Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Анести Тимчев: армията на замърсителите е много по- голяма от армията на чистещите

Ударно чистят "Столипиново" след проверка на Прокуратурата

| обновено на 23.03.23 в 14:45

Множество незаконни сметища, липсата на достатъчно контейнери за смет в „Столипиново“, както и нормативни и фактически разминавания за броя им в квартала. Това, според Главна прокуратура, е установила разпоредена от нея проверкана Окръжната прокуратура Пловдив. 

Заместник-окръжният прокурор Галин Гавраилов съобщи пред журналисти, че Пловдивската покуратура е извършила проверка по надзор за законност по сигнал на 9 граждани от декември миналата година, че общината не почиства достатъчно добре квартал „Столипиново“.  Сигналът е внесен от Ерол Садъков и е до Окръжна прокуратура Пловди, както и до главния прокурор, обясни Гаврилов. В началото на януари тази година от прокуратурата са изпратили писмо до общинската администрация. В него има препоръка да се направи план за работа по оптимизиране на сметопочистването в квартала.

 В същото време не са установени незаконосъобразни действия на общината. "Напротив, установили сме по-скоро завишени усилия на общинската администрация за преодоляване на тези проблеми. Само за пример ви давам обстоятелството, че след 2019 година-за разлика от други квартали на Пловдив, сметосъбирането в квартал "Столипиново" буквално е утроено в рамките на 3 години. Имам предвид използването на сметосъбираща и сметопочистваща техника. За разлика от други квартали, където същата техника влиза по веднъж на ден, в този квартал техниката влиза по два, по три пъти, а понякога и по повече. И това са обективни констатации, а не празни приказки", коментира Галин Гавраилов.

Проверката на прокуратурата е установила 16 незаконни сметища на територията на квартала. Според държавното обвинение общинската адмиистрация полага нужните усилия за контрол. На местата, където се правят незаконни сметища, има и видеонаблюдение. То помага на МВР да открива нарушителите и да ги санкционира, каза още Галин Гавраилов. 

"Установихме, че в голяма част от случаите на местата, където общината е поставила контейнери за смет, тези контейнери-най-общо казано не се използват. А отпадъците не се изхвърлят в контейнерите, а до тях".

В отговор местната власт  предприе мащабни действия за цялостно почистване на Столипиново и за поставяне на необходимия брой контейнери. 

Проблемът с чистотата в Столипиново е комплексен и е от много години, а за да се реши трябват общи усилия от страна на живеещите в квартала,  институциите и на всички пловдивчани. Така коментира ситуацията в ромския квартал ресорният заместник-кмет Анести Тимчев и допълни, че „Армията на замърсителите е много по-голяма от армията на тези, които чистят“. 

Тимчев подчерта, че не е изненадан от реакцията на прокуратурата.“Всички усилия на общината, района и на специализираните общински предприятия не могат да доведат до резултатите, които искаме“, каза той. 

По думите му в квартала се чисти 7 дена в седмицата, като само за няколко дни са извозени близо 150 тона боклук. Поставени са нови 50 контейнера, съобщи директорът на ОП „Чистота“ Димитър Георгиев, но проблемът е в малките улички, където не може да влиза специализираната техника. Друг дългодишен пробем е, че казаните обикновенно остават празни, а боклукът се изхвърля на земята. Според Тимчев боклук в Столипиново се изхвърля и от другите райони на града с бусове и камиони от частни лица и фирми като се образуват нерагламентирани сметища. 

Той смята, че е нужно да се сформира Обществен съвет по подържане на хигиената с представители на прокуратурата, институциите свързани с екологията и почистването, местната власт и НПО –та, които да решат проблема първо в тези квартали, а след това и в целия град. 

От своя страна районният кмет Иван Стоянов посочи, че е нужно да се сложи видеонаблюдение на 5-те входно-изходни артерии  на района и представители на Общинска охрана да дежурят, за да се проследи нерагламентираното изхвърляне на боклуци. 

Стоянов съобщи, че непрекъсното е сигнализирал голяма община за проблема и за три години е изпратил около 50 доклада. Според него 50 броя съдове за боклук са малко, необходими са поне още 100. „Освен ежедневно почистване, трябва да има по-строг контрол, както върху превантивната дейност, за да не се изхвърля отпадъка, така и върху сметопочистващите органи“, допълни районният кмет.


Галерия

Още от категорията

Кола изгоря пред подлеза на Централна поща

Автомобил се запали на ул. „Гладстон“ в Пловдив, малко преди тунела до Централна поща.  Пламъците бяха бързо угасени от пристигналия екип пожарникари.  Огънят обаче е унищожил цялото оборудване в купето.  Шофьорът е пътувал сам в колата и не е пострадал. Според него най-вероятно причината е късо съединение.

публикувано на 01.06.23 в 14:34

Пиян шофьор провали екскурзия на първолаци от Смолян

Ученическа екскурзия на деца от Основно училище "Проф. д-р Асен Златаров" в Смолян е отменена, след като алкохолният тест на шофьора показал 0.66 промила, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Смолян.  Пътуването на първокласниците е спряно и заради неизправност на автобуса. Положителната алкохолна проба е установена при задължителната проверка,..

обновено на 01.06.23 в 14:17

Уволниха зам.-кмета на "Родопи" Борислав Инчев

Борислав Инчев беше освободен като зам.- кмет на Община "Родопи", където отговаряше за образованието, социалните дейности, културата, спорта и туризма. Все още не са ясни мотивите за неговото уволнение. Кметът на общината Павел Михайлов засега отказва коментар, очаква се даде специална пресконференция, на която да представи своята позиция за..

публикувано на 01.06.23 в 14:15

Арестуваха измамник, "ужилил" баба от Варвара с 6000 лева

Криминалисти от РУ-Септември задържаха мъж, участвал в схема за телефонна измама. Всичко започнало на 26 май, когато неизвестен мъж се обадил на домашен телефон, ползван от 88-годишна жителка на септемврийското село Варвара. Непознат глас съобщил на пенсионерката, че е адвокат на нейната дъщеря. Според неговите думи жената е блъснала и убила човек..

публикувано на 01.06.23 в 12:25

Фестивал събира 5 хиляди души край Полковник Серафимово

Близо 5-хилядна публика от цял свят се очаква за 11-то издание на международния фестивал Meadows In The Mountains край смолянското село Полковник Серафимово.   Фестивалът се открива днес и ще продължи до 5 юни. Той се организира от англичани, които имат къщи и имоти в родопското село.  В интернет публикации те представят региона като магичната..

публикувано на 01.06.23 в 10:44