Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Опера Diva ще се играе премиерно в Пловдив

Спектакълът  - опера в танц обединява четири от най-популярните опери  създавани някога - “Норма”, “Тоска”, “Травиата” и “Мадам Бътерфлай”.Това, което ги свързва, е избора и съдбата на главните героини да платят с живота си любовта към един мъж, и превръщането на тези героини в символ на женска отдаденост. Държавна опера Пловдив съобщава, че това е авторски спектакъл на хореографа Мариана Крънчева.

Чрез най-красивата музика от 4-те опери, на композиторите Белини, Пучини и Верди, се представя драматургичната есенция на либретата, ключовите моменти от съдбата на тези знакови героини, обединяващите ги отдаденост и препускане към смъртта като избавление.

Спектакълът съдържа и втора сюжетна линия, чийто звуков фон е текст, който изследва автора и изразява съвременен поглед към теми като музика, слава, творчески страхове, отношение към жената, къде свършва Дивата, поставена на пиедестал и къде започва жената - обикновена, незабелязвана, но и извор на вдъхновение за създаване на един идеал.Още от категорията

"300 вица с радио Ереван” представят в НБ “Иван Вазов“

На 9 юни, от 18:00 в Народна библиотека "Иван Вазов", конферентна зала, ще бъде представена книгата "300 вица с радио Ереван", събрани и подредени от Арсен Арзуманян, който ще присъства и на представянето в Пловдив. Преводът е на Ванина Божикова. В България книгата се разпространява и представя чрез Общоарменски благотворителен съюз..

обновено на 08.06.23 в 16:52

Представят книгата "Почетните граждани на Пловдив"

Представят уникална книга на Димитър Райчев за почетните граждани на Пловдив от 1879 до днес. „Почетните граждани на Пловдив“ е луксозно издание, богато илюстровано, с много снимков и биографичен материал за удостоените с това звание от началото до 2023 г. общо 142 души. Кметът на град Пловдив Здравко Димитров и Председателят на Общински..

обновено на 08.06.23 в 13:40

"Офлайн поредицата за деца" тръгва на турне в Европа

Първата в България екологична " Офлайн поредица за деца " тръгва на турне в Европа през тази седмица на юни.  Красивите книжки се създават в Пловдив и чрез героите - авторката разказва за екологичните и общочовешки проблеми по интересен начин. Автор на идеята е издателката Пепа Павлова , а илюстратор е Мария-Луиза Тодорова.  Тази събота,..

публикувано на 08.06.23 в 09:33

Изложба „Фотографията сега – Пловдив 2023“ в галерия „Капана“

Изложба „Фотографията сега – Пловдив 2023“ се открива тази вечер в галерия „Капана“. Със свои произведения се представят 23-ма известни пловдивски фотографи от няколко поколения, работещи в различни направления на фотографското изкуство. В изложбата се отдава почит на петима значими фотографи, работили в Пловдив, които вече не са сред нас:..

публикувано на 08.06.23 в 06:47

Роберто Фонсека и "Нови български гласове" гостуват за първи път в Пловдив на 30 юни

Номинираният за „Грами” пианист Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club и носителите на „Латино Грами” камерен хор “Нови български гласове” с диригент проф. д-р Георги Петков се завръщат в България с три концерта в Пловдив, Варна и София след успешната европейска премиера на проекта „ Отвъд нотите - Роберто Фонсека и Нови Български Гласове“..

публикувано на 07.06.23 в 10:29