Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жители на Шишманци блокираха на протест пътя за Белозем

Жители на село Шишманци, община Раковски, отново протестираха срещу разширяването на кариерата за добив на инертни материали край селото

С плакати и знамена те блокираха за около час пътя за Белозем при изхода на селото. В района се добиват материали от 70 години, досегашното находище е изчерпано и фирмата концесионер иска да ползва нов терен, който е в близост до къщите в селото.  Подадени са и документи в РИОСВ за преценка за ОВОС. 

"Фирмата иска да разшири обхвата на действащата кариера с още 62 дка, но така границите й ще стигнат до обработваемите земи и почти до домовете на хората" - заяви кметът на Шишманци Александър Атанасов.

Хората тук са категорично против новото инвестиционно намерение на фирмата концесионер и са готови и на следващи протестни действия. Внесена е и подписка  в местната администрация и екоинспекцията. 

Това е втори протест в рамките на седмица, като и предишния път и сега  протестиращите са подкрепени и от други населени места в областта, където има или се готвят концесии за добив на инертни материали. 

Междувременно частната фирма „Холсим“ АД изпрати позицията си до медиите, в която се посочва, че всички процедури са законни, а гражданите не бива да се притесняват за здравето си.

Не оспорваме законовото право на гражданите да изразяват своята позиция, но категорично се противопоставяме срещу опитите на отделни техни говорители да ни вменяват противоправни действия и чрез откровени спекулации, популизъм и неверни твърдения да преекспонират влиянието на нашата дейност върху екологията и общественото здраве“, допълниха от ръководството на компанията.

Фирмата концесионер допълва, че през последните няколко години са чест обект на „целенасочена кампания срещу целия отрасъл, която (…) напълно пренебрегва ролята и значението му за икономиката на страната“.Галерия

Още от категорията

„Бизнесът за Пловдив“ с дарение за децата на Сирия

Сдружение „Бизнесът за Пловдив“ закупи 217 кашона адаптирано бебешко мляко за децата на Сирия от районите, пострадали от опустошителното земетресение в началото на февруари. Документите за дарението бяха връчени на областния управител на Област Пловдив Ангел Стоев от изпълнителния директор на сдружението Александър Стайков. „Бих искал да изкажа..

публикувано на 07.06.23 в 10:52

Депутатите решават по казуса с акциите на Община Варна в Пловдивския панаир

Народното събрание ще обсъди в петък проект на решение, внесено от „Продължаваме промяната – Демократична България“, за възлагане на министъра на икономиката да впише акциите на Община Варна в Пловдивския панаир в полза на държавата.  Съгласно решението, новият м инистър на икономиката и индустрията Богдан Богданов ще е задължен да  предприеме..

обновено на 07.06.23 в 10:19

Облаци в Западна, слънце в Източна България, в Пловдив 28°

Над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, ще превали и прегърми.  В Източна България ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в Пловдив - около 28°. Атмосферното налягане ще..

публикувано на 07.06.23 в 06:50

Възстановява се движението по част от "Брезовско шосе"

От днес  се възстановява движението по ул. „Брезовско шосе“ в участъка от кръговото кръстовище с булевардите „Дунав“ и „Цар Борис III Обединител“ до бул. „Северен“. Пътната отсечка беше затворена заради строително-монтажните работи по изпълнението на Водния проект.   От общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ съобщават, че..

обновено на 07.06.23 в 06:42

Имаме редовното правителство, новите министри се заклеха в Парламента

Със 132 гласа Николай Денков беше избран за министър председател. Гласуваха 201 депутати. Против бяха 69, няма въздържали се. За избирането на Денков гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДП, както и от двама народни представители от ДПС. Един депутат от ГЕРБ е гласувал против. 37 депутати от "Възраждане" също са гласували против кабинета, както и 19..

публикувано на 06.06.23 в 15:57