Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентите трябва да имат право на гъвкавост

"От това, което изчетох и чух, разбрах, че има неразбиране по темата с лекарствата. В последните десетина дни от кръга на преговорите с представителите на НЗОК се получи искане от тяхна страна,  което променя съществуващата сега  дийствителност. В последните години  ние бяхме разписали в нашите договори, че когато пациентът иска по свое желание да получи по-малко опаковки от предписаните, това е възможно. За голяма част от лекарствата пациентите заплащат твърде висока цена. Понякога се случва, че дозата е намалена и на пациентът може да му стигне количеството, може да бъде закупена па-малка част от лекарството. Това беше възможно. Сега от НЗОК искат  да отпадне и това право на пациента и то обръща взаимоотношенията между Касата и аптеките на 180 градуса". Това заяви  Димитрия Стайкова, която е в ръководството на Българския фармацевтичен съюз.

По думите й, Съюзът на фармацевтите не може да бъде против правото на пациента той да реши какво да получи по линия на НЗОК. "Ние знаем, че те заплащат твърде висока цена за лекарствата и независимо от факта, че  в интерес на аптеките да продадат повече лекарства,  не можем да подкрепим това искане".

Като аргумент за  категоричната позиция на фармацевтите да не подкрепят искането на НЗОК, Стайкова посочи факта, че напоследък дефицитът сред лекарствата се задълбочава. В условията на недостиг е разумно пациентът да може да се откаже от определено лекарство и да търси междувременно друго работещо решение за някой от продуктите. "Една от големите фирми производителки на лекарства дори уведоми официално НЗОК и аптеките, че през февруари не се очаква нито една доставка на техен продукт. Ние трябва да отчетем тази реалност, която ще се задълбочава". 

Стайкова бе категорична, че в интерес на пациентите е да бъде подкрепено правото им за по-голяма гъвкавост. Тя обясни, че има лекарства, които могат да бъдат заменени с аналогични от друг производител, особено за най-масовите лекарства.

"Всички лекари са в състояние да изберат правилния продукт, а и фармацевтите са обучавани да препоръчат еквивалентна замяна. За това спор няма. Но има и лекарства, които са единици и няма с какво да бъдат заменени. За тях се очартава по-голям проблем. Действащото законодателство в България урежда това, че когато даден лекар се съгласява изписан от него продукт  да бъде заменен с генеричен, той трябва да попълни изрично съгласието си в електронната рецепта. Това обаче не влезе в сила и през всичките години аз съм виждала само две такива рецепти.

Безкрайно сме засегнати от едностранчивото поведение на представителите на НЗОК от подмяната на това, за което сме се договорили през последните десетина дни. Намираме се в нелека ситуация и се надяваме разумът да победи. Или трябва да има отлагане на срока 1 април или да имаме като обеца на ушите си това, за което професионалистите алармират и говорят и то в крайна сметка се сбъдва - слушайте тези, които това работят".

Интервюто - звуковия файл: 

По публикацията работи: Веселина Пеева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29