Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Смолян е домакин на олимпиада по философия

Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Регионалното управление на образованието в Смолян е домакин на ХХХV-та Национална олимпиада по философия. 

Градът ще бъде домакин за над 70 участници в две възрастови групи, като първата е от VІІІ до Х клас и втората от ХІ до ХІІ клас, както и за над 40 ръководители. 

Официалното откриване на събитието ще се бъде в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян. Състезателната част ще се проведе в ППМГ „Васил Левски“ град Смолян.

Националният кръг се провежда в 4 астрономически часа и на него учениците решават тест с 10 въпроса от история на философията и пишат есе върху зададените на националната комисия философски фрагменти. 

Желаещите да участват в класирането за разширения национален отбор за Международната олимпиада трябва да преведат трите фрагмента на един от трите езика: английски, немски, френски. 

След състезанието всички участници ще посетят възстановеното килийно училище в двора на църквата “Успение Богородично” в село Широка лъка, етнографския музей, Национално училище за фолклорни изкуства, Основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ и родната къща на Екзарх Стефан I.


По публикацията работи: Димитър Владимиров
Още от категорията

Нов трус край Пловдив

Около 15.15 ч. ново, но по-слабо земетресение бе усетено в Пловдив. Магнитудът му е 3,5, дълбочината - 8.4 км, а епицентърът - отново край Асеновград. Данните са от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. "Това е нещо нормално, след като преди дни имахме силно земетресение", коментира пред Радио Пловдив проф. Николай Милошев..

обновено на 09.06.23 в 15:55

ЕГ "Пловдив" отново е отличникът на матурите, следват МГ и ЕГ "Ив. Вазов"

Езикова гимназия „Пловдив“ е първа по успех със средно 77.89 точки, след проведените Държавни зрелостни изпити по БЕЛ . В това училище полагат изпити най-много дванадесeтокласници – 273, за поредна година те се представят най-силно. Следват ги зрелостниците от Математическата гимназия и Езикова гимназия „Иван Вазов“. В класацията..

обновено на 09.06.23 в 15:55

Фирмите, работещи по ключови обекти в Пловдив, да ускорят темп, поиска Зико

Кметът Здравко Димитров проведе работна среща със строителите на подлез „Модър-Царевец“, реконструкцията на бул. „Хаджи Димитър“ и ул. „Царевец“ и Южен обходен колектор.  Кметът настоя за ускоряване на темповете на работа и скъсяване сроковете на изпълнение на обектите. По време на разговора се изясни, че до края на юни ще приключи изпълнението на..

публикувано на 09.06.23 в 15:54

Пловдив се изложи на малките матури

Четвъртокласниците от Пловдив са на осмо място в страната  по резултати от националното външно оценяване по български език и на десето по математика.  Най- високи са оценките на малките матури в София, на второ място е област Смолян, учениците от Пазарджик са на 18- позиция. Пловдивските ученици имат по- високи оценки по български език –..

публикувано на 09.06.23 в 15:44

Зико се оплака, кметуването му било тежко изпитание

Градоначалникът на Пловдив Здравко Димитров определи като изключително тежък кметския си мандат. Пред членовете на Регионалния съвет за развитие на Южен Централен район, голяма част от които са кметове, Димитров припомни през какви препятствия са минали в годините от 2019 г. насам: „Чакахме в този мандат да ги отворят тези програми, така и..

публикувано на 09.06.23 в 12:21