собствения си неповторим почерк и паралелно пресъздава вътрешните си емоции и отразява времето, в което живеем, защото всяка една картина е въплъщение на нарисувани мисли, изразени чувства, отражение на събития и поглед в бъдещето.

Изложбата в галерия „Артистика“, продължава до 16 април.

Художникът Христо Бозуков е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

„Алтер его” в „Духовност без граници“

„Духовност без граници“ е международният фестивал на поезията, който се проведе в Пловдив преди дни. В „Алтер его“ ще ни гостува организаторът на събитието – квантовата поетеса Розалия Александрова.  С нея ще говорим за основните насоки в развитието на тази поетична платформа, за това що е то „квантова поезия“, а ако се наложи, ще реагираме на..

обновено на 10.06.23 в 16:20

В "Срещите" за беглеца, писателя, дисидента и човека Георги Марков

Разговор с проф. Инна Пелева за книгата й "Георги Марков - снимки с познати". За  беглеца, писателя, дисидента, човека Георги Марков, живял като повечето от нас -  едновременно с истината и неистината за себе си.  За българската интелигенция  по времето на соца и преди това, а и днес.  Затова кой, как и защо решава да е с конюнктурата или против нея...

обновено на 10.06.23 в 10:38

Пловдив се сбогува с Петър Анастасов

Десетки творци, политици, близки и почитатели на словото на поета и драматург Петър Анастасов го изпратиха в последния му път.  Отиде си един от най-забележителните и със сигурност най-лиричният поет на Пловдив, почетен гражданин на Пловдив, автор на текста за химна на град, каза писателят Антон Баев. Петър Анастасов е роден е на 27 октомври 1942..

публикувано на 09.06.23 в 13:27

Две благотворителни изложби се откриват в Градската галерия

Две изложби с благотворителна кауза се откриват тази вечер в Градската художествена галерия. Каузата е за събиране на средства за изграждане на мемориален обект на покойната фотографка Янка Кюркчиева. Тя е основателят на специалността фотография в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография. „На долния етаж ще покажем..

публикувано на 09.06.23 в 11:58

"300 вица с радио Ереван” представят в НБ “Иван Вазов“

На 9 юни, от 18:00 в Народна библиотека "Иван Вазов", конферентна зала, ще бъде представена книгата "300 вица с радио Ереван", събрани и подредени от Арсен Арзуманян, който ще присъства и на представянето в Пловдив. Преводът е на Ванина Божикова. В България книгата се разпространява и представя чрез Общоарменски благотворителен съюз..

обновено на 08.06.23 в 16:52