Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолян е домакин на олимпиада по философия

Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Регионалното управление на образованието в Смолян е домакин на ХХХV-та Национална олимпиада по философия. 

Градът ще бъде домакин за над 70 участници в две възрастови групи, като първата е от VІІІ до Х клас и втората от ХІ до ХІІ клас, както и за над 40 ръководители. 

Официалното откриване на събитието ще се бъде в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян. Състезателната част ще се проведе в ППМГ „Васил Левски“ град Смолян.

Националният кръг се провежда в 4 астрономически часа и на него учениците решават тест с 10 въпроса от история на философията и пишат есе върху зададените на националната комисия философски фрагменти. 

Желаещите да участват в класирането за разширения национален отбор за Международната олимпиада трябва да преведат трите фрагмента на един от трите езика: английски, немски, френски. 

След състезанието всички участници ще посетят възстановеното килийно училище в двора на църквата “Успение Богородично” в село Широка лъка, етнографския музей, Национално училище за фолклорни изкуства, Основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ и родната къща на Екзарх Стефан I.


По публикацията работи: Димитър Владимиров
Още от категорията

Гастрольори обраха къща и откраднаха кола в Драгор

Престъпна група от четирима души задържа пазарджишката полиция.   В село Драгор апашите успели да задигнат от къща на 57-годишна жена златни накити и сумата от 5000 евро . Междувременно крадците откраднали и лек автомобил Пежо , собственост на 22-годишна жителка на същото населено място. Колата била открита пред пункт за метални отпадъци в..

публикувано на 02.03.24 в 14:51

Задържаха грабител на игрална зала в Септември

Полицейски служители разкриха и задържаха извършителя на въоръжен грабеж в Септември.  На тел. 112 бил получен сигнал за грабеж в игрална зала, като маскиран мъж заплашил с нож крупието и успял да задигне оборот от над 700 лева. След кратко разследване служителите на реда установили и задържали 35-годишен мъж от Септември, за който няма..

публикувано на 02.03.24 в 14:39

Разбиха домашна оранжерия за канабис в Пазарджик

Полицията в Пазарджик разби поредната незаконна домашна оранжерия за канабис.  Задържан е 34-годишен мъж, в чийто апартамент било открито оборудването за отглеждане на наркотичното растение. В помещението били монтирани системи за осветление, вентилация и температура, необходими за растежа на конопа. Били открити 20 растения, а отделно и 7 кг..

публикувано на 02.03.24 в 14:30

Доброволци засадиха 1000 дръвчета край Първенец

В Първенец успяха да засадят 1100 фиданки бяла акация на 11 декара общински имоти по дигата на река Първенецка.  Идеята е да се почисти и залеси района на концесионните площи на прословутата кариера. „Макар и времето да не беше с нас, успяхме! Денят не потръгна по план, но може да се каже, че от сутринта с този дъжд ни „вървеше по вода“,..

обновено на 02.03.24 в 09:31

Председателят на ОбС в Пазарджик няма да подава оставка

Председателят на общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов от ГЕРБ няма да подаде оставка. Той беше обвинен от независимия общински съветник Благо Солов в укриване на документи от процедурата за избор на председател, както и в предполагаем конфликт на интереси, свързан със самия избор. В отворено писмо Найден Шопов отхвърли обвиненията като..

публикувано на 02.03.24 в 09:31