Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното студентско представителдство Даниел Парушев.

По думите му, през последните години таксите са били увеличавани с около 5-7%, а сегашното увеличение е много голямо. Студентите искат да разберат дали идеята е била обсъдени от ръководствата на ВУЗ-овете със студентските съвети или това е еднолично решение.

"Ако се окаже, че най-засегнатите университети - ВТУ, ЮЗУ, Медицинските и Техническите университети, които твърдят, че в тях темата е обсъждана широко, а студентитите не знаят за това и че идеята е била предложена на Академичните съвети и успешно е минала, без съответните представители, ще бъде направено предложение до МОН за рестрикция на  въпросните учебни заведения."

Парушев уточни, че главният секретар на организацията е натоварен да направи комплексен анализ на всеки един от университетите, в сравнение с останалите в неговата област в страната.

"Притеснява ме обаче това, че има университети в държавата, които осъществяват тази политика, която влияе на всички от първи до четвърти клас. Ние не сме срещу увеличаването на таксите, ако това се налага, да започва от първи курс и когато започнеш с една такса, тда завършиш със същата й стойност и тя да не се променя по време на обучението.

В Техническия университет в София например, таксата се вдига за всички и обучението по математика и информатика, която е било 750 лв., сега изведнъж става 1000 лв. Ако се правят такива увеличения, те трябва да бъдат обсъдени с всички."

Парушев бе категоричен, че образованието е приоритет, но с темата не трябва да се злоупотребява. "Въпреки инфлацията, всички университети имат налични средства, а инфлацията е навсякъде и за всички".

Интервю - звуковия файл:

По публикацията работи: Веселина Пеева
Още от категорията

Наистина ли след 100 години няма да има българи?

В тезата, която излага Любослав Костов от КНСБ, като основен фактор за нежеланието на хората да имат деца са посочени социалните условия, ниските доходи най-вече. „Социалният фактор безспорно е от значение - особено в нашия регион, Източна Европа“, посочва Спас Ташев. Според него обаче, този фактор не трябва да се абсолютизира, тъй като..

обновено на 09.06.23 в 17:04

Нужна е промяна на философията на учебните програми

Люба Йорданова от  "Заедно в час" коментира в програма "Ден след ден" резултатите от матурите и нивото на грамотност в училище.  Знаете PISA, която е един от най-популяните тестове на световно ниво показва, че близо  половината от българските 15 годишни ученици са функционално неграмчотни. Това означава, че могат да четат обаче не могат да..

публикувано на 09.06.23 в 16:12
Ваня Григорова

Редно е, когато политиците обещават, да изпълняват

Икономическият съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова коментира в програма "Точно днес" финансовите параметри и възможности преди приемането на бюджета, политиката по доходите и исканията на синдикатите.  Според нея заявката на правителството за 3% дефицит ознава, че няма да се изпълнят исканията на синдикатите, които всъщност са на работниците,..

публикувано на 09.06.23 в 11:47
 Ружа Смилова

ГЕРБ проявява двойнствено отношение спрямо кабинета

ГЕРБ проявява двойнствено отношение спрямо кабинета – да, гласуваха за кабинета, но не пропускат момент да се разграничат. Нещо повече -  склонни са в зала да си сътрудничат явно или не толкова с антисистемна партия като Възраждане. Това коментира политологът Ружа Смилова в предаването „Точно днес“. Тя добави, че това прозира дори и в..

публикувано на 09.06.23 в 11:40

Всяко четвърто жилище в Пловдив е необитаемо

Почти всяко четвърто жилище в Пловдив е необитаемо. Това заяви в програма „Точно днес“ Валентина Маринчешка – мениджър в агенция за недвижими имоти. Причината е, че пловдивчани все още предпочитат да инвестират парите в имот вместо в акции или банка. Маринчешка даде пример, че цената на жилище, което е закупено през 2010г. сега  е с 40%..

публикувано на 09.06.23 в 10:37