Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Прокуратурата проверява кой и защо събра 180 лични карти в Девин

| обновено на 24.03.23 в 16:59
Районната прокуратура в Смолян се самосезира и разпореди проверка след публикация в медиите за установяване на причината за притежаване на 180 чужди лични карти от лице в град Девин.

Проверката е възложена на Районното управление в Девин като срокът за извършването й е 48 часа. 180 лични карти показа в найлонов плик член на ромската фамилия Бадеви в телевизонно репортаж. От фамилията обясниха, че картите са събрани за подписка до общинската администрация за изселването на другата ромска фамилия Киреви. Искането им идва след масовия бой между двата клана миналия ден. Кирови отговориха, че личните документи са събрани заради предстоящите избори. 

С разпореждане на наблюдаващия прокурор е указано на органите на МВР да установят лицето, събирало личните карти, да се снемат обяснения от хората, които са си предали документите за самоличност на другиго, както и да се установи дали по този начин се е осъществило организиране на купуване на гласове.

На един адрес на ул. „Освобождение“ в кв. Забрал са регистрирани 226 души, настанени  в две социални жилища, обясни кметът на Девин Здравко Иванов.  Само 7 от тях са вписани през последните 4 г., останалите са регистрирани по-рано.  Според кмета напрежението между двата рода е ескалирало тази седмица, след като от няколко месеца представителите на фамилиите се спречквали със съобщения в социалните мрежи. 

Иванов заяви, че никой не е принуждавал Бадеви да събират документи и да правят подписка. "Някой се опитва да прави новини с това нещо", коментира той.

Още от категорията

Двама от Пловдив в проектокабинета

Професор Галин Цоков от ПУ "Паисий Хилендарски" и директорът на пловдивския Драматичен театър Кръстю Кръстев са включени в състава на проектокабинета, по който преговори водят  представители на ППДБ и ГЕРБ, съобщи програма "Хоризонт" на БНР. Проф. Цоков е номиниран за министър на образованието, а Кръстю Кръстев - на културата.  Първите две политически..

публикувано на 02.06.23 в 08:13

В Калофер отдават почит на Ботев

В Деня на Ботев и загиналите за свободата на България в родния град на поета – Калофер, продължават възпоменателните чествания.  С военен ритуал ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета от музея, а след това на площада ще има митинг поклонение.  Слово ще произнесе кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Участниците в честването ще запазят..

обновено на 02.06.23 в 07:10

Поклонение пред паметника на Ботев в Пловдив

В Пловдив пред паметника на поета революционер в Цар Симеоновата градина с военен ритуал  и полагане на венци и цветя ще бъде почетен Денят на Ботев и загиналите за свободата на България. Слово ще произнесе Крум Филипов – поет, писател, театрален и кино режисьор, носител на Награда „Пловдив“. Водещ ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив - Ивайло..

обновено на 02.06.23 в 07:09

На Родопската Шипка почитат героите на България

Пред паметника-костница на загиналите герои от 21-ви Пехотен  полк по време на Балканската война на връх Средногорец кметът на Смолян Николай Мелемов и други представители на общинското ръководство ще поднесат венци.  Паметникът костница на връх Средногорец, известен и като Родопската Шипка, е издигнат в памет на загиналите в боевете при Аламидере..

обновено на 02.06.23 в 07:09

Кола изгоря пред подлеза на Централна поща

Автомобил се запали на ул. „Гладстон“ в Пловдив, малко преди тунела до Централна поща.  Пламъците бяха бързо угасени от пристигналия екип пожарникари.  Огънят обаче е унищожил цялото оборудване в купето.  Шофьорът е пътувал сам в колата и не е пострадал. Според него най-вероятно причината е късо съединение.

обновено на 02.06.23 в 07:09