Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивските лозари също ще участват в националния протест

Настояваме за публичен лозарски регистър, за да се разпределят субсидиите справедливо

2
Снимка: lozari.bg

Протест на лозарите от цялата страна ще се проведе днес от 13 часа в столицата. Какви са исканията - в програма "Точно днес" разговор с Марин Калнев, член на Националното сдружение на българските лозари. Той заедно с 35 негови колеги от Пловдив участват в националния протест в София, пред президентството.

Лозарите са формулирали исканията така: "Законодателни промени с оглед извършването на контрол на качеството на произвежданото българско вино и контрол на продажбите на винено грозде. Контрол на качеството и вноса на винено грозде и вино от държавите членки на ЕС и трети страни; Създаване на административни облекчения, свързани с наемането на сезонни работници, социална политика за насърчаване на заетостта в лозаро-винарския бранш и като цяло в земеделието, облекчаване на осигурителната тежест за земеделски производители;  Адекватно подпомагане с оглед извършването на растителна защита, тъй като винените лозя не се подпомагат по отношение на торове и препарати, както всички други земеделски култури - трайни насаждения. Помощта под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство също е под минимума по отношение на лозарите (и не само); Предвиждане на ежегоден национален бюджет за подпомагане на лозаро-винарския сектор.; Политика за борба с последствията от природни бедствия и осигуряване на финансова помощ при последствия настъпили от тях не само при наличието на 100% загуба."

Марин Калнев смята, че от много години - лозарското общество страда от липсата на адекватен план и стратегия за развитие. 

Калнев каза още: "Всяка година у нас се унищожават близо 50 000 дка лозови насаждения. Липсва публичен критерий при разпределянето на помощите за лозарския сектор. От 8 години се занимавам с лозарско стопанство край Пловдив, от 150 дка, създадено е с европейско финансиране.

Днес сме на загуба, въпреки че се грижим най-добре за лозовите масиви. Нашата продукция е неконкурентна на пазара, защото у нас влизат гроздови продукти от трети страни, които никой не контролира. За продаване на стопанството не съм мислил, но ако има програма за изкореняване сигурно ще се замисля. Ние произвеждаме грозде, а от съседните страни влиза грозде на по-ниска цена. Как, при положение, че едните и другите отглеждаме лозята с едни и същи торове, препарати и машини, които са на еднакви цени. Как тяхната цена е по-ниска, с едни и същи добиви от декар, значи някъде има скрито подпомагане на техните страни. Ние искаме да сме пълноправни членове на ЕС."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35