Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самостоятелна изложба на Христо Бозуков в галерия „Артистика“

| обновено на 23.03.23 в 16:22

Изложбата „SPACE TRANSIT“ се открива във вторник, на 28 март, от 18.30 часа. 

Художникът показва 36 картини, които комуникират с абстрактни вселени от мисли, емоции и чувства. От известно време, Христо Бозуков живее в Нидерландия, като голяма част от творбите за тази изложба са правени там. В картините се виждат светове с графитени ефекти, символично пресъздаващи типичните за космоса багри. 

SPACE TRANSIT е комуникация на един космически обект с друг. Количеството светлинна енергия, погълнато от космическия обект при тази комуникация, показва колко голям е той, в сравнение с другите космически обекти.Така е и в истинското изкуство. „SPACE TRANSIT“ е една изложба за светове и вселени, които се раждат и заживяват собствен животЗащо „SPACE TRANSIT? Много време се чудих как да съчетая нещата, но с течение на времето всичко започна да се напасва от само себе си. Миналата година имах малък проблем, с доставката на картините за изложбата ми, по повод 10 години творчество в Пловдив. Тази година, всичко беше опаковано и готово един месец предварително. Много бързо се случи и доставката до България, само за четири дни творбите бяха тук. Затова, „space“ е пространство, космос, „transit“ е в смисъл, че всичко премина супер с организацията и доставката на картините. Даже, интересното е, че в комплексът, в който живея в Айндховен има едно огромно огледало и стенопис, на който е изобразен космонавт и като изнасях картините виждайки го, приех това като знак, че всичко се подрежда“, разказва Христо Бозуков.

По повод името на изложбата, баща му се шегува с него, като му подарява диплома за заслужил инженер от НАСА, която става повод и за една от изненадите в изложбата.

Всяка една картина притежава своя собствена история, впечатление, провокация от нещо или някого, цвят, място, обект, образ и всичко, което може да си представим в една абсолютна и изцяло абстрактна вселена. Творбите на художника са вдъхновени, от местата които е посетил и видял, както и от двигателя на тези процеси, жената до него Джей Джей.

Христо Бозуков обогатява собствения си неповторим почерк и паралелно пресъздава вътрешните си емоции и отразява времето, в което живеем, защото всяка една картина е въплъщение на нарисувани мисли, изразени чувства, отражение на събития и поглед в бъдещето.

Изложбата в галерия „Артистика“, продължава до 16 април.

Художникът Христо Бозуков е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" разговор за Светите писания и вечнността

Защо се чуват гласове, че днес са потребни нови пътища към едно променено човечество, които християнската религия трябва да осмисли, осмисляйки самата себе си?  Отец Радослав Паскалев с размисли за вечността на писанията на Светите отци.

обновено на 02.03.24 в 10:16

Апарт с премиера на "Жените в Народното събрание"

Премиера на спектакъла „Жените в Народното събрание“ от Аристофан  представя в Театър АПАРТ в залата на пл. „Съединение“ 3.  Античният текст звучи съвременно и днес, а актьорите вплитат игра, танци, много смях и шеги в представянето на ироничната идея, че ако жените завземат властта и Народното събрание, ще създадат по-добри закони за..

публикувано на 02.03.24 в 08:31

Изложба разказва историята на паметника на Шипка

Показват фотодокументалната изложба „Строителите на Паметника на свободата“ в Регионалния исторически музей в Пловдив.  Тя е посветена е на 85-годишнината от откриването и освещаването на монумента на връх Св. Никола.  Историята на строежа е разказана в 22 табла със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция. Табла изобразяват приноса..

обновено на 01.03.24 в 11:23

Регламентът на наградата "Христо Г. Данов" да не се променя

Регламентът на наградата Христо Г. Данов не трябва да се променя, категоричен е писателят Недялко Славов, който е и носител на приза. Добави още, че единствено паритетът на Пловдив в журито трябва да бъде възстановен. Според него предложените от министерството на културата промени отнемат част от авторитета на наградата и я разводняват...

публикувано на 01.03.24 в 11:13

АПАРТ представят "Жените в Народното събрание"

Премиера на спектакъла „Жените в Народното събрание“ от Аристофан  представя в Театър АПАРТ в залата на пл. „Съединение“3.  Античният текст звучи съвременно и днес, а актьорите вплитат игра, танци, много смях и шеги в представянето на ироничната идея, че ако жените завземат властта и Народното събрание, ще създадат по-добри закони за..

публикувано на 01.03.24 в 10:42