Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Любен Хранов показва "Осъзнати сънища" в "Лабиринт"

Пловдивският художник Любен Хранов ще представи най-новите си творби от 24 март до 14 април в галерия "Лабиринт", откриването е в 18 ч. Изложбата озаглавена "Осъзнати сънища" е едва втората самостоятелна изява в областта на живописта на младия автор, но платната му покоряват зрителя с мощ и изключително цветоусещане. Всяко едно от тях отваря нови пространства по стените на "лабиринта", в които зрителят е приканен да срещне своите видения с тези на автора и да потърси изход от хаоса на ежедневието.

 Роден и израстнал в Пловдив, Любен Хранов смело продължава художествените търсения в абстрактния и символния изказ на поколения пловдивски художници като добавя и своето ярко светоусещане. Завършва Училището за сценични кадри, а след това и "Дърворезба" в Националната художествена академия в София. От малък помага в ателието на чичо си, известният живописец Атанас Хранов и така изгражда стабилна основа за своето творческо развитие.

Още с първата си самостоятелна изложба живопис през август 2021 г. в галерия "Мария-Луиза" задава посоката на творческите си търсения, показва връзката между пластичните решения в скулптурите и абстрактната геометрия в платната, разгръщането на пространството с композицията на множество планове. През 2022 негови работи бяха част от мащабната изложба в галерия "2019" "Скулптурата сега" с куратор Моника Роменска.

Настоящата изложба предствя един осъзнат автор, формиращ отличителен пластичен изказ, все по-изчистен от външни влияния и верен на себе си. Неговите работи са чест за всяка колекция.


По публикацията работи: Димитър Владимиров
Още от категорията

„Алтер его” в „Духовност без граници“

„Духовност без граници“ е международният фестивал на поезията, който се проведе в Пловдив преди дни. В „Алтер его“ ще ни гостува организаторът на събитието – квантовата поетеса Розалия Александрова.  С нея ще говорим за основните насоки в развитието на тази поетична платформа, за това що е то „квантова поезия“, а ако се наложи, ще реагираме на..

обновено на 10.06.23 в 16:20

В "Срещите" за беглеца, писателя, дисидента и човека Георги Марков

Разговор с проф. Инна Пелева за книгата й "Георги Марков - снимки с познати". За  беглеца, писателя, дисидента, човека Георги Марков, живял като повечето от нас -  едновременно с истината и неистината за себе си.  За българската интелигенция  по времето на соца и преди това, а и днес.  Затова кой, как и защо решава да е с конюнктурата или против нея...

обновено на 10.06.23 в 10:38

Пловдив се сбогува с Петър Анастасов

Десетки творци, политици, близки и почитатели на словото на поета и драматург Петър Анастасов го изпратиха в последния му път.  Отиде си един от най-забележителните и със сигурност най-лиричният поет на Пловдив, почетен гражданин на Пловдив, автор на текста за химна на град, каза писателят Антон Баев. Петър Анастасов е роден е на 27 октомври 1942..

публикувано на 09.06.23 в 13:27

Две благотворителни изложби се откриват в Градската галерия

Две изложби с благотворителна кауза се откриват тази вечер в Градската художествена галерия. Каузата е за събиране на средства за изграждане на мемориален обект на покойната фотографка Янка Кюркчиева. Тя е основателят на специалността фотография в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография. „На долния етаж ще покажем..

публикувано на 09.06.23 в 11:58

"300 вица с радио Ереван” представят в НБ “Иван Вазов“

На 9 юни, от 18:00 в Народна библиотека "Иван Вазов", конферентна зала, ще бъде представена книгата "300 вица с радио Ереван", събрани и подредени от Арсен Арзуманян, който ще присъства и на представянето в Пловдив. Преводът е на Ванина Божикова. В България книгата се разпространява и представя чрез Общоарменски благотворителен съюз..

обновено на 08.06.23 в 16:52