Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ненко Генов представя в Пловдив новата си книга

| обновено на 28.03.23 в 17:05

На 1-ви април, от 17 часа в „Петното на Роршах“, ви очаква една история създадена в духа на класическите фентъзи истории - „Приключенията на капитан Клод и Небесните негодяи“.

Авторът Ненко Генов е от Пловдив, но живее в Полша със семейството си. Завършил е английска филология и кино режисура. Преподава и превежда от полски и английски. Обича книгите, комиксите и фентъзи историите. Всъщност, още като дете започва да рисува комикси. Познат е като автор на поредицата за деца „Сбогом, дневнико!“ и блога „Книжни криле“. 

Ненко Генов е носител на националната награда „Южна пролет“ в категорията „Детска литература“, класира се на второ място в категорията „Мечтатели“ на наградата за детска литература „Бисерче вълшебно“ през 2020 година и получава номинация за националната награда за детска литература „Константин Константинов“, в категорията „Най-добър автор“.

На представянето в събота, Ненко Генов, ще разкрие тайните на пътуването между световете, порядките на въздушните буканиери /ексцентрични аеропирати/ и приключенията на главните герои, капитан Клод и Мат Робинс. В част първа "Пратеник през портала“, приключението на Мат и капитан Клод тепърва започва и в хода на историята героите бързо ще осъзнаят, че най-могъщата изобретателна сила на човека е въображението.

Книгата за него още не е написана, но пък ето го – стои на вратата и гледа право във вас. Така започва тази фантастична поредица на Ненко Генов.

„Приключенията на капитан Клод и Небесните негодяи“ включва 22 черно-бели илюстрации, дело на художника Галин Георгиев. Като „Пратеник през портала“ е първата книга от планирана трилогия.

„Приключенията на капитан Клод и Небесните негодяи“ се явява първата ми книга, защото аз бях започнал да я пиша много преди „Сбогом, дневнико!“. Тъй като става въпрос за фантастичен жанр, където трябва да се изгради света, трябва да се измислят разни правила, например тука има магия в този свят на капитан Клод. Но, какво пречи с магия да се постигне всичко и да се разрешат всички проблеми, тогава автоматично конфликтът изчезва, няма я драмата, ако можем да махнем с магическата пръчка и да изчистим всичко. Така, че О.К, как да вкараме магия по такъв начин така, че тя да не може да реши всички проблеми автоматично, да трябва героите да се справят сами с различните предизвикателства? Как да се избегнат сюжетни дупки, нелогични обрати, когато става въпрос за пътуване във времето, например? Ако можем да се върнем назад и да поправим някакви грешки, как да стане така, че всичко да е логично? Читателят да не си каже тука нещо ме лъжат, тука нещо логиката се изгуби и тогава да той да изгуби интерес и към самия сюжет. И тъй като, в известна степен е по-сложно да се изгради един такъв свят, в един момент аз усетих, че писането на капитан Клод ми гълта доста време и продължавам да пиша, и ми идват нови идеи. Историята става все по-мащабна и нови сюжетни линии се появяват, и нови герои. В един момент се спрях и си казах :

-Я да проверя аз дали, въобще, ставам за писател и да напиша нещо по-леко за писане, по-лесно за мен, да го напиша по-бързо? Да проверя, дали ще се получи, дали хората ще проявят интерес? Понеже, човек пише и не знае дали пише за себе си само, дали пише и за другите? Разбира се, аз си го харесвам, но не знам дали ще се хареса и на останалите?  

Затова си направих една пауза от писането на капитан Клод и започнах със „Сбогом, дневнико!“, което е история за петокласник. Аз, като учител, имам досег с деца в ежедневната си работа, своите спомени ученически съм вложил, също, в сюжета на „Сбогом, дневнико!“. Направих един първи опит, за да видя дали книгата ще има успех? Дали някой ще хареса начина ми на разказване на истории? Книгата така потръгна, че се случи втора книга, след това и трета книга, и капитан Клод някак остана на заден план. Но, дойде време да се върна към него. Сега, вече, е негов ред“, разказва Ненко Генов.

И втората част, на „Приключенията на капитан Клод и Небесните негодяи“, е на финалната права. Книгата очаква своята редакция и илюстрации.

„Идеята е следващите части да се появяват възможно по-бързо, читателите да не чакат, защото се забравят детайли, губят се подробности. А в този тип истории, детайлите са важни“, добавя Ненко Генов.

Поредицата „Приключенията на капитан Клод и Небесните негодяи“ е насочена към младите читатели, но препратките към любими литературни и филмови произведения превръщат книгата в интересно четиво за всеки почитател на приключенските истории.

Авторът Ненко Генов е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Жени композитори" в музикално матине

Музикално матине "Жени композитори" с програма включваща произведения на жени композитори, ще дадат трио класически музиканти. Събитието ще се случи в петък, от 11ч, в пространството на Изкуствотека, в НБ "Иван Вазов".  В програмата творби от Мара Петрова, Мария-Терезия фон Парадис, Мелани Бони. Участват: Нина Сталева – флейта Павел Генов –..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Пловдивските художници с обща изложба "Рисунката"

Обща изложба "Рисунката" представя в петък вечерта Дружеството на пловдивските художници в залата на бул. "Цар Борис III Обединител" 153.   Сред авторите са не само членовете на дружеството, а и външни гости.  Творбите им могат да се видят до 13 април 2024 година.  Рисунката е в основата на всичко. Жест, светкавична..

публикувано на 28.03.24 в 13:49

Поетесата Светлана Николова представя "На раменете ми"

Поетесата Светлана Николова ще представи в Пловдив новата си стихосбирка „На раменете ми“ .  Премиерата е тази вечер в читалище „Възраждане“. Книгата е с печата на издателство „Изида“, като повечето стихотворения в нея са отличени с национални и международни награди. „ Бих искала да понеса на раменете си целия свят, но едва ли ще..

публикувано на 28.03.24 в 06:30

Концерт на лауреати на цигулкови конкурси

Тази вечер в Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" - Пловдив ще се състои Концерт на лауреатите на цигулкови конкурси ученици в Републикански лицей „Чиприан Порумбеску“ в Кишинев, в класовете на проф. Галина Буйновски и Дария Буйновски. Началният часна изявата  е 18.00 ч. Участници  са: Щефан-Габриел Луце, Виктория..

обновено на 27.03.24 в 14:29

Откриват новия площад "Театрален" в Пловдив

Новият площад "Театрален" в Пловдив ще бъде официално открит днес, на Международния ден на театъра.  Тържеството ще започне в 12.00 часа в двора на Драматичния театър, където ще се съберат представители от всички артистични институции в града и ще започнат своето шествие по Главната улица.  Финалната точка е площадът между улиците „Лейди..

обновено на 27.03.24 в 10:35