Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

3
Водопад "Св. Георги" над село Горнослав, намиращ се на река "Луда Яна"

Хора от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона.

Жители на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води, идващи и от краварник. Паралелно с това стана ясно, че проектът е стопиран, защото се очаква окончателно становище на Националния институт за недвижимо културно наследство. Багерите са копали в защитена територия на енеолитното селище Лопките над Долнослав

"Водоснабдяването на село Червен се осъществява основно от карстовия извор „Свети Георги“, като осигурява вода за цялата водоснабдителна група „Горнослав“. Дебитът на водоизточника е променлив в много широк диапазон - от 27 литра в секунда (през сухия сезон) до над 400 литра в секунда през зимния. През сухите периоди количествата са твърде недостатъчни за нормалното водоснабдяване на цялата група", пишат до Радио Пловдив жители от населените места.

"Защо община Асеновград не защитава на всяка цена този естествен източник на чиста изворна вода ?", питат от Местния инициативния комитет.

Кремена Ковачева от Червен разказа притесненията им така: "Мястото, което искат да каптират, това реално са обратните води на село Червен и Горнослав. Над Горнослав имаме 15 чешми, това е чиста вода и от нея може да се използва дебит във ВиК мрежата. Може би има и конфликт на интереси, защото фирмата, която ще прави каптирането е същата, която ще копае и кариерите за мрамор. Има режим на водата и нямаме на 24 часа вода, само къщите на средно ниво имат вода, но останалите са на хидрофори. Получихме днес информация, че ще се настани и хоспис в старата сграда на училището на Червен. Това ни притеснява допълнително, защото трябва дебит на водата за още близо 150 души."

За водния проект на петте села, д-р Христо Грудев разказа тази седмица, че в работния екип е включен и археолог, който да осъществява контрол върху изкопните дейности на фирмата - изпълнител. Според археолозите има нарушения на могилата над  Долнослав

Д-р Димчо Радев, който е реставратор на енеолитното светилище Лопките, което е част от могилата смята, че със стартиралия проект на община Асеновград се наблюдава абсурдна ситуация, която показва непознаване на културата "Лопките". Д-р Радев работи на обект близо 40 години, заедно с археолозите Анна Радунчева и Бистра Колева. Там има открити над 400 артефакта, керамика от епохата на енеолита, както и достигнат неолитен слой. Разглежда се възможността да се направи изложба с най-впечатляващите находки от селището, съвместно с РАМ-Пловдив.

В следващ етап предстои отговор от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), където се подготвя становище за проекта, след което работата трябва да продължи. 

Галерия

Още от категорията

Наистина ли след 100 години няма да има българи?

В тезата, която излага Любослав Костов от КНСБ, като основен фактор за нежеланието на хората да имат деца са посочени социалните условия, ниските доходи най-вече. „Социалният фактор безспорно е от значение - особено в нашия регион, Източна Европа“, посочва Спас Ташев. Според него обаче, този фактор не трябва да се абсолютизира, тъй като..

обновено на 09.06.23 в 17:04

Нужна е промяна на философията на учебните програми

Люба Йорданова от  "Заедно в час" коментира в програма "Ден след ден" резултатите от матурите и нивото на грамотност в училище.  Знаете PISA, която е един от най-популяните тестове на световно ниво показва, че близо  половината от българските 15 годишни ученици са функционално неграмчотни. Това означава, че могат да четат обаче не могат да..

публикувано на 09.06.23 в 16:12
Ваня Григорова

Редно е, когато политиците обещават, да изпълняват

Икономическият съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова коментира в програма "Точно днес" финансовите параметри и възможности преди приемането на бюджета, политиката по доходите и исканията на синдикатите.  Според нея заявката на правителството за 3% дефицит ознава, че няма да се изпълнят исканията на синдикатите, които всъщност са на работниците,..

публикувано на 09.06.23 в 11:47
 Ружа Смилова

ГЕРБ проявява двойнствено отношение спрямо кабинета

ГЕРБ проявява двойнствено отношение спрямо кабинета – да, гласуваха за кабинета, но не пропускат момент да се разграничат. Нещо повече -  склонни са в зала да си сътрудничат явно или не толкова с антисистемна партия като Възраждане. Това коментира политологът Ружа Смилова в предаването „Точно днес“. Тя добави, че това прозира дори и в..

публикувано на 09.06.23 в 11:40

Всяко четвърто жилище в Пловдив е необитаемо

Почти всяко четвърто жилище в Пловдив е необитаемо. Това заяви в програма „Точно днес“ Валентина Маринчешка – мениджър в агенция за недвижими имоти. Причината е, че пловдивчани все още предпочитат да инвестират парите в имот вместо в акции или банка. Маринчешка даде пример, че цената на жилище, което е закупено през 2010г. сега  е с 40%..

публикувано на 09.06.23 в 10:37