Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Аграрният университет - домакин на конференция за гроздобера

"Съюз на енолозите в България" в партньорство с Аграрен университет – Пловдив организират днес конференция на тема „Преглед на гроздоберна реколта 2022“.

Съюзът стартира събитието за първи път през 2020-та година. Целта е да се организира конференция, обединяваща агрономи, енолозии и научни представители от областта на лозарство и винарство, където да се обобщи и анализира изминалата гроздоберна кампания в България, а също така и в други региони по света. 

На база на информацията да се обмени опит, впечатления и коментари от колеги за особеностите, предизвикателствата, проблемите и резултатите от последната реколта, като всичко това да е пречупено през призмата на крайния продукт- виното.

По традиция, ще бъдат изнесени няколко доклада, които да обобщят изминалата лозаро-винарска година по райони в България. Ще има включване на живо с лектор от Франция, който ще сподели опит и наблюдения от изминалата година за региона на Померол, както и две фирми, които ще предложат иновативни подходи за мониторинг на лозята и лозарски практики за повишаване качеството на гроздето и полученото от него вино.

Следва дискусия на тема „Подобряване на взаимовръзките между лозарство и винарство“.


Още от категорията

Кола изгоря пред подлеза на Централна поща

Автомобил се запали на ул. „Гладстон“ в Пловдив, малко преди тунела до Централна поща.  Пламъците бяха бързо угасени от пристигналия екип пожарникари.  Огънят обаче е унищожил цялото оборудване в купето.  Шофьорът е пътувал сам в колата и не е пострадал. Според него най-вероятно причината е късо съединение.

публикувано на 01.06.23 в 14:34

Пиян шофьор провали екскурзия на първолаци от Смолян

Ученическа екскурзия на деца от Основно училище "Проф. д-р Асен Златаров" в Смолян е отменена, след като алкохолният тест на шофьора показал 0.66 промила, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Смолян.  Пътуването на първокласниците е спряно и заради неизправност на автобуса. Положителната алкохолна проба е установена при задължителната проверка,..

обновено на 01.06.23 в 14:17

Уволниха зам.-кмета на "Родопи" Борислав Инчев

Борислав Инчев беше освободен като зам.- кмет на Община "Родопи", където отговаряше за образованието, социалните дейности, културата, спорта и туризма. Все още не са ясни мотивите за неговото уволнение. Кметът на общината Павел Михайлов засега отказва коментар, очаква се даде специална пресконференция, на която да представи своята позиция за..

публикувано на 01.06.23 в 14:15

Арестуваха измамник, "ужилил" баба от Варвара с 6000 лева

Криминалисти от РУ-Септември задържаха мъж, участвал в схема за телефонна измама. Всичко започнало на 26 май, когато неизвестен мъж се обадил на домашен телефон, ползван от 88-годишна жителка на септемврийското село Варвара. Непознат глас съобщил на пенсионерката, че е адвокат на нейната дъщеря. Според неговите думи жената е блъснала и убила човек..

публикувано на 01.06.23 в 12:25

Фестивал събира 5 хиляди души край Полковник Серафимово

Близо 5-хилядна публика от цял свят се очаква за 11-то издание на международния фестивал Meadows In The Mountains край смолянското село Полковник Серафимово.   Фестивалът се открива днес и ще продължи до 5 юни. Той се организира от англичани, които имат къщи и имоти в родопското село.  В интернет публикации те представят региона като магичната..

публикувано на 01.06.23 в 10:44